27 Ağustos 2019 14:04

Putin ile görüşen Erdoğan: İdlib için Astana ruhuna uygun çalışmalıyız

Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Erdoğan, "İdlib için Astana ruhuna uygun çalışmalıyız. Suriye'nin istikrarı için adımlar attık" dedi.

Fotoğraf: Metin Aktas/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki Jukovskiy Uluslararası Havaalanı'nda baş başa görüştü. 1 saat 20 dakika süren görüşmenin ardından açıklama yapan Erdoğan, "İdlib için Astana ruhuna uygun çalışmalıyız. Suriye'nin istikrarı için adımlar attık. Eylül ayında İstanbul'da üçlü zirve yapılacak" dedi. Putin de "Türkiye Cumhurbaşkanı ile İdlib'de teröristlerin ortadan kaldırılması ve yapılması gerekenler için anlaşma sağladık" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: SURİYE'Yİ İDLİB ÖZELİNDE GÖRÜŞTÜK

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'yi İdlib özelinde görüştük. Rejim saldırılarında mayıs ayından bu yana 500'ün üzerinde insan hayatını kaybetti. 1,5 milyon Suriyeli yeni bir insani felaketle karşı karşıya. İdlib yeni bir insani dramla karşı karşıya" ifadelerini kullandı. Erdoğan açıklamasına şöyle devam etti:

"Türkiye sınırına dönük göç tehlikesi var. İdlib için Astana ruhuna uygun çalışmalıyız. Suriye'nin istikrarı için adımlar attık. Teröre karşı gereken adımları atmalıyız. Eylül ayında İstanbul'da üçlü zirve yapılacak.

Soçi Mutabakatı ile üzerimize düşen sorumlulukları ancak rejimin saldırılarına son verilmesiyle yerine getirebiliriz. Rejimin saldırıları özellikle sınırlarımız boyunca bizi müdafaaya sevk etmektedir ve gereken adımları gereken durumda atmak durumundayız. Bu tacizler devam ettiği sürece bizim eli kolu bağlı durmamız mümkün değil. Şu anda sınırlardaki hazırlıklarımızın hepsi bunun içindir. Radar karıştırıcılarda olsun, roketlerde olsun, savunma sistemlerinin değişik alanlarında olsun yapabileceğimizi, notlarımızı aldık, süratle geliştireceğiz."

PUTİN: İDLİB'DEKİ DURUMUN NORMALLEŞMESİ İÇİN EK ÖNLEMLER ALINMASINI KARARLAŞTIRDIK

Vladimir Putin de açıklamasında "Türkiye Cumhurbaşkanı ile İdlib'deki terör yuvalarının etkisiz hale getirilmesi ve bölgedeki ve sonrasında Suriye'deki durumun normalleşmesi için ek önlemler alınmasını kararlaştırdık" ifadelerini kullandı. İkili ilişkilerin giderek güçlendiğini belirten Putin, sınırda güvenli bölge kurulmasına yönelik çabaları desteklediklerini söyledi. Putin arıca eylül ortasında Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yapacakları üçlü zirve için Ankara'yı ziyaret edeceğini doğruladı.

Rusya ve Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu savunan Putin, bu ülkenin nüfuz alanlarının bölünmesine izin verilemeyeceğini ifade etti.

Putin şunları söyledi:

"İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki durum, hem bizi hem de Türk meslektaşlarımızı ciddi şekilde endişelendiriyor. Teröristler Suriye hükümet güçlerinin mevzilerine ateş açmayı sürdürüyor, Rus askeri tesislerine saldırı girişimlerinde bulunuyor. İdlib gerilimi azaltma bölgesinin teröristlerin sığınma bölgesi olmaması ve teröristler tarafından yeni saldırılar düzenleyecek bir platform olarak kullanılmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda Erdoğan'la İdlib'deki terör yuvalarının etkisiz hale getirilmesi ve bölgedeki ve sonrasında Suriye'deki durumun normalleşmesi için ek önlemler alınmasını kararlaştırdık."

Putin ayrıca sınırda güvenli bölge kurulmasına yönelik çabaları desteklediklerini vurguladı.

Güvenli bölge konusuyla ilgili soru üzerine Putin, "Türkiye'nin sığınmacılarla ilgili yükü büyük, bunu anlıyoruz. Türkiye'nin Suriye sınırındaki güvenliğe ilişkin endişelerini de çok iyi anlıyoruz. Bunlar, Türkiye'nin yasal çıkarları. Sayın Cumhurbaşkanı, çok açık ve çok detaylı şekilde tutumunu ifade etti. Türkiye-Suriye sınırında güvenli bölge kurulması, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması bakımından iyi olur."

"SURİYE ANAYASA KOMİTESİNİN EN KISA SÜREDE ÇALIŞMALARINA BAŞLAMASINI UMUYORUZ"

Putin, devamında "Rusya ve Türkiye, Astana formatında İran'la yakın işbirliği yapıyor. Bize göre bu format, Suriye krizinin çözümü için en etkili mekanizma durumunda. Erdoğan'la Suriye Anasaya Komitesi konusunu da ele aldık ve komitenin en kısa sürede Cenevre'de çalışmalarına başlamasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin Su-35 ile ilgili sorularına ise Putin şöyle cevap verdi:

"Su-35 konusunda ortak çalışmalar yürütülebilir. Su-57 uçağı üzerine de iş birliği yapabiliriz. Bizim elimizdeki imkanlar çok. Sadece satmak değil, ortak üretim için de potansiyelimiz var."

HEYETLER ARASI GÖRÜŞME

Öte yandan baş başa randevunun ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Görüşmede Türkiye tarafında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

Putin ve Erdoğan bugün ilk olarak MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın açılış töreninde konuşmuş ve daha sonra gösterileri izlemişti. Erdoğan ve Putin ayrıca SU-57 beşinci nesil jetini yakından incelemişti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

"Sayın Bakan yalan söylediyse itiraz etseydiniz Sayın Başkan?"

SONRAKİ HABER

Yazar Daryo Beskinazi ilk öykü kitabı "Melek Tokadı"nı anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...