12 Eylül 2019 11:53
Son Güncellenme Tarihi: 17 Eylül 2019 12:39

Diyarbakır Kulp’ta patlama: 7 köylü yaşamını yitirdi

Diyarbakır Kulp'ta ormandan dönen köylüleri taşıyan aracın geçişi sırasında önceden yola döşenen patlayıcı infilak etti. Patlama sonucu 7 köylü yaşamını yitirdi. Saldırıya ilişkin 5 kişi tutuklandı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Diyarbakır'ın Kulp ilçesi ile Muş arasında bulunan bölgede, ormandan odun toplayan köylüleri taşıyan kamyonetin geçişi sırasında önceden yola döşenen bomba infilak etti. Sürücüsünün kontrolünden çıkan kamyonet, şarampole devrildi. Valilik olayda ilk belirlemelere göre 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 13 kişinin de ağır yaralandığını duyurdu. Daha sonra yaşamını yitirenlerin sayısı 7'ye yükseldi. Saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında Kulp Belediye Eş Başkanı Mehmet Fatih Taş'ın da bulunduğu 5 kişi tutuklandı.

Demirören Haber Ajansı'nın aktardığına göre patlama saat 18.00 sıralarında Kulp ilçesi, Üçyol mevkiinde meydana geldi. Odun toplayan köylüleri taşıyan kamyonetin geçişi sırasında, önceden yola döşenen patlayıcı infilak etti. Sürücüsünün kontrolünden çıkan kamyonet, şarampole devrildi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık, UMKE ve güvenlik ekibi sevk edildi. Kamyonette bulunan köylülerden 4'ünün yaşamını yitirdiği belirlenirken yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Diyarbakır Valiliği patlamaya ilişkin ilk açıklamasında 4 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gece saatlerinde patlama sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 7'ye yükseldiğini açıkladı.

Valiliğin ilk açıklaması şöyle:

"İlimiz Kulp İlçesi kırsalında saat 18.00 dolaylarında, odun toplamaya giden köylü vatandaşlarımızın bulunduğu aracın geçişi esnasında, bölücü terör örgütü üyelerince el yapımı patlayıcıyla yapılan saldırı sonucunda ilk belirlemelere göre 4 köylü vatandaşımız şehit olmuş 13 köylü vatandaşımız da ağır yaralanmıştır. Yaralanan vatandaşlarımız Kulp ve Diyarbakır’daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmışlardır. Saldırının faillerinin tespit edilmesi için güvenlik kuvvetlerimiz tarafından gerekli çalışmalara vakit geçirmeden başlanmıştır. Menfur saldırı olayında Şehit olan köylü vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yakınlarına ve Yüce Türk Milletine başsağlığı ve sabır dileriz."

BELEDİYE BAŞKANIYLA BİRLİKTE 5 KİŞİ TUTUKLANDI

Saldırının ardından gözaltına alınan Kulp Belediye Eş Başkanı Mehmet Fatih Taş, Belediye Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş, HDP Kulp İlçe Eş Başkanı Abidin, M.E.A. ile ismi öğrenilemeyen bir kişi, emniyetteki sorgularının ardından adliyeye götürüldü. Savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Başkan Taş ile birlikte 5 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

EŞ BAŞKANLARA PATLAMAYLA İLGİLİ SUÇLAMA YÖNELTİLMEMİŞ

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Kulp Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Fatih Taş ile Fatma Ay, Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş, HDP Kulp İlçe Eşbaşkanı Abidin Karaman ve Mehmet Emin Ay, Kulp Belediyesine ait bir aracın saldırının gerçekleştiği yerde patlamadan kısa süre önce görüldüğü iddiası ve tanık ifadeleri üzerine gözaltına alınmıştı.

Edinilen bilgilere göre, tutuklanan her 5 isme ne emniyet ne de savcılık sorgularında bu yönlü bir suçlama yöneltilmedi.

Buna rağmen patlama soruşturması dosyası şüphelisi olarak “Örgüte üye olma”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” suçlaması yöneltilen 5 kişi, neyle suçlandıklarını bilmeden Kulp Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Şüpheliler, savcılık kararıyla dosyaya “gizlilik” getirildiğini de ancak mahkeme safhasında öğrenebildi.

'OLAY HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?' DİYE SORULDU

Mahkemeye çıkarılan belediye eş başkanları Taş ve Ay'a, “Olay hakkında ne düşünüyorsunuz?​” sorusu yöneltildi. Saldırıyı kınayan eş başkanlar, böyle bir olayla suçlandıklarını basın üzerinden öğrendiklerini ve üzüntü duyduklarını ifade etti. Eş başkanlara yine “Olayın kim tarafından yapılmış olabileceği”, “O an nerede oldukları” ve “Belediye araçlarına garajdan çıkma talimatını kimlerin verebileceği” yönünde sorular soruldu.

Olayla ilgili hiçbir suçlayıcı soru yöneltilmeyen belediye eş başkanları, araçların belediyeden talep durumunda kendilerinin talimatıyla çıkabileceğini, araç sorumlularının da ihtiyaca göre buna karar verebileceği yanıtını verdi. Ancak patlamanın yaşandığı yerde herhangi bir çalışmalarının olmadığını vurgulayan eş başkanlar, belediye aracının patlama yerine yaklaşık 20-25 kilometre uzaklıkta olan başka bir köyde olduğunu söyledi.

‘ÇALIŞMALAR KOLLUĞA BİLDİRİLİYOR’

Eş başkanlar, daha önce valilik ve kaymakamlıklara verilen yetkiler nedeniyle yapılacak her çalışmanın önceden kolluğa bildirildiğini ve kolluğun uygun gördüğü süre boyunca çalışma alanında kalınabileceğini de hatırlattı. Mahkeme, buna rağmen belediye eş başkanları ve diğer 3 isim hakkında tutuklama kararı verdi.

ABD SALDIRIYI KINADI

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Diyarbakır'da 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı ve saldırıların sona ermesi çağrısında bulundu.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Twitter'dan yaptığı paylaşımda, “Diyarbakır'daki terör saldırısını kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu menfur saldırıların sona ermesi çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Balık işletmesinde çalışan işçi, balıkları yemlerken gölde kayboldu

SONRAKİ HABER

Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa