16 Temmuz 2019 00:17

İşçi mektubu: TİS öncesi ücretler eridi bitti!

İzmir'den bir metal işçisi eylül ayında metal patronlarıyla metal işçileri arasında başlayacak olan toplu sözleşme görüşmelerini yazdı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bir metal işçisi
İzmir

Ekonomik krizin gün geçtikçe derinleşerek işçilerin emekçilerin hayatını çıkmaza sürüklediği bu süreçte açıklanan haziran ayı yüzde 0.03 enflasyon artışı oranı ile yüz binlerce metal işçisini ilgilendiren 4 aylık enflasyon toplamı yüzde 3.70’te kaldı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi işçilerin emekçilerin yüzde 20’lik vergi dilimine girmesi ücretlerde ciddi oranlarda erimeler yaşatıyor.

2 bin 500’den fazla metal işçisinin çalıştığı fabrikada işçiler kaygı ve endişe duyuyor. Hayat pahalılığı, alım gücünün düşmesi, vergilerle ücretlerdeki erimeler ve üretimde yaşanan ciddi azalma, kayıtlı işsiz sayısının rekor kırarak 5 milyona dayanması...

Önümüzdeki günlerde yüz binlerce metal işçisinin TİS süreci başlayacak. Bu süreç geçmiş dönemlere göre daha zor geçecek. Ekonomik krizin derinleşmesi ile birlikte krizin faturasını kabul edip etmeme mücadelesi olacak. Tüm TİS süreçlerinde olduğu gibi kıdem tazminatının fona aktarılması, zorunlu BES uygulaması ve vergi kesintileri de gündemde olacak.

Yoksulluk sınırının 7 bin TL’ye dayandığı, açlık sınırının asgari ücreti geçtiği bugünlerde işçiler ve emekçilerin hayatı her geçen gün zorlaşıyor. Yaz aylarında bırakın haftalık plan yapmayı günü birlik tatil olanaklarını bile düşünemez halde. Artan hayat pahalılığı ve alım gücünün düşmesinden kaynaklı fabrikada mesaiye kalan işçi sayısı da epey fazla. 8 saatlik çalışmanın sonrasında kalınan 4 saat ile ağır sanayi koşullarında çalışma her dakika her saniye zorlaşıyor. Dikkatsizlik ve yorgunluk artıyor, bu da irili ufaklı iş kazalarına yol açıyor.

Hayatı yaratan bizler, işçiler, emekçiler hayatımızı zorlaştıranlara karşı TİS'e giden sürece iyi hazırlanmalıyız. Fabrikalarda, servislerde, molalarda, atölyelerde, tezgahlarda vs. işçinin bulunduğu her alanda ileri çıkan işçilerle bu süreci tartışmalı taleplerimiz etrafında birleşerek mücadele etmeliyiz. Aksi takdirde bırakın talepleri var olan kazanımlar yok olacak!

ÖNCEKİ HABER

Salih Tekstil işçileri hakları için imza kampanyası başlattı

SONRAKİ HABER

Takipteki bireysel kredi miktarı 20 milyar TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...