11 Eylül 2019 08:59

Kuyucak'ta Değirmendere köylüleri JES'e karşı ayakta

Aydın'ın dört bir yanında JES'e karşı mücadele yükseliyor. Son olarak Kuyucak'a bağlı Değirmendere'de köylüler, mahallede kuyu açmak isteyen şirketin makinelerinin karşısına dikildiler.

Fotoğraf: Mehmet Çetinkaya

Paylaş

Özer AKDEMİR

Aydınlıların jeotermal enerji santrallerine (JES) karşı mücadelesi sürüyor. Kentin hemen her köşesinden JES'lere karşı yapılan eylem ve tepki haberleri yükseliyor. Son olarak Kuyucak ilçesine bağllı Değirmendere'de köylüler, arazilerine kendilerinden izinsiz yapılmaya çalışılan JES kuyusuna tepki gösterdiler. Dün kuyu açmak isteyen şirket makinelerinin karşısına dikilen köylüler çalışmayı durdururken, şirket bugün kaymakamlığın emri ile alana gelen jandarma ve polis eşliğinde çalışmalarını sürdürdü.

"JES KUYUSU MAHALLEMİZİN ORTASINDA"

Köylüler, iki gündür kuyu çalışmasına karşı başta kadınlar olmak üzere çoluk çocuk iş makinelerinin önüne çıkarken, şirket arazideki çalışmayı çok sayıda polis ve jandarmanın koruması eşliğinde yapıyor.

Değirmendere köyü eski muhtarı Mehmet Çetinkaya, iki aydır JES şirketine karşı mücadele ettiklerini belirterek, "Bir hareket yoktu, son iki gündür kepçe getirdiler 'Boru döşeyeceğiz' diye. Turcas Kuyucak Jeotermal A.Ş. adlı bir şirket. Halk müdahale edince jandarma, çevik kuvvet geldi. İki kere kaymakamlığa gittik. Kaymakam 'Tamam ben durduracağım, sorunu çözeceğim' dedi, sorun çözülmedi. Sadece yürütmeyi durdurma davası açmak için yetki verdik avukata" dedi.

Şirketin çalışma yaptığı yerin özel mülkken şirket tarafından satın alındığını belirten Çetinkaya, "Çalışma yaptıkları yer bizim mahallenin göbeğinde, dere kenarına sıfır bir konumda. Evlerimize 30-35 metre mesafede yer alıyor. Biz 'Mahalle içinde JES istemiyoruz' diye tepki gösterdik. Alanda zeytin ağaçları vardı onları kökleyip kuruttular" dedi.

"KAYMAKAM ONLARIN YANINDA"

Şirketin sabah erken saatte jandarma ve polis eşliğinde gelip çalışma başlattığını ve halkın müdahale ettiğini aktaran Çetinkaya, "Tartışma, kavga dövüş. Kaymakamlığa gittik tekrar 15-20 kişi. Kaymakam 'Ben araştırmayı yaptım. Eksiklikleri yok. Valilik izinleri vermiş, bu çalışmayı yapabilirler' dedi. Kaymakam onların yanında yani. Şu anda iki kepçe çalışmayı yapıyor, yer düzeltiyor. Jandarma ve çevik kuvvet bizi araziye sokmuyor" diye konuştu.

ZEYTİN AĞAÇLARINI ASİT DÖKÜP KURUTMUŞLAR

Öte yandan bugün Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) üyeleri de köye giderek Değirmendere köylülerine destek verdi. AYÇEP Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Uslu, polisin ve jandarmanın şirketin çalışmasına izin verdiğini, aynı yere halk gitmek isteyince sokmadığını belirterek "Şirket ağaçların köküne asit dökmüş. 36 tane zeytin ağacını kurutmuş. Bunlar ziraat mühendisleri tarafından tespit edildi" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hindistan vatandaşlıktan çıkarılacaklar için kamp kuruyor

SONRAKİ HABER

Mahkeme yüzdelik fark gasbına "dur" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...