15 Ağustos 2019 07:25

ABD Savunma Bakanlığı: Güvenli bölge aşamalı uygulanacak

Pentagon, Türkiye ve ABD’nin mutabakata vardığı “güvenli bölge”nin aşamalı olarak uygulamaya konulacağını, ilk uygulamaların hızlı bir şekilde başlayacağını belirtti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye ve ABD’nin mutabakata vardığı “güvenli bölge”nin aşamalı olarak uygulamaya konulacağını ve ilk uygulamaların hızlı bir şekilde başlayacağını belirtti. "Güvenli bölge" ile açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Henüz detaylandırılması gereken birçok konu var" dedi. 

AFP’ye konuşan ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Sean Robertson, “Mevcut durumda Türk mevkidaşlarımızla ortak operasyon merkezinin kurulması için seçenekleri inceliyoruz” dedi. “Güvenlik mekanizması aşamalı olarak uygulamaya konulacak” diyen Robertson, “ABD, Türkiye ile tartışmaları devam ettirmekle birlikte, hızlı bir şekilde bazı faaliyetlere başlamaya hazırdır” diye ekledi.

Anlaşma geçen hafta Ankara ile Washington arasında sağlanmıştı. Her iki tarafın askeri yetkilileri arasında yapılan görüşmelerin ardından “güvenli bölge” kapsamında ortak bir operasyon merkezi kurulması için anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı.

GENERAL VOTEL KARŞI ÇIKTI

ABD’nin Suriye’deki askeri güçlerinin eski komutanı Joseph Votel, böyle bir güvenli bölgenin kontrolünün Ankara’ya verilmesine karşı çıktı. The National Interest dergisinde Pazartesi günü bir makalesi yayınlanan general Votel, geçen Mart ayına kadar Amerikan ordusu merkezi komutanlığı Centcom’un başında bulunuyordu. Votel, “böyle bir güvenli bölgenin ilgili tüm taraflar için sorun oluşturacağını” ifade etti.

Votel, “Güvenlikli alanlar genellikle çatışma bölgelerindeki halkı korumak için kurulur ve genellikle nötr olmak için, askerden arındırmak için ve insani hedeflere odaklı olarak tasarlanır” diye yazdı. 

Votel, şunları ifade etti: “Fırat’ın doğusunda 30 kilometrelik güvenlikli alan dayatmak ters sonuç verir: Suriye Kürt nüfusunun yüzde 90’ından fazlasını göçertmek, zaten çok zorlu olan insani durumu daha da ağırlaştırmak, uzatmalı askeri konumlandırma gerektirerek ağırlaşmış bir çatışma koşullarını oluşturmak.”

ÇAVUŞOĞLU: DETAYLANDIRILMASI GEREKEN BİRÇOK KONU VAR

"Güvenli bölge" ile "Henüz detaylandırılması gereken birçok konu var" açıklaması yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Söylediğimiz ABD'nin bir oyalama taktiğinin geçerli olmayacağı. Maalesef Münbiç'te böyle bir oyalamaya gittiler, sözlerini tutmadılar" dedi. Çavuşoğlu açıklamasında Türkiye’nin resmi olarak F-35 programından da çıkarılmadığını belirtti. 

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"ABD ile ön mutabakat bir başlangıç, detaylandırılması gereken çok konu var."

"Bugün ABD Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Başkanlığındaki heyet Şanlıurfa'ya gelecek."

"İHA'larımız bölgede uçuşlarına başladı. Burada gözlem noktaları olacak, birlikte devriye de gezecek ama bunlar işin detayı, amaç YPG-PKK'lıların çıkarılarak güvenli bölge oluşturulması. "

"Söylediğimiz ABD'nin bir oyalama taktiğinin geçerli olmayacağı. Maalesef Münbiç'te böyle bir oyalamaya gittiler, sözlerini tutmadılar"

"Trump'ın 20 mil sözü var, YPG'nin çıkarılması gerekiyor. ABD silah yardımını devam ettiriyor. Samimi olmaları ve oyalama sürecinin Türkiye tarafından tolere edilmeyeceğini anlamaları gerekiyor."

"Türkiye'nin F-35 programından resmi olarak çıkarılması söz konusu değildir. Karşılıklı anlayış çerçevesinde biz bu işleri yoluna koyabileceğimiz düşünüyoruz. Aksi takdirde iki ülke karşılıklı adımlar atar ve iki ülke ilişkileri gerilir. Biz bu aşamada bunları konuşmak yerine var olan sorunları çözmeye odaklanıyoruz."

"İHA'LAR UÇMAYA BAŞLADI"

Milli Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Urfa'da kurulacak Müşterek Harekat Merkezi'nin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini, bölgede insansız hava araçlarının görev icra etmeye başladığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Emiliano Sala’nın yüksek oranda karbonmonoksit gazına maruz kaldığı açıklandı

SONRAKİ HABER

Bütçe ocak-temmuz döneminde 68,7 milyar lira açık verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...