08 Ağustos 2019 10:39
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ağustos 2019 15:58

Denizli'de yarım saat içinde 3 ayrı deprem yaşandı, can kaybı yok

Denizli'nin Bozkurt ve Çardak ilçelerinde yarım saat içerisinde 3 deprem meydana geldi. Sırasıyla 4.1, 5.7 ve 3.3 büyüklüğünde olduğu kaydedilen depremler sebebiyle bölgedeki binalarda hasar oluştu.

Fotoğraf: Soner Kılınç/AA

Paylaş

Denizli'nin Bozkurt ve Çardak ilçelerinde yarım saat içerisinde 3 ayrı deprem meydana geldi. İlk deprem 14.19'da Bozkurt ilçesi Baklankuyucak'ta yaşandı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün bilgilerine göre yerin 9 kilometre altında meydana gelen Baklankuyucak'taki depremin büyüklüğü 4.1 olarak ölçüldü.

Saat 14.25'te yine Bozkurt ilçesi Mecidiye'de meydana gelen ikinci depremin büyüklüğü ise 5.7 olarak ölçüldü. İkinci deprem yerin 10 kilometre altında meydana geldi. Depremler Antalya, Burdur ve Isparta'da da hissedildi.

Son deprem ise 14.30'da Çardak'ta kaydedildi ve büyüklüğü 3.3 olarak kaydedildi.

DENİZLİ'DE HAFİF YARALANAN 23 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

Denizli'de meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle, ilk belirlemelere göre hafif yaralanan 23 kişi hastanelere başvurdu. Deprem, Aydın, Manisa, Isparta, Burdur, İzmir, Afyonkarahisar, Antalya ve çevrelerinde de hissedildi.

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Denizli'deki depremin ardından bölgeye hareket etti. Depremde, Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesi Kızılören, Yüreğir ve Darıcılar köyleri ile Denizli'nin Çardak ilçesinde bir cami, iki ahır ve kullanılmayan 2 ev hasar gördü.

AFAD, yurttaşları afet bölgesindeki hasarlı yapılara girilmemesi, yolların acil yardım araçları için boş bırakılması, doğal gaz ve su vanaları ile elektrik şalterlerinin kapatılması ve yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunması konularında uyardı.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA: DEPREMDEN 27 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise depremden 27 kişinin etkilendiğini açıkladı. Bakan Koca yaptığı yazılı açıklamada, "Toplam 27 vatandaşımız depremden etkilenmiştir. Yüksekten atlama ve panik sebebiyle hafif yaralanan 5 vatandaşımızın genel durumu iyidir. Deprem bölgesinde etkilenen başka vatandaşımız olup olmadığını tespit etmek üzere görevlendirdiğimiz ekiplerimiz, 22 adet ambulans ile bölgeyi taramaktadır. Ayrıca Çardak Devlet Hastanemizin yanında çadır poliklinik kurmaktayız. Hastanede herhangi bir hasar olmamakla birlikte tedbir amaçlı kurulan çadır poliklinik, vatandaşlarımıza hizmet vermeye başlayacaktır. Bölgede yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Çardak'ta gerçekleşen Depremin ardından Bozkurt ilçesine hareket eden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, "Kent merkezinde hissettim, kapalı bir alandaydım. Şimdi Baklan'a hareket ediyorum. Kent merkezinde deprem hissedildi. Bozkurt ve Baklan merkeze ortalama 70 kilometre uzaklıkta. Herhangi bir can kaybı yok, bazı çatlaklar var. Vatandaşlarda panik var. Ekiplerimiz sahada. Olumsuz haber yok, can kaybı yok" dedi.

5.7 büyüklüğündeki deprem, Afyonkarahisar başta olmak üzere Antalya, Burdur ve Isparta illerinde de hissedildi. Depremin merkez üssüne en yakın noktada bulunan Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesine bağlı Kızılören köyünde bazı evlerde hasar meydana geldi.

DHA'da yer alan bilgiye göre Dazkırı Kaymakamı Mesut Coşkun, "Kızılören köyünde depremden kaynaklı ufak çaplı bir hasar meydana geldi. AFAD ekipleri bölgede inceleme yapıyor. Şu ana kadar yapılan tespitlerde yaralı veya can kaybı yok. Birkaç evde küçük çaplı hasar var. Kesin hasar bilgisi hakkında ekiplerimiz çalışmalarını bitirdikten sonra bilgi vereceğiz ancak kesin olan yaralı ve can kaybı yok" dedi.

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, ilçe merkezli depremde ilk belirlemelere göre, bazı evlerde hasar oluştuğunu, ancak can kaybı veya ağır yaralı vakanın olmadığını söyledi.

