17 Ağustos 2019 09:28

Murat Dağı havamız, suyumuz, gıdamız: Sahipsiz bırakmayalım

“Murat Dağı'ndaki maden, birçok şehrin kaderini belirleyecek büyüklükte” diyen CHP’li Gülizar Biçer Karaca, Murat Dağı için mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Murat Dağı'ndaki altın madeni projesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Karaca, “Murat Dağı'ndaki maden, birçok şehrin kaderini belirleyecek büyüklükte. Kütahya, Uşak, Eskişehir, İzmir başta olmak üzere birçok, şehrin en başta sularının kirlenmesi demek” uyarısında bulundu.

“Anadolu Export adlı şirket, Murat Dağı’nda 780 hektarı yoğun orman alanı olan bin 100 hektarlık bir alanda siyanürlü altın madeni işletmeciliği yapmayı planlıyor. Ülkemizi millet bahçeleri ile donatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaşam alanlarımızın altını oyan, üstünü yaşanmaz hale koyan bu projelere ÇED olumlu kararı veriyor” diyen Karaca, “Murat Dağı’nda 114 endemik tür yaşamaktadır ve bu endemik türlerden 3 tanesi yalnızca Murat Dağı'nda görülmektedir” bilgisini paylaştı. 

Karaca, Murat Dağı’nın mevsimlik ve geçici birçok akarsuyun doğum yeri olduğunu ve Gediz Irmağı, Sakarya Irmağı ve Büyük Menderes Irmağı’nın Murat Dağı’ndan doğduğunu söyledi. Su kaynaklarında yüksek miktarda siyanür sızıntısına bağlı hava, su ve toprak kirliliği oluşacağının altını çizen Karaca, “Bu kirliliğe bağlı olarak başta kanser olmak üzere sağlık problemleri baş gösterecek” dedi.

VAATLER BOŞA ÇIKIYOR

“Gümüşhane’de gördüklerimiz, Bergama sürecinden bu yana maruz kaldığımız vaatleri boşa çıkarıyor.  2007 yılında Gümüşhane ilinde tıpkı Murat Dağı’nda olduğu gibi iş, aş vaadiyle, çevreye asla zarar vermeyecek safsataları ile vatandaşın nasıl kandırıldığına bizzat tanık olduk” diyen Karaca, “Ulusal ya da uluslararası sermayeye sahip olan bütün firmalar, aynı söylemler ve vaatler ile faaliyet yürütmeye çalışıyor. Yurttaşlar bu tesislerde çalışmak, bu tesisler ile ticari ilişkiler kurmak gibi vaatler ile kandırılıyor” ifadelerini kullandı.

MURAT DAĞI YOK OLMASIN !

Gülizar Biçer Karaca, Murat Dağı’ndaki madenin birçok şehrin kaderini belirleyecek büyüklükte olduğunu, Kütahya, Uşak, Eskişehir, İzmir başta olmak üzere birçok şehrin en başta sularının kirlenmesi tehdidiyle karşı karşıya kalacağını vurguladı.

Karaca, “Birçok belediye ve yurttaş, ÇED Olumlu kararı ile ilgili davaya taraf oldu. 19 Ağustos’ta Kütahya İdare Mahkemesi, proje sahasında keşif ve bilirkişi incelemesi yapacak. Tüm duyarlı vatandaşlarımızın davalarını sahipsiz bırakmayacağına inanıyorum” çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: Getirin adalet reformunu, hep birlikte çıkaralım

SONRAKİ HABER

Yalvaç’ta Aile Sağlığı Merkezinde rapor almak isteyen iki kişi doktoru darbetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...