VİDEO| JES direnişine jandarma saldırısı: Bir sürü video çekti, kıralım telefonu

Manisa’nın Salihli ilçesi Hacıbektaşlı Mahallesinde JES'e karşı direnen yurttaşlara polis ve jandarma saldırdı, 26 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

26 Ağustos 2019 08:43
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ağustos 2019 09:26
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Manisa’nın Salihli ilçesi Hacıbektaşlı Mahallesinde yapılmak istenen JES'e karşı direnen vatandaşlara polis ve jandarma saldırdı. 26 kişi gözlatına alındı. Polis saldırısı sırasında çekilen bir videoda bir jandarma eri, eylem yapan kadının telefonunu aldı ve küfür ederek, "Bir sürü video, fotoğraf çekti, telefonu kıralım” ifadelerini kullandı. Video çeken kadının da gözaltına alındığı öğrenildi. 

NÖBET YENİDEN BAŞLAMIŞTI

Salihli’nin Hacıbektaşlı Mahallesinde konutların yanı başına yapılmak istenen JES'e karşı aylardır direnen mahallelinin kararlı direnişleri sonrası şirket geri adım atarak çalışmaları durdurmuştu. Önceki gün şirketin alana kamyonlarla iş makinelerini taşımak istemesin üzerine yurttaşlar buna engel olarak yeniden nöbete başladı. Bugün sabah saatlerinde yurttaşlar JES inşaatı alanına giden yolun üzerinde ellerinde döviz ve pankartlarla toplanarak JES istemediklerini bir kez daha dile getirdiler. İş makinelerinin geçeceği yola üzüm seren yurttaşlar, jeotermalin geçim kaynağı olan tarıma, toprağa, suya ve havaya vereceği zararla iç içe yaşamak istemediklerini dile getirdiler. Hacıbektaşlıların direnişine EGEÇEP, TURÇEP, Yeni Foça Forum gibi ekoloji örgütlerinden yaşam savunucuları da destek verdi.

GAZLI SALDIRI SONRASI 26 GÖZALTI VAR

Sabah saatlerinden itibaren çok sayıda jandarma ve polis aracı, TOMA'lar ve robokop giysili jandarmalar eşliğinde bölgeye geldi. Yapılan görüşmelerde halk şirketin çalışmasına izin vermemekte kararlı olduğunu ortaya koyunca jandarma müdahalesi geldi. Coplar ve göz yaşartıcı gazlarla, direnen halka saldıran jandarmaya halk kol kola kenetlenerek karşı koydu. Dakikalarca süren saldırıda aralarında kadın ve çocukların olduğu vatandaşlardan yaralananların olduğu ve yurttaşlardan 26 kişinin gözaltına alındığı dile getirildi. 

Gerginliğin hala devam ettiği bölgede halk mahalle aralarına dağılmış durumda. 

"BİR SÜRÜ VİDEO VAR, TELEFONU KIRALIM"

Bu sırada çekilen bir videoya göre bir jandarma eri, annesi gözaltına alınan kadının telefonunu elinden çekip alıyor ve "Bir sürü video, fotoğraf çekti, telefonu kıralım” ifadelerini kullanıyor. Video çeken kadının da gözaltına alındığı öğrenildi.

Videodaki diyalog şöyle: 

- Bu O...’nun telefonu. O şapkalının. Bir sürü fotoğraf video çekti bununla.
- Napalım?
- O şeyin ekibine verelim... Ya da kıralım telefonu. Telefonu istiyor çünkü. Bak, “Telefonumu lütfen verin” diyor.

"BİZİM DEĞİL SANKO'NUN DİLEKÇESİNİ DİKKATE ALDILAR"

EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Berna Babaoğulları SANKO Şirketinin kaymakamlığa dilekçe vererek işletme alanında güvenliği sağlamalarını ve yurttaşları bölgeden uzaklaştırmalarını istediğini belirterek, "Bizler de kaymakamlığa ve valiliğe dilekçe verdik. SANKO'nun burada yapacağını söylediği ısıtma amaçlı jeotermal sondajına dair hiçbir başvurusunun olmadığını belgeleriyle ortaya koyarak çalışmaların durdurulmasını ve tesislerin mühürlenmesini istedik. Valilik bizim değil SANKO'nun dilekçesini dikkate aldı. 
Ayrıca bölgede toplumsal bir gerginliğin olduğunu belirterek mahkemeye ivedilikle yürütmenin durdurulması için de başvurduk. Oradan da şu ana kadar bir ses yok" dedi. 

Müdahale sırasında Manisa milletvekilleri Bekir Başevirgen ile Vehbi Bakırcıoğlu ve çok sayıda yurttaşın gazdan etkilendiğini ve şu ana kadar 26 kişinin gözaltına alındığını aktaran Babaoğulları, "Beni ve mahallelinin avukatı olan Seçil Ege Değerli'yi de gözaltına aldılar. Milletvekillerinin 'onlar bizim avukatlarımız' demesi üzerine serbest bıraktılar. Durum çok gergin. Müdahale sonrası yurttaşlar mahalle aralarına dağılmış durumda" dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sabancı Holding Yünsa hisselerini satıyor

SONRAKİ HABER

CHP’li Ömer Fethi Gürer, “basın kartı ambargosu”nu Meclise taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...