30 Ağustos 2019 02:43

Yazar Doğan Akhanlı'ya Goethe Ödülü verildi

Almanya’da yaşayan Yazar Doğan Akhanlı, Goethe Madalyası'nı aldı. Akhanlı ödülünü, aralarında Ahmet Altan, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş’ın da olduğu siyasi tutuklular adına aldı. 

Fotoğraf: Neşe Keskin

Paylaş

Almanya'da yaşayan Yazar Doğan Akhanlı, Weimar kentinde Goethe Madalyası'nı aldı. Ödül komisyonu, İranlı sanatçı Şirin Neşat ve Moğol yayımcı Enkhbat Roozon ile birlikte ödüle layık görülen Akhanlı'nın roman ve tiyatro oyunlarında tarihteki şiddet olaylarını ve insan haklarının bölünmezliğini konu ettiğini, ayrıca sürekli toplumlar arası uzlaşma için, özellikle de Türklerle Kürtler ve Ermeniler arasındaki uzlaşma için çaba gösterdiğini vurguladı.

Törende konuşan Akhanlı, İspanya’da Türkiye hükümetinin kendisini tutuklama çabasından gösterilen dayanışma ile kurtulduğunu söyledi. 

ÖDÜLÜ TUTUKLU SİYASETÇİLER VE YAZARLAR ADINA ALDI 

Akhanlı, “Bu ödülü aralarında Ahmet Altan, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş’ın da olduğu, Türkiye’de, iktidar tarafından hapishanelere tıkılmış, işlerinden yurtlarından edilmiş binlerce siyasi tutuklu adına, onları temsilen Kölnlü müzisyen Hozan Cane için büyük bir sevinçle kabul ediyorum” dedi.  

1991’in sonunda Almanya kaçıp gelmek zorunda kaldığını belirten Akhanlı şunları söyledi: “Almanya’yı yönetenler, hatırlamayı bir vatandaşlık görevi olarak topluma dayatamazlar belki ama soykırım kurbanlarının hatıralarını korumakla mükelleftirler. Gerisini sivil toplum olarak bizler de başarabilir, kırım ve soykırımları mümkün hale getiren tarihin imha ruhunun yeniden canlanmasına, iktidar olmasına asla izin vermeyiz. Paulino José Miguel’in ifadesiyle, nerden geldiğimiz, niçin burada olduğumuz konusunda kendimizi haklı çıkarmak ya da kimseye hesap vermek zorunda değiliz. Almanya, bizim Almanyamız, bizim ülkemizdir. Bu kadar basit!” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere Parlamentosu, sermayenin Brexit’i için devre dışı bırakıldı

SONRAKİ HABER

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 6 il için sağanak uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...