21 Ağustos 2019 07:49

Dersim'de aracın çarptığı vaşak yaşamını yitirdi

Dersim-Ovacık karayolunda bir araç koruma altındaki türlerden olan vaşağa çarparak ölümüne neden oldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim-Ovacık karayolunda gece saatlerinde kimliği belirsiz bir araç koruma altındaki türlerden olan vaşağa çarparak ölümüne neden oldu. Vaşağın ölümüne sebep olanlara dair Avukat Barış Yıldırım suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

Kültürel ve Doğal Miras Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım olaya ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirerek, "Tunceli- Ovacık karayolunda kimliği belirsiz bir araç vaşağa çarparak ölümüne sebep oldu. Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşamı koruma Sözleşmesi'ne (Bern Sözleşmesi) göre Vaşak kesin koruma altında olan bir tür. Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde Vaşak dahil çok sayıda yaban hayatı canlısı bulunmaktadır. Munzur Vadisi Milli Parkı sınırlarında kontrolsüz bir araç trafiği bulunmakta ve buna dair hiçbir önlem alınmamaktadır. Hem vaşağın ölümüne sebep olanlar hem de gerekli önlemleri almayanlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

VAŞAK NEDİR, NEDEN KORUMA ALTINDA?

Vaşak, kedigiller (Felidae) familyasından Lynx cinsini oluşturan orta büyüklükte etçil omurgalı ve yabani hayvan türlerinin ortak adıdır. Bayağı vaşak, Kanada vaşağı, İber vaşağı ve doru vaşak bu cinsin yaşayan türleridir.

Türkiye'de vaşak denince algılanan tür bayağı vaşaktır (Lynx lynx). Özellikle Doğu Anadolu'da görülürler. Bayağı vaşaklar arasında Türkiye ve Kafkas dağlarında yaşayan ve Sibirya'da yaşayan alt türler diğer bayağı vaşaklara göre daha büyüktürler.

Bayağı vaşakların nüfusu günden güne azaldığından nesli tehlike altında olmaya adaydır ve Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır.

Bayağı vaşaklar, Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin hazırladığı Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde "Yakın tehdit altında" (NT) (Yakında nesli tehlikeye girebilecek türler) sınıfında değerlendirilmektedir. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arrested Columnist and Literary Critic Ayşegül Tözeren sent a message via her lawyers from the cell

SONRAKİ HABER

Bergama’dan Kirazlı’ya bir altın hikayesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...