24 Ağustos 2019 14:03

DEÜ GSF öğretim elemanları: Soruşturmalara rağmen doğruları söyleyeceğiz

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları, taşınmaya karşı çıktıkları için haklarında başlatılan soruşturmalara tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) öğretim elemanları fakültenin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle taşınmasının gündeme getirildiği günden başlayarak yaşanan taşınma krizinde, görevden alma, jüri üyeliklerinden çıkarılma ve en son soruşturma açılmasıyla ilgili yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Öğretim elemanları olarak bizler ‘taşınmaya’ değil, kendisini yasa ve yönetmeliklerin üstünde gören, eğitim ve öğretimin sürdürülebilirliğini düşünmeyen, ‘Ya taşınılacak ya taşınılacak’, ‘Ya yapılacak ya da yapan başka birisi bulunacak’ temelli, şeffaflıktan uzak, akademinin çoğulcu demokrasiye göre oluşturulmuş kurullarının görüşlerini dikkate almayan, dinlemek yerine cezalandırmayı seçen baskıcı yönetim biçimine karşıyız” denildi.

“UYARILARIMIZ ASLA DİKKATE ALINMADI”

Fakültenin taşınmasına gerekçe gösterilen Deprem Risk Analizi Raporunun, güçlendirme seçeneklerinin dikkate alınmamış olması bakımından eksik olduğu belirtilen açıklamada,  “Yerinde güçlendirme seçeneğinin taşınmadan önce değerlendirilmesi gerektiği yönündeki eleştiri ve talepler yaklaşık 146 öğretim elemanının neredeyse hepsi tarafından dile getirilmiştir. Fakültemizin deprem riski gerekçesiyle Narlıdere’deki mevcut mekânlarından Buca Tınaztepe kampüsündeki, yeni yapılmış ve bürolardan oluşan Rektörlük binasına taşınması ilk olarak Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili’nin Ocak 2019’da bölüm başkanlarını binaya götürmesi ve yaptıkları inceleme sonrasında gündeme gelmiştir. Rektörlük için yapılmış binaların Güzel Sanatlar Eğitimi için gerekli fiziksel koşullara sahip olmadığına ilişkin, 50’ye yakın öğretim elemanının imzasını taşıyan değerlendirme raporları dekanlık makamına yazılı olarak bildirilmiştir. Ancak somut gerekçelere dayanan bu raporlar ve fakültenin asıl taşınma sonrasında büyük bir kaosun içine gireceği konusundaki uyarılarımız asla dikkate alınmamıştır” ifadelerine yer verildi.

“GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ SEKTEYE UĞRAYACAK”

Fakültenin taşınma işlemlerinin idari bölüm ve öğretim elemanları odalarından başlamış oluğu ifade edilen açıklamada, “Tınaztepe’deki yeni rektörlük binasının alan bakımından bile yeterli olmayan binalarına sıkıştırılmaya çalışılmaktadır. Birçok bölümün önümüzdeki öğretim döneminde eğitime başlayamayacağı ve bu durumdan en çok öğrencilerin mağdur olacağı şimdiden anlaşılmıştır. Boş bir araziye yapılmış olan Tınaztepe kampüsündeki yeni rektörlük binasının yapımı bile 8 yıl sürmüşken, Konservatuvar ve Güzel Sanatlar Fakültesi binalarının yıkılması, proje hazırlanması ve yapımının asla Rektörlüğün ifade ettiği gibi 2 yıl içinde tamamlanamayacağı; bunun için en az 5 yılık bir süre gerekeceği ve bu sürede güzel sanatlar eğitiminin sekteye uğrayacağı ve bu durumdan en çok öğrencilerimizin zarar göreceği ortadadır” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Tüm bu yaşananların sorumluları bizlermişiz gibi planlı biçimde hedef gösterme ve idari görevlerden alma, jüri üyeliklerinden çıkartma ve en son soruşturma açma yoluyla cezalandırmayı tercih etmişlerdir. Görevden almaların, hakkımızda açılan soruşturmaların bizleri doğruları söylemekten, fakültemize ve öğrencilerimize karşı olan sorumluluklarımızı yerine getirmekten asla alıkoyamayacağını, kendilerini yasa ve yönetmeliklerin üstünde görerek akademik onurumuza saldıran ve daha da önemlisi mensubu olmaktan onur duyduğumuz fakültemizdeki eğitim ve öğretime zarar veren kararlara imza atan tüm sorumlular hakkında yasal işlemleri başlattığımız ve takipçisi olacağımızın herkes tarafından bilinmesini istiyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

RTÜK, şiddet şikayetlerinin birini bile görüşmedi

SONRAKİ HABER

Un çuvalı taşıyan Suriyeli elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...