BOZKURT BELEDİYE BAŞKANI: PEK ÇOK EVDE HASAR VAR

AA'da yer alan habere göre, Bozkurt merkezli 6 şiddetindeki depremin ilçede çok şiddetli hissedildiğini aktaran Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, kriz masası oluşturduklarını, irtibat kurdukları muhtarlarla yaptıkları görüşmeler sonucu can kaybı ya da ağır yaralanma olayına rastlamadıklarını kaydetti. Çelik, "Deprem, 15-20 saniyenin üzerinde sürdü. Pek çok evde hasar var, çatılarda çökme, duvarlarda derin çatlaklar oluştu. Anonslar yapıyoruz, vatandaşların eve girmemesi gerektiğini söylüyoruz. Allah'a çok şükür bir iki ev yıkılmasına rağmen herhangi bir ölümlü veya ağır yaralı vakamız söz konusu değil." dedi.

Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk ise deprem bölgesinde 6 kişinin hastanelere kaldırıldığını açıkladı. Hastaların sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Öztürk, "6 kişiden 5'i korktuğu ve paniğe kapıldığı için hastanede. Bir kişi de pencereden atlamış, hafif yaralanma söz konusu. Ölüm ya da ağır yaralanma söz konusu değil" diye konuştu.

Tutluca Mahallesi Muhtarı Hüdai Karaşahin de mahallelerinde yaklaşık 80 evin hasar gördüğünü ancak can kaybının olmadığını belirtti.

Depremin ardından kente gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada "Şu anda yaklaşık talep edilen 400'e yakın çadırın yüzde 80'i kuruldu ve hala kurulmaya devam ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımızla biraz önce konuştum. Aynı zamanda genel müdürümüz de burada. Onlar hasar tespitlerine başladı. 330'u aşkın yapıdaki hasar tespitlerini değerlendirdiler. 52'sinde de ağır hasar buldular. Çardak'ta da yaklaşık 60 evde veya yapıda bir tespitte bulundular. Orada da 7 ağır hasar buldular." 

EGE'DE 4 SAAT İÇERİSİNDE 56 DEPREM

Ege Bölgesi'nde 4 saat içinde büyüklükleri 1,1 ila 6 arasında değişen 56 ayrı deprem meydana geldi.

AA'nın verdiği bilgiye göre Kuşadası Körfezi'nde saat 11.39'da meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir, Denizli, Muğla ve Manisa illeri ile Ege Denizi'nde çok sayıda deprem oldu.

İzmir'in Bergama ve Menderes, Muğla'nın Menteşe, Marmaris ilçeleri, Gökova Körfezi, Kuşadası Körfezi'nde 20 sarsıntı kaydedildi.

Daha sonra Denizli Bozkurt'ta kaydedilen depremler meydana geldi. Ana şok olduğu belirtilen 5.7 büyüklüğündeki sarsıntıdan sonraki yaklaşık 80 dakikada Bozkurt, Çardak ve Honaz ilçelerinde 36 artçı daha yaşandı.

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 20 Mart'ta da 5,5 büyüklüğünde deprem olmuştu. Depremde 22 kişi yaralanmış, 7 bina tamamen yıkılmış, 278 yapıda hasar tespit edilmişti.

"ARTÇILAR 5 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLABİLİR"

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuşadası Körfezi'ndeki depremin Tuzla fayının etkisinde oluştuğunu değerlendirdiklerini belirtti.

Tuzla fayının İzmir'i ilgilendiren önemli bir fay olduğunu kaydeden Sözbilir, Bornova ve Menderes ilçelerinden geçen bu fayın 1992 yılında 6 büyüklüğünde deprem oluşturduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir, Türkiye'de 6 ve üzerindeki büyüklüklerde meydana gelen depremlerin yıkıcı nitelik taşıdığına işaret ederek, Denizli'deki depremin bu eşikte meydana geldiğini anlattı.

Depremin, doğu-batı uzanımlı Maymun Dağı fayından kaynaklandığını ifade eden Sözbilir, şöyle devam etti: Maymun Dağı fayının harekete geçtiğini anlıyoruz. Batı Anadolu'nun en batısı ve en doğusunda iki yer, Kuşadası Körfezi ve Denizli. Birbirinden uzak yerler. Birbirini tetikledi denemez. Ama jeolojik açıdan bağlantılı yerler. Batı Anadolu'da yaklaşık 100 fay var. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılı. Türkiye'deki 500 faydan 100'ü Batı Anadolu'da. Batı Anadolu dünyanın en aktif bölgelerinden. Denizli'de ana şok oldu, artık artçılar yaşanacak. Artçılar 5 veya 5,5 büyüklüğünde olabilir. 6 büyüklüğündeki depremde evleri zarar görenlerin mutlaka yetkililere haber vermesi gerekir. Artçılardan zarar görebilirler. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tacizden gözaltına alınan kişi serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Reina saldırısı davası mütalaa tamamlanmadığı için ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...