20 Temmuz 2019 01:06

Prof. Dr. Adnan Gümüş: Okulların yüzde 75’i başarı sağlayamadı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı istatistiklerini değerlendiren Prof. Dr. Adnan Gümüş: Okullarımızın sadece yüzde 2,5’i amacına ulaşılabilmiş.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) istatistiklerini değerlendiren Evrensel Yazarı ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, verilerin okulların diploma verirken öğrencilere gerekli becerileri kazandırmadığını gösterdiğini söyleyerek “Okullarımızın sadece yüzde 2,5’i amacına ulaşılabilmiş” dedi.

Temel Yeterlilik Testi (TYT), esas alındığında 400 puan ve üstünün bir öğrencinin yüzde 75-80 oranında normal beceri kazandırdığımız düzeyi olduğunu, 300 puan ve üstünün ise yüzde 40-50’lik bir başarı düzeyine işaret ettiğini belirten Prof. Dr. Adnan Gümüş “Çünkü bir öğrenci temel yetenek ve becerinin 75-80’ni yapamıyorsa bu başarılı değildir” dedi.

GEÇEN YILA GÖRE BAŞARI DÜŞMÜŞ

Geçen yıl (2018’de) TYT’de 400 ve üstü puan alanların oranının yüzde 2,5 olduğunu anlatan  Gümüş “Geçen yıl TYT’ye giren 2 milyon 260 bin adaydan sadece 55,999 bini yani yaklaşık 2,48’i 400 ve üzeri ham puan almış. Bu sene ise yüzde 2,25’i yani 53,870 kişi 400 ve üstü puan almış. Yani bu sene aday sayısı artmasına rağmen geçen yıla göre ciddi bir kayıp var. Geçen yıl yüzde 27,38, 300 ve üstü puan almış. Bu oran bu yıl yüzde 25,84’e düşmüş. Hem 400 puan ve üstü hem de 300 puan ve üstü puan alanlarında ciddi bir başarı düşmesi var” değerlendirmesinde bulundu.

SON SINIF DÜZEYİNDE CİDDİ GERİLEME VAR

Geçen yıl TYT’de tüm adaylar bazında Türkçe’de 16,18 olan net sayısının bu sene 14,67’ye düştüğünü belirten Gümüş “Bu sayı sosyal bilimlerde 6 iken 6,69, temel matematikte 5,64 iken 5,67, fen bilimlerinde 2,82 iken 2,24 olmuş” dedi. Son sınıf düzeyine bakıldığında ise geçen sene Türkçe 9,10 iken bu sene 9,06, sosyal bilimlerde 4,12 iken 4,78, temel matematikte 8,30 iken 7,74, fen bilimlerinde ise 4,5 iken 4,15’e düştüğüne dikkat çeken Gümüş “Hem fen bilimleri hem de matematikte son sınıf düzeyinde ciddi bir gerileme var” dedi.  

OKULLARIN YÜZDE 98’İ İDEAL DÜZEYDE DEĞİL

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)’de durumun çok farklı olmadığını, hem TYT hem de AYT’ye bakıldığında geçen yıla göre gerileme olduğunu, tüm okullarımızın da genel beceri ve başarı açısından döküldüğüne vurgu yapan Gümüş “Okullarımızın sadece yüzde 2,5’i amacına ulaşmış oluyor. Yüzde 25,8 civarındaki öğrenci de ortalama civarı bir başarı gösteriyor. Bu da okullarımızın yüzde 75’inin bir lise ve meslek lisesinden beklenen beceri ve başarıyı sağlayamadığını ortaya koymaktadır. Okullarımızın yüzde 98’i de ideal düzeyde değil.

Bu tablo gün geçtikçe eğitimin ve okullarımızın kalitesini daha da bozuyor. Son sınıf düzeyinde de her yeni mezunun bir önceki yılın mezununu aratır duruma geldiği görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.  

BİLİMDIŞI ANLAYIŞLARDAN VAZGEÇİLMELİ

Bu verilerin eğitim sistemimizde başarısızlığın artarak devam ettiğini, bilimsel eğitimden uzaklaşıldığını, okul türü ayrımları nedeniyle eşitsizliğin derinleştiğini gösterdiğini anlatan Gümüş “Tüm bu veriler eğitim sistemimizin ve okullarımızın döküldüğünü gösteriyor. Bu da Türkiye’de fen matematik, sosyal bilimler eğitimi verilemediğine işaret ediyor. Eğitimde dini, etnosantrik, otoriter ve bilimdışı anlayışlardan vazgeçmemiz gerekiyor. Yoksa önümüzdeki 30-40 yılımız bugünden daha büyük tehdit altında olacaktır. Fen ve sosyal bilime, matematik ve felsefe bilimleri eğitimine dönüş yapılmalıdır” dedi.

KÖTÜ TABLO GİZLENMEK İSTENİYOR

ÖSYM’nin ayrıntılı veri açıklamaktan kaçındığına dikkat çeken Gümüş “2010’a kadar iller bazında veriler açıklanıyordu, bundan vazgeçildi. Geçen yıla kadar verilen okul ayrıntılarına ise bu yıl yer verilmedi. Bu yüzden okul türlerine göre başarı farklılaşmalarını göremiyoruz. Okul türleri arasında çok büyük başarı farklılaşmaları var. Muhtemelen meslek liseleri ve imam hatipler minimum başarıyı dahi karşılamıyor. Veriler verilmeyerek bu tablo gizlenmek isteniyor. Geçen yıl bütün okul türlerinin hem TYT hem de AYT de ortalama puanlarını veriyordu. Bu sene bundan bilerek kaçınmış gözüküyorlar. İller ve okullar verilecek ki biz ayrıntılı bir değerlendirme, analiz yapalım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

FSM'de son durum: Ulaştırma Bakanı bayrama kadar açılacağını söyledi

SONRAKİ HABER

3 gün önce 20 kuruş zam yapılan benzine 11 kuruş indirim yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...