04 Ağustos 2019 14:38
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ağustos 2019 11:28

YTÜ öğrencileri okullarının Millet Bahçesi olmasını istemiyor

Yıldız Teknik Üniversitesinde kurulması planlanan Millet Bahçesi'ne karşı üniversiteliler forum düzenledi.

Fotoğraf. Evrensel

Paylaş

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde kurulacağı rektörlük tarafından ilan edilen Millet Bahçesine karşı üniversiteliler forum düzenledi. Foruma destek amacıyla katılan ODTÜ öğrencileri "ODTÜ'de Kavaklık’ı yok etme kurumu istemiyoruz" pankartı açtı.

Beşiktaş'ta bulunan Abbasağa Parkı'nda bir araya gelen üniversite öğrencileri, Millet Bahçesine neden karşı çıktıklarını konuştu. Forum düzenleyen öğrenciler, projenin içeriğini ve neler yapabileceklerini tartıştı. YTÜ'lü bir öğrenci, "Bir konferans merkezimiz vardı. Adını vermeyeceğim bir partinin sadece kullanabildiği, onlara ait bir alana dönüştürüldü." dedi. Artık öğrenciler olarak konferans merkezini kullanamadıklarını vurgulayan öğrenci, "Üniversitemizin bir sicili, bir geçmişi var. Bir partinin etkinlik alanına dönen konferans merkezinde dışarıdan gelen kişileri biz öğrencilerden koruyorlar artık" dedi.

ÖĞRENCİLERİ BİLİMLE BULUŞTURMA AMACI YOK

Forumun ilk bölümünde öğrenciler, Millet Bahçesi projesinin içeriğini ve neden istemediklerini tartıştı. Söz alan öğrencilerden birçoğu okul yönetimin söylediğinin aksine, projenin halkı bilimle buluşturma amacı taşımadığını ve siyasi çıkarlar güdülerek gerçekleştirilmek istendiğini söylerken, bu projenin kampüs yaşamını ve öğrencilerin üniversite kültürünü tehdit ettiğini vurguladı. Söz alan öğrencilerin en çok şikayet ettiği konulardan biri de kendi yaşam alanlarını etkileyecek bir kararın kendilerine sormadan alınıyor oluşuydu. Öğrenciler bunun özerk ve demokratik bir üniversite yapısıyla bağdaşmadığını söylerken, karar alma süreçlerinde öğrencilerin de olması gerektiğini belirtti.

BASKI, SANSÜR, YEMEKHANE VE YURT SORUNU

Söz alan öğrencilerin değindikleri bir başka konu da öğrencilerin üniversitede yaşadıkları acil sorunlardı. Üniversitede kulüp ve toplulukların yaşadıkları baskı, sansür ve yasaklamaları konuşan öğrenciler üniversitenin mevcut haliyle bilimsel bilginin üretim alanı olmadığını aktardı. Ayrıca yemekhane, kütüphane ve yurt sorunlarını da birlikte tartışan öğrenciler, yönetimden öncelikle öğrencilerin gerçek sorunlarıyla ilgilenmesini istedi.

Forumun sonraki bölümünde çözüm yollarını tartışan öğrenciler, bir sonraki adım olarak rektörlüğe toplu dilekçe verme ve okul içinde ikinci bir forum yapma kararı aldı. Bir başka öne çıkan öneri de fakülte komitelerinin kurulması ve bu sürecin bölüm ve fakülteler temelinde tüm okul öğrencilerini kapsayarak büyütülmesi oldu. Söz alan birçok öğrenci üniversite gençliğinin acil talebi olan Millet Bahçesi projesinin iptali için bütün öğrencileri kapsayan bir mücadelenin ancak böyle mümkün olabileceğini vurguladı. ODTÜ’de yaşanan süreci örnek veren bir öğrenci de, ODTÜ’deki başarının fakülte komitelerine dayanan bir mücadeleyle mümkün olduğunu aktardı.

Rektörlüğün öğrencilere yönelik "siyaset yapmayın" açıklamasını hatırlatan başka bir öğrenci de "Siyaset yapıp ortak bir mücadele yürütmeliyiz. Millet Bahçesi gibi önümüzde birçok sorunumuz var" dedi.

YTÜ'lü öğrencilerin forumuna başka üniversitelerden gelen öğrenciler de foruma katılarak destek verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan "Fırat'ın doğusu" açıklaması: Gireceğiz, Rusya ve ABD ile paylaştık

SONRAKİ HABER

İstanbul-İzmir Otoyolu'nun gidiş-dönüş maliyeti otomobillere 512 lira!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa