07 Eylül 2019 03:24

Ağustos ayında en az 148 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti

İSİG’in ağustos ayı iş cinayetleri raporuna göre, geçtiğimiz ay en az 148 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yılın ilk sekiz ayında ise en az bin 174 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Görsel: İSİG Meclisi

Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ağustos ayı iş cinayeti raporunu açıkladı. Rapora göre geçen ay en az 148 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Türkiye’de 2019 yılının ilk sekiz ayında en az 1174 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Ağustos ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 148 işçiden 14’ü çocuk, 11’i göçmen işçi.

Ağustos 2019’da ölenlerin 12’si kadın işçi, 136’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, taşımacılık ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Yedisi 14 yaş ve altında olmak üzere 14 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, metal, konaklama ve belediye işkollarında gerçekleşti.

11 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 9’u Suriyeli, 1’i Polonyalı ve 1’i Ukraynalı.

AĞUSTOS AYINDA EN ÇOK İŞ CİNAYETİ TARIMDA GERÇEKLEŞTİ

Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, metal, enerji, madencilik ve konaklama/eğlence işkollarında gerçekleşti. Geçen aylardan farklı olarak tarımda ücretli işçi ölümleri arttı. Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 60’ı ücretli işçi, yüzde 40’ı ise çiftçi.

En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, elektrik çarpması, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, nesne çarpması/düşmesi ve intihar.

İSİG tarafından Ağustos’ta Türkiye’nin 52 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleştiği tespit edildi. En çok iş cinayeti İstanbul, Nevşehir, Manisa, İzmir, Mersin, Antalya, Konya, Malatya, Osmaniye, Urfa ve Sivas’ta gerçekleşti.

ÖLENLERİN 146’SI SENDİKASIZ İŞÇİ

Rapora göre ölenlerin 2’si sendikalı işçi, 146 işçi ise sendikasız işçi.

Temmuz ayında ise iş cinayetlerinde en az 163 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'in "kadı"sı İstanbul'da tutuklandı

SONRAKİ HABER

MEB'in istatistikleri, devlet okullarıyla özel okulların imkan eşitsizliğini gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...