İzmir'de HDP'li vekillerin kayyum eylemi yine engellendi

HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Hasan Özgüneş ve Murat Çepni'nin kayyum atamalarına karşı Alsancak'ta düzenlemek istedikleri basın açıklaması dün olduğu gibi bugün de engellendi.

05 Eylül 2019 07:40
Son Güncellenme Tarihi: 05 Eylül 2019 19:04
Paylaş

İzmir'de kayyum atamalarına karşı HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Hasan Özgüneş ve Murat Çepni'nin Alsancak'ta düzenlemek istediği basın açıklaması bugün de engellendi. HDP milletvekileri ve üyelerine müdahale eden polis, basın açıklamasına izin vermedi. Polisin müdahalesinde yaralananlar hastaneye kaldırılırken serbest gazeteci Oktay İnce gözaltına alındı.

YARALANANLAR OLDU

Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Hasan Özgüneş ve Murat Çepni ile HDP üyeleri, Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine kayyum atanmasını protesto etmek istedi. "Kitle, vekillerden ayrılırsa açıklama yapabilir" diyen polis, vekillerin çember içine alınmak istemediklerini ve kitle ile birlikte açıklama yapacaklarını söylemesi üzerine müdahale etti. Müdahalede yaralananlar hastaneye kaldırıldı.

GAZETECİLER DARBEDİLDİ, 1 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

Dün olduğu gibi bugün de çekim yapmak isteyen gazetecilere müdahele eden polis, "Sizin kim olduğunuzu biliyoruz. Çekim yapma, kameranı kırdırma şimdi bana" diyerek kameraya el koymaya çalıştı ve gazetecileri darbetti. Müdahale sırasında serbest gazeteci Oktay İnce gözaltına alındı.

VEKİLLERDEN İHD'DE AÇIKLAMA: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Yaşananlar sonrası İHD İzmir Şubesi'nde basın açıklaması yapan HDP'li vekiller, Emniyet hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Hasan Özgüneş, "Yaşananlar AKP- MHP faşizminin yansımasıdır. İzmir polisi zorbalık ile engellemeye çalışıyor eylemlerimizi. Kayyumun nasıl ki hukuki boyutu yoksa tepkimize yönelik baskıların da hukuki boyutu yoktur. Kayyum zihniyeti bu topraklardan atana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Murat Çepni de "Kayyum ve darbeci siyasetin karakteri olmuş durumda. Kayyuma karşı mücadele edeceğiz. Onları saraya, yerel yönetimleri halka teslim edeceğiz" diye konuştu.

Serpil Kemalbay da kayyumcu zihniyetin İzmir sokaklarında da görüldüğünü belirterek "Bugün bize yapılan şiddete ve baskıya karşı İHD'ye başvurarak Emniyet hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Kayyum gidecek, halk gelecek, demeye devam edeceğiz" dedi.

Vekillerin Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde dün yapmak istedikleri basın açıklaması da polis tarafından engellenmişti. İzmir Barosu, basın açıklamasının engellenmesinin insan haklarına dayalı bir hukuk devleti olan Türkiye'nin temel değerlerine aykırı olduğu belirtmiş ve uygulamanın keyfi olduğu vurgulamıştı.

"DEMOKRASİ BİR KEZ DAHA YERLE BİR EDİLMİŞTİR"

Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri kayyumlara karşı Bornova Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması yaptı. “Kayyuma hayır. Kayyum halk iradesinin gaspı, demokrasiye darbedir kabul edilemez” yazılı pankart açan kitle sık sık, “AKP elini irademden çek”, “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. Açıklamaya HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de katıldı.

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Nuray Öztürk, kayyumun olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini belirterek, "Darbe sonrası yaşadığımız hukuksuzluklar, bir kez daha uygulamaya konulmuştur. Bu utanca ikinci kez tanıklık ediyoruz. 2016 yılında da yine çok sayıda belediye başkanı gözaltına alınmış, aynı şekilde seçilen 96 belediye başkanının yerine kayyum atanmıştı. OHAL’in hukuksuz uygulamaları, OHAL kalkmış olmasına rağmen hız kesmeden devam etmektedir. Demokrasi, hukuk bir kez daha askıya alınmış, yerle bir edilmiştir" dedi.

"KAYYUMCU ANLAYIŞ MÜCADELE ETTİĞİMİZ HER ALANDA"

Öztürk, "Baskıcı, dayatmacı, otoriter, halk ve emek karşıtı bu ‘kayyumcu anlayışı’ sadece belediyelerde değil, mücadele ettiğimiz her alanda karşımıza çıktığı için çok iyi tanıyoruz. Yüz binlerce kamu işçisini yoksulluğa sürükleyen, taşeron işçilerini sözleşmeye bile dahil etmeyen sözleşme masalarında ‘açık kalan mikrofonlarda’, milyonlarca kamu çalışanı ve emeklisinin emeğini hükümet tekliflerini meşrulaştırmakla görevli hakem kuruluna teslim eden ‘samimiyetsiz söylemlerde’, Kaz Dağları başta olmak üzere ülkenin yer altını ve yer üstünü yağmalamakta beis görmeyen talancı zihniyette aynı ‘kayyumcu’ anlayışın farklı yüzlerini görebiliyoruz. Van, Diyarbakır ve Mardin’deki halkın seçim iradesini gasp eden anlayış; Kocaeli’deki işçinin, Ankara’daki kamu emekçisinin emeğini gasp eden anlayışın bizatihi kendisidir" diye konuştu.

"HALKIN İRADESİNİN GASP EDİLMESİNİ REDDEDİYORUZ"

Tek adam rejimini, baskı politikaları, inançlarına ve etnik kökenlerine göre insanları ayırıp birbirine kırdıracak her türlü uygulamayı, tüm şoven yaklaşımları, ekonomik krize yol açan neoliberal politikaları, kayyum uygulamalarıyla sandığa yansıyan halk iradesinin gasp edilmesini reddettiklerini ifade eden Öztürk, "Sandıkta kaybedileni demokrasi dışı yollarla gasp etmeye çalışmak, bunu alışkanlık haline getirmek, rejimin siyasal ahlak düzeyinin de göstergesidir. Biliyoruz ki, kayyum politikası ülkede demokrasiden, barıştan, emekten yana olan herkese verilmiş bir gözdağıdır. Bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; halk iradesine vurulan bu darbeden derhal vazgeçilmelidir. Hukuk dışı yollarla, baskı ve zor yöntemleriyle muhalif siyasetçileri etkisizleştirme anlayışı terk edilmelidir" dedi.

"RANT KAPILARINI KAYBETTİKLERİ İÇİN KAYYUM ATADILAR"

Açıklamada konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise, Türkiye'nin karanlığa doğru sürüklendiğini söyleyerek ekonominin kötü gidişatından dolayı işsizliğin giderek arttığını belirtti. Özgüneş, "İktidarlarını ancak çatışma ve zorbalıkla sürdürebileceklerini biliyorlar. Bu hak anti demokratik seçiminize rağmen kendi iradesini korudu. Rant kapılarını kaybettikleri için kayyum atadılar. Bizler Emek ve Demokrasi Güçleri olarak Türkiye'yi barışa, demokrasiye ve adalete taşımak için mücadele edeceğiz ve başaracağız" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Çocuk emeği atölyeleri 5 Ekim’de başlıyor

SONRAKİ HABER

Cağaloğlu Anadolu Lisesi müdürü bu kez de haber engelletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...