28 Ağustos 2019 05:45
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ağustos 2019 16:33

Adalar Ulaşım Çalıştayı'nda faytonlar da masaya yatırılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesince yapılan "Adalar Ulaşım Çalıştayı"nda Adalar halkının ve ziyaretçilerinin problemleri ile ulaşım sorunları ele alınıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesince Adalar'daki ulaşım sorunlarına kalıcı ve sürdürülebilir çözümler getirmek için Büyükada'da "Adalar Ulaşım Çalıştayı" düzenleniyor.

Adalar'daki ulaşım sorunlarının ele alınarak yol haritasının belirleneceği çalıştaya faytoncular, Adalar halkı, sivil toplum kuruluşları, hayvan dernekleri, üniversiteler, kanaat önderleri ve ilgili diğer tüm kurumlar katılıyor.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, "Biz, buranın İstanbul'da yapamadığımız yaya kültürünü, yayanın her türlü rahatlığını en iyi örneklendirebileceğimiz yer olmasını istiyoruz. Benim gönlüm önceliğin yayada olması. En azından adanın büyük bölümünde yürüme, yürüyüş ve yaya kültürünün genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

AA'nın aktardığı habere göre; Gül, açılıştaki konuşmasında, Adalar'ın en hassas konularından birinin ulaşım olduğunu dile getirerek, gelecek yazı ve ondan sonraki yılları daha iyi planlamak için ulaşımın en doğru seçim olduğunu belirtti.

Gül, Adalar'ın ulaşımda bazı istisnaları olduğuna değinirken, şunları söyledi:

"Biz, buranın İstanbul'da yapamadığımız yaya kültürünü, yayanın her türlü rahatlığını en iyi örneklendirebileceğimiz yer olmasını istiyoruz. Bunu sağlamakta büyük bir müşkül içindeyiz. Her gün bunu konuşuyoruz. Çalıştayda 'Yaya kültürünün daha da genişletilmesi için ne yapabiliriz?'i de konuşmak gerektiğini düşünüyorum. Benim gönlüm önceliğin yayada olması. En azından adanın büyük bölümünde yürüme, yürüyüş ve yaya kültürünün genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Elbette bir şehirde yaşıyoruz. Hastalar var, yaşlılar var, başka zorunlu nedenler var. Bu nedenle ada içi ulaşım meselesini çok yoğun, hararetli, belki kimi zaman karşı karşıya gelecek şekilde tartışmak zorundayız. Fayton meselesini de fiili durum haline gelmiş akülü araçlar meselesini de bisiklet yolunu da tartışmak zorundayız. Tartışacağız ve burada konuşacağız. Benim isteğim serbest mekanlarda konuştuğumuz bu konuları ve hemen hemen herkesin gitgide mutabık hale geldiği bu konuda birbirimizi karşı taraf olarak görmeden, konuyu farklı taraflarından ortak noktaya doğru çekerek bir adıma doğru gitmemiz gerekiyor."

Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan da Adalar'ın temel sorunlarından birinin ulaşım olduğuna işaret ederek, "Aslında bizim ulaşım sıkıntımız yok. Adaya ulaşım ve ada içi ulaşımda sıkıntımız yok, temel sıkıntımız nitelik. Kamu olarak bu nitelikler konusunda taviz verdiğimiz sürece Adalıların bu noktada eleştirilerinin artarak devam edeceği kanaatindeyim" dedi.

Adalar'ın sit alanı olduğunu hatırlatan Ayhan, "Bu, 'araçtan arındırılmış' demektir; 'yaya önceliği' demektir. Burada yaya, trafikteki en önemli unsur. Bunun ötesindeki bütün unsurlar ikinci planda." dedi. Ayhan Adalar'daki en önemli sıkıntının plan eksikliği olduğunu dile getirdi.

Ulaşım ve Çevreden Sorumlu İstanbul Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir ise oluşturulan 6 masada belirlenen konuların ele alınacağını, daha sonra her masanın kendi sonuçlarını aktaracağını ve çalıştay sonunda ortak bildiri yayımlanacağını dile getiren Demir, mümkün olduğunca geniş katılımla alt komisyonlar kurulacağını söyledi.

"VERİLEN SÖZLER TUTULSUN, FAYTONLAR KALDIRILSIN"

Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Okan Oflaz, çalıştay sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Adalar'daki ulaşım sorununu, "kangren olmuş bir sorun" şeklinde tanımlayarak, faytonların kaldırılmasına dair sözlerin tutulmasını istedi.

Oflaz şunları söyledi:

"Seçim öncesi siyasiler tarafından faytonların kaldırılacağına dair verilen sözler vardı. Biz, bu sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Alternatif herhangi bir iyileştirme çalışmasını kabul etmiyoruz. Tüm uğraşımız tamamen kaldırılana kadar. Biz faytoncularla da aslında düşman değiliz her ne kadar karşı taraf olarak görülsek de. Bizim derdimiz sistem ve sistemin bu hale getirdiği bir problem. Dolayısıyla biz, verilen sözlerin yerine getirilip bu işin bir an önce çözülmesini talep ediyoruz çünkü her gün ölüyorlar."

Oflaz, yıllardır çözüm önerileri sunduklarını ifade ederek, "Umarım çalıştay doğru bir yöne evrilir ve doğru sonuçlar, hayvanlar için en hayırlı sonuç çıkar. Biz faytonların kaldırılmasını talep ediyoruz. İyileştirme gibi bir çözüm önerisini hayvan hakları savunucuları olarak kabul etmiyoruz çünkü adanın topoğrafik yapısı sebebiyle bu hayvanların burada çalışmaması gerekiyor." dedi. 

FAYTONCULAR DA KONUŞTU

İstanbul Arabacılar ve Motorsuz Kara Nakil Vasıtaları Esnaf Odası Başkanı Hıdır Önal da Adalar'ın tek resmi ulaşım aracının fayton olduğunu savundu, akülü araçların derhal toplatılmasını istedi değerlendirmesinde bulundu. Önal ahırlara ve at hastanesine ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Önal, faytonlar kaldırılırsa Adalar'ın diğer yerler gibi olacağını, özelliğini kaybedeceğini öne sürdü.

Çalıştay, "Ada İçi Toplu Ulaşım", "Yaya Ulaşımı Bisiklet ve Akülü Araç Kullanımı", "Hayvan Hakları ve Çevre", "Adalar Lojistik Sistemleri", "Adalar Arası ve Ana Karaya Ulaşım" ile "Turizm ve Rekreasyon" konularının paylaşların katılımıyla yapıldığı toplantılarla sürüyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Termik santral kıskacındaki Silopi "tinne köy" olma yolunda!

SONRAKİ HABER

SGK: Yılın ilk beş ayında 518 bin 554 kişi sosyal güvenceden yoksun hale düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa