08 Ağustos 2019 18:42

İtalya'da hükümet krizi: Lig Partisi lideri Salvini erken seçim çağrısı yaptı

İtalya'da Başbakan Yardımcısı Salvini koalisyon ortakları arasındaki görüş farklılıkları gerekçesiyle erken seçim çağrısı​​​​​​​ yaptı.

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Paylaş

İtalya'da, Başbakan Yardımcısı ve koalisyon ortağı Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini, erken seçim çağırısında bulundu.

Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki Beş Yıldız Hareketi ile koalisyon ortağı Lig Partisi arasında bir süredir süren fikir ayrılıkları, dün Senato'da yapımı yıllardır süren Torino-Lyon Yüksek Hızlı Tren Projesi üzerine yapılan oylamayla krize dönüştü.

İtalya'da koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve İçişleri Bakanlığı görevini yürüten aşırı sağcı Lig Partisinin lideri Matteo Salvini, "Yüksek hızlı tren oylamasında açıkça çoğunluğun olmadığını gördük. Bir karar alması için parlamentoya gidiyoruz ve sonrasında sözü artık seçmene bırakacağız" ifadesini kullandı.

Tren projesinin durdurulması için iktidardaki Beş Yıldız Hareketi'nin senatoda verdiği önergenin dün, Lig partisi ve diğer partilerce reddedilmesi, koalisyon ortaklarının gün boyu karşılıklı açıklamalarla birbirilerini suçlamasının ardından Salvini, erken seçim çağrısı yaptı.

Koalisyon ortağı Beş Yıldız Hareketi'ni büyük projeler başta olmak üzere her şeye "hayır" demekle suçlayan Salvini, Başbakan Giuseppe Conte ile bir saati aşan görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Salvini, Conte'ye dün hükümetin parlamentodaki çoğunluğunu kaybettiğini söylediğini aktararak, "Yüksek hızlı tren oylamasında açıkça çoğunluğun olmadığını gördük. Bir karar alması için parlamentoya gidiyoruz ve sonrasında sözü artık seçmene bırakacağız." ifadesini kullandı.

DI MAIO'DAN SALVİNİ'YE CEVAP

Salvini'nin bu çıkışına, hükümette Başbakan Yardımcılığı ve Ekonomik Kalkınma ve Çalışma Bakanlığı görevlerini yürüten Beş Yıldız Hareketi lideri Luigi Di Maio yanıt verdi. Di Maio, parlamenter sayısını azaltacak reformu işaret ederek, eylülde bu reformun geçmesinin ardından hemen seçime giderek, sözü İtalyanlara vereceklerini kaydetti.

İtalya'da Corriere della Sera gazetesinin bugün yayımladığı ankette, geçen yılki seçimde yüzde 17,4 oy alan aşırı sağcı Lig Partisinin oy oranının, temmuz sonu itibarıyla yüzde 36'yı bulduğu belirtildi. Buna karşın, yüzde 32,7 ile geçen yılki seçimden birinci parti çıkan Beş Yıldız Hareketi'nin ise yüzde 17,8'e kadar gerilediği kaydedildi. 

CONTE HÜKÜMETİ

İtalya'da 4 Mart 2018'de yapılan genel seçimde en çok oy alan iki partiden Di Maio liderliğindeki Beş Yıldız Hareketi ile Salvini liderliğindeki Lig Partisi, teknokrat Başbakan Conte'nin öncülüğünde 1 Haziran 2018'de koalisyon hükümetini oluşturmuş ve parlamentodan güvenoyu alarak göreve başlamıştı. (DIŞ HABERLER)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası'nın genel müdürlerinin hepsi görevden alındı

SONRAKİ HABER

İzmit'te aracına binen kadına tecavüz eden taksi sürücüsü tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...