26 Ağustos 2019 17:12

Eskişehir'de selzede çiftçiler 70 gündür mağdur

Eskişehir'de sel ve dolu felaketinden etkilenen çiftçilere 70 gündür herhangi bir yardım gitmedi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, çiftçilerin mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.

Arşiv fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Eskişehir'in merkez ve kırsal ilçelerinde meydana gelen sel ve dolu felaketinden etkilenen çiftçilere 70 gündür herhangi bir yardım gitmedi. Çiftçilerin mağduriyetini Meclis gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “2 bin 179 çiftçinin 100milyonluk zararı 70 gündür neden karşılanmadı?​” diye sordu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, “Sel ve doludan etkilenen bölgelerimizde muhtarlarımızla tek tek konuştum. Toplamda 9 ilçe 53 mahallede 2 bin 179 çiftçimiz selden etkilenmişti. Aradan geçen 70 günde hiçbir çiftçimize yardım gitmemiş. Çiftçi çok zor durumda, yeni ekim sezonu başlayacak ama çiftçimizin ekim yapacak gücü yok. 70 gündür çiftçimize neden hiçbir yardım yapılmamıştır? Çiftçimizin zararlarının karşılanması için ne gibi adımlar atmayı düşünüyorsunuz?​” dedi. 

Çakırözer, “Türkiye’de kıt kanaat üretim yapmaya çalışan çiftçimiz artık tamamen yalnız bırakılmış durumda. Hükümet artık sıfır gümrükle yabancı tarımsal ürünleri almak yerine kendi üreticimizi desteklemelidir” dedi.

"SİGORTA GENİŞLEMELİ, DESTEK ARTIRILMALI"

Çiftçilerin Tarım sigortaları havuzu TARSİM’den aldıkları desteklerin arttırılması gerektiğini söyleyen Çakırözer, “Özellikle selden etkilenen damla sulama boruları, trafo ve kabloları gibi aletler, makine ve ekipmanlar da TARSİM kapsamına alınmalıdır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borç erteleme işlemi faizsiz yapılmalıdır.TARSİM’de ÇKS kaydı yapılamayan araziler içerisinde verasetli yerlerde yetiştirilen ürünleri de kapsam içine almalıdır. Malıç’ta kiraz üreticilerine doludan koruyacak file uygulaması için hibe kredi verilmelidir. Çiftçilerimizin sorunları artık ertelenmeden, yeni hasarlara yol açmadan derhal sözü verilen destekler verilmelidir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bahsedilen hediyeleri Soylu kendi mi seçti?

SONRAKİ HABER

Ankara Şehir Hastanesi ulaşımından hizmete kadar tam bir keşmekeş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...