26 Haziran 2019 00:27

Ayağına sülfürik asit dökülen işçi kaderine terk edildi

Erzincan’da Anagold Madencilik’te çalışırken ayağına sülfürik asit dökülen işçi işten atıldı.

Fotoğraf: Mehmet Can

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Erzincan İliç’teki Anagold Madencilik Şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nde çalışırken ayağına sülfürik asit dökülen işçi işten çıkarıldı, tedavisi yapılmadan kaderine terk edildi. Ayağındaki yaralar nedeniyle başka işte de çalışamadığını söyleyen Mehmet Can, en çok zoruna gidenin ise hiçbir yetkilinin kendisini arayıp sormaması olduğunu söyledi.

Anagold Madencilik Şirketinin İliç’teki altın madenine taşeron olarak iş yapan Teknokon Endüstri Tesisleri İnşaat ve Montaj AŞ’de işçi olarak çalıştığını belirten 40 yaşındaki Mehmet Can yaşadığı kazayla ilgili şu bilgileri verdi: “Biz tesisten madene su taşıyacak boru hattını tamamladıktan sonra hattın testine başladık. Bu arada bir yerden sızıntı olduğu söylenerek bizi oraya tamire gönderdiler. Contasını değiştirecektik, bize hatta su var dediler. Sızıntı yapan boru bağlantısını açtığımda içindeki sülfürik asit ayağıma döküldü. Ayağımda iş ayakkabısı olmasına rağmen ayakkabı anında eriyip yamuldu ve asit ayağıma geldi.”

GÜNLERCE HASTANEYE SEVK EDİLMEDİ

Hemen iş yerindeki revire götürüldüğünü ve orada iş yeri hekiminin ayağına krem sürdüğünü belirten Can, iş kazasının ortaya çıkmaması için günlerce hastaneye sevk edilmediğini ileri sürdü. Çalıştığı firmanın iş güvenlikçisinin kendisini hastaneye göndertmediğini, 5-6 gün kampta ayaklarına krem sürerek tedavi etmeye çalıştıklarını iddia eden Can, “2018 ekim ayının 31’inde oldu olay. Ayağımın her geçen gün daha da kötüye gitmesi üzerine doktor kazadan 6 gün sonra 5 Kasım 2018’de hastaneye sevk etti beni. Doktora ayağıma sülfürik asit döküldüğünü ve 6 gündür krem sürülmesinden başka bir tedavimin yapılmadığını söyledim. Muayene tutanağına da böyle yazıldı. 7 gün istirahat ve başka kremler verdiler. Raporun ardından işe başladım ama çalışamadım ayağımın durumu nedeniyle. Beni 21 Kasım’da tekrar hastaneye sevk ettiler. Şirket sevk edildiğim gün, ‘İş bitti artık’ diyerek çıkışımı verdi” diye konuştu.

‘AYAĞIM HEP KÖTÜYE GİDİYOR’

Şirketin kendisini daha sonra Adıyaman’daki başka bir tesise gönderdiğini belirten Can, “Benim dava açmamam, susmam için yapıldı sanırım bu. Ancak orada da iki ay bile çalışamadım. Ayağım iyileşmediği gibi su toplamıştı ve iş ayakkabılarıyla çalışmam imkansızdı” dedi. Çalışamadığı için Adıyaman’daki işten de ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Can, tedavisinin de doğru düzgün yapılmadığını iddia etti. Can, “Doktora her gittiğimizde ayrı bir ilaç, krem yazıyorlardı. Üstelik ilaçlar da SGK’nin karşılamadığı, pahalı ilaçlardı” dedi.

‘EN ÇOK ZORUMA GİDEN İSE...’

İşten çıkarıldıktan sonra adeta kaderiyle baş başa bırakıldığını belirten Can, “En çok zoruma giden de bu! Ben orada çalışırken iş kazası geçirdim. Zamanında hastaneye göndermediler, tedavimi doğru düzgün yaptırmadılar. İşten çıkarıldıktan sonra da hiçbir yetkili arayıp sormadı. Günlerdir ana firma Anagold’a ulaşmaya çalışıyorum. Geri dönüş yapmıyorlar” dedi.

Evli ve küçük yaşta bir çocuğu olduğunu söyleyen Can, son derece zor ekonomik koşullarda, yaralı ayağıyla yaşamını sürdürmeye çalıştığını ifade etti. Can, en son memleketi İskenderun’da demir çelik fabrikasında girdiği işinden de ayağındaki ağrılar nedeniyle bir ay bile çalışamadan ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Can, “Ayağım su topladı, iş ayakkabısı sürttükçe duramıyorum. Ayak tarak kemiklerinde de sorun var. Mecburen bugün işten çıkmak zorunda kaldım” diye konuştu.

‘İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DEĞİLİM’

Can’ın kaza geçirdiği sırada madende iş güvenliği uzmanı olarak çalıştığını söylediği Kübra Yılmaz, kendisinin iş güvenliği uzmanı olmadığını, Mehmet Can’ın tüm iddialarının gerçek dışı olduğunu ileri sürerken, konuya dair sorularımıza yanıt vermek istemediğini söyledi. Şirket yetkililerine ise tüm çabalarımıza rağmen ulaşamadık.

ÖNCEKİ HABER

Aydın’daki JES karşıtı toplantıyla ilgili soruşturmalara tepki 

SONRAKİ HABER

5 kişinin öldüğü zırhlı araç kazasında polise takipsizlik verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...