16 Temmuz 2019 04:03
Son Güncellenme Tarihi: 16 Temmuz 2019 14:57

S-400 hava savunma sisteminin teslimatı devam ediyor

Milli Savunma Bakanlığı S-400 hava savunma sistemi teslimatının sürdüğünü belirtirken ABD'nin ise yaptırımları netleştirdiği ve yakında açıklayacağı iddiası var.

Fotoğraf: Gökhan Balcı/AA

Paylaş

Milli Savunma Bakanlığı, Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin teslimatına devam edildiğini açıkladı. Öte yandan yaptırımlarını açıklamak için 15 Temmuz’un yıl dönümünün geçmesini beklediği iddia edilen ABD yönetiminin konuyla ilgili kararını iletmesi bekleniyor

Sevkiyat kapsamında parçları taşıyan uçaklar Ankara’ya inmeye devam ediyor. Teslimat, Türkiye-ABD ilişkilerinin yeni bir sürece girdiğine işaret ederken, Washington’ın nasıl bir yaptırım paketini devreye sokacağı tartışılmaya devam ediyor. Bu tartışmalar sürerken ABD’nin Türkiye’ye uygulayacağı yaptırım paketini netleştirdiği öne sürüldü. İddiaya göre, Trump yönetimi yaptırımları bu hafta sonuna doğru açıklayacak.

"ÜÇ FARKLI PAKETTEN BİRİ SEÇİLDİ"

ABD merkezli haber sitesi Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Trump’ın ekibinin ‘Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası’ (CAATSA) uygulanacak üç farklı yaptırım paketinden birini seçti. Haberde, bu paketin tam olarak hangi adımları içerdiğine ilişkin ayrıntı verilmedi. Haberde, Türkiye’ye uygulanacak yaptırım paketinin Amerikan Dışişleri ve Savunma bakanlıklarında günler süren görüşmelerin ardından belirlendiği belirtildi. Söz konusu planın, Trump’ın da onayını alması gerekiyor.

Bloomberg’e konuşan yetkililerden biri, paketin önümüzdeki haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacağını, zira Amerikan yönetiminin 15 Temmuz askeri darbe girişiminin yıl dönümünün üzerinden biraz zaman geçmesinin istendiğini söyledi. İddiaya göre buradaki amaç, ABD’nin "15 Temmuz’dan sorunlu olduğuna dair spekülasyonların daha da ateşlenmemesi".

AKAR: STRATEJİK DURUMUMUZDA DEĞİŞİKLİK YOK

Öte yandan yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da ABD Savunma Bakan Vekili Mark Esper ile önceki akşam konuyla ilgili bir telefonda görüşmesi gerçekleştirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin ciddi bir hava ve füze tehdidi altında bulunduğunu, bu çerçevede S-400 savunma sistemi alımının tercih değil bir zorunluluk olduğunu, Patriot teklifi konusundaki değerlendirmelerinin de devam ettiğini ilettiği” belirtildi. Görüşmeye dair açıklama şöyle devam etti: Bu konuda Türkiye’nin duruşunun değişmediğini, F-35 konusundaki bütün yükümlülüklerin yerine getirildiğini ifade eden Bakan Akar, S-400 alımı ile stratejik duruşumuzda değişiklik olmadığını, iki ülke arasındaki ilişkilerin zarar görmesinin ne Türkiye’nin ne ABD’nin ne de NATO’nun çıkarlarına hizmet edeceğini vurguladı.

RUSYA’DAN ABD’YE S-400 ÇIKIŞI

ABD’nin yaptırımları netleştirdiği haberinin ardından Rus senatör Aleksey Puşkov, Twitterdan Türkiye’ye yönelik yaptırım planlarını eleştirdi. Puşkov, “ABD, Türkiye’ye yaptırım uygulayacak. Ankara’nın söz dinleyip kendisine gerekli olmayan Patriot sistemini satın alması gerekiyordu. S-400 sistemi almasaydı yaptırım da uygulanmazdı. ABD’nin kendi silahlarını müttefiklerine satması, NATO’nun varoluş sebeplerinden biri. Şimdi ittifaktakiler istedikleri kadar üyelerinin eşit haklara sahip oluşundan bahsedebilirler” dedi.

KONGRE ÜYELERİ: ERDOĞAN YANLIŞ SEÇİM YAPTI

Beyaz Saray Yönetimi’nden konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmezken, bazı Kongre üyeleri Washington’a Türkiye’ye F-35 satışının sonlandırılması ve Rusya ile yapılan anlaşmada rol oynayan kişilere yaptırım uygulanması çağrısını yineledi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi en üst düzey Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeleri Eliot Engel ve Michael McFaul, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan çok açık bir tercih istendi. Maalesef, yanlış şeyi seçti” açıklamasında bulundular. Washington, Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar S-400 alımından vazgeçmemesi halinde, Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanacağı uyarısında bulunmuştu.

ABD SAVUNMA BAKAN VEKİLİ: TÜRKİYE HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

ABD Başkanı Donald Trump'ın Savunma Bakanlığına aday gösterdiği Savunma Bakan Vekili Mark Esper, bu görevin onay süreci için Senato'da ifade verdi. Esper bu ifade sırasında Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri alma kararını da değerlendirdi. Mark Esper, "Türkiye uzun süreden beri çok kabiliyetli bir NATO üyesidir fakat S-400 almaları yanlış bir karardı ve hayal kırıklığı yarattı” dedi.

CAATSA YAPTIRIMLARININ İÇİNDE NE VAR?

Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alma kararı ile birlikte ABD’nin Ankara’ya uygulayacağı olası yaptırımlar büyük bir tartışma konusu haline geldi.

ABD Kongresi’nde Temsilciler Meclisi’nin yasaya verdiği desteğin ardından Türkiye’ye CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele) yaptırımları uygulanması bekleniyor. Buna göre ABD Başkanı Trump yasa gereği 70 sayfalık CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda.

Bu kalemler şöyle:

  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,
  • Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,
  • ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,
  • Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,
  • Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,
  • Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,
  • Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,
  • ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması,
  • Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı,
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Tutkunun ve cesaretin ressamı: Gustav Klimt

SONRAKİ HABER

Manhattan'da yaşanan elektrik kesintisi hayatı felç etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...