15 Temmuz 2019 12:27

Maltepe Belediyesi’nde uygulanmayan TİS krizi: İşçiler iş bırakmaya hazırlanıyor

Maltepe Belediyesinin Genel-İş ile 8 ay önce imzaladığı toplusözleşmeyi hâlâ uygulamaması üzerine işçiler iş bırakmaya hazırlanıyor.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Maltepe Belediyesinin Genel-İş Sendikası ile imzaladığı toplu iş sözleşmesini (TİS) 8 aydır uygulamaması krize yol açtı. Bugüne kadar diyalog yolu aradıklarını vurgulayan Genel-İş 2 No’lu Şube Yönetimi görüşmelerden bir sonuç çıkmaması üzerine yasal süreç başlatırken, işçiler ise iş bırakmaya hazırlanıyor.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi, 1300’den fazla üyesi olan Maltepe Belediyesinde imzaladıkları TİS’in uygulanmaması üzerine harekete geçti. 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçişin tamamlanmasının ardından, 2 Nisan 2018’de yetki başvurusunda bulunan sendika, 29 Haziran 2018’de bakanlıktan yetki onayı almasıyla birlikte Maltepe Belediyesinin iştiraki olan MATAŞ AŞ ve MATEĞ AŞ ile toplusözleşme masasına oturdu. Yaklaşık 3 ay süren görüşmelerin ardından 19 Kasım 2018’de görüşmeler olumlu sonuçlanırken, sözleşme tutanakları karşılıklı imzalar atılarak Çalışma Bakanlığına teslim edildi. Aradan geçen 8 ayda sözleşmenin hükümlerinin uygulanmaması belediye ile sendikayı karşı karşıya getirdi. Sendika yetkilileri bugüne kadar diyalog yoluyla sözleşmenin uygulanması için bir takım görüşmeler yaptıklarını belirtirken, görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine yasal süreç başlattı. Sözleşmenin uygulanmamasından rahatsız olan işçiler ise hafta içinde iş bırakmaya hazırlanıyor.

İMZA VAR UYGULAMA YOK

İmzalanan toplu iş sözleşmesinde 2019 ve 2020 yılı asgari ücret farklarının işçilere yansıtılması, haftalık çalışma saatinin 45 saatten 40 saate indirilmesi, yılbaşında gıda desteği, yazlık ve kışlık kıyafet desteği, 1 Mayıs’ta 100 TL ikramiye, çocuk haklarının korunması ve çocuk işçiliği ile mücadele, kadına yönelik şiddete karşı yaptırım uygulanması gibi pek çok madde bulunuyor. Toplu iş sözleşmesinde imza altına alınan hükümlerin bugüne kadar uygulanmadığını belirten sendika yönetimi, vergi kesintileriyle birlikte işçilerin ücretinin geçen yılın da altına düştüğünü ifade ediyor.

"SÖZLEŞMENİN UYGULANMASINI İSTİYORUZ"

İş barışının bozulmaması için 8 aydır diyalog yoluyla sözleşmenin uygulanması için girişimlerde bulunduklarını belirten sendika yönetimi görüşmelerin sonuçsuz kaldığını ifade ediyor. Şube yönetimi tarafından yapılan açıklamada, “Seçim öncesi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde gayet olumlu bir hava vardı. Biz bu maddeleri şirket yönetimi ile müzakere ederken, her aşamasından belediye başkanını da bilgilendirdik. Başkan maddelerin uygulanabilir olduğunu ifade etti. Bu ortamda biz MATAŞ AŞ ve MATEĞ AŞ ile sürdürdüğümüz görüşmeleri karşılıklı imzalar atarak olumlu sonuçlandırdık. Ancak aradan 8 ay geçmesine rağmen sözleşme hükümleri uygulanmadı. Gerekçe olarak bütçenin yetersiz olduğunu söylüyorlar. Maltepe Belediyesinde 1300’den fazla üyemiz var. İşçiler bu durumdan çok rahatsız. Herkesin geçindirdiği evi var, okula gönderdiği çocuğu var. Bu ekonomik kriz ortamında vergi kesintileriyle birlikte işçilerin maaşı geçen yılın da altına düştü. Görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmayınca işçiler iş bırakma kararı aldı. Biz de sendika yönetimi olarak süreci mahkemeye taşıdık. Sonuç olarak burada biz haklıyız. Bakanlıktan yetkiyi almışız, sözleşme maddelerini 3 ay müzakere etmişiz, karşılıklı imzaları atıp bakanlığa teslim etmişiz, aradan 8 ay geçmiş ve hiçbir adım atılmamış. Biz bugüne kadar iş barışı bozulmasın istedik, hizmet ürettiğimiz kurumumuzla mahkeme kapılarında karşı karşıya gelmeyelim istedik ancak bir sonuç alamadık. İşçiler de mücadele konusunda kararlı. Sözleşmemizin bir an önce uygulanması için emekten gelen gücümüzü kullanacağız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

17. Gençlik Yaz Kampında, Kukla Atölyesi çocuklar ve yetişkinleri buluşturdu

SONRAKİ HABER

Tacim Çiçek: Gerçek diye sunulan birçok yanlışı reddediyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...