17 Haziran 2019 10:34

Eğitim Sen: Boş söz değil sorunlarımıza çözüm bekliyoruz

Öğretmenler için seminer dönemi Bakan Ziya Selçuk’un konuşması ile başladı. Eğitim Sen “Boş söz değil sorunlarımıza çözüm bekliyoruz.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

2018-2019 eğitim öğretim yılının sona ermesinin ardından öğretmenler için iki hafta sürecek seminer dönemi başladı. Eğitim Sen seminer döneminin ilk gününde bütün okullarda öğretmenlik mesleğinin sorunları ve taleplerine ilişkin ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Boş söz değil sorunlarımıza çözüm bekliyoruz” denildi. Öğretmenlik mesleğinin statüsünün geliştirilmesi gerektiği ve bunun için mücadele edildiği vurgulanan açıklamada, ekonomik ve özlük sorunlarının acilen çözülmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada, “Başarılı ve başarısız öğretmen olarak ayrıştırılmak istemiyoruz. Öğretmenlere dönük, son dönemde iyice artan, şiddetin engellenmesi için gerçekçi ve geçerli önlemler alınması gerektiğini düşünüyor ve bu sorunun acilen çözülmesi için kamuoyunu sürekli uyarıyoruz” ifadelerine yer verildi.

“TÜM ÖĞRETMENLERE KADROLU İSTİHDAM”

Açıklamada Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a taleplerini ileten öğretmenler, tüm öğretmenler için kadrolu istihdam ve tüm eğitim emekçileri için 3600 ek gösterge talep etti. Eğitime hazırlık ödeneğinin ayrımsız tüm eğitim emekçilerine yılda iki defa, bir maaş tutarında ödenmesini isteyen eğitimciler, ek ders ücretlerinin artırılması, artan oranlı vergi dilimi uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. İş güvencesini ortadan kaldıracak, çalışma koşullarını ağırlaştıracak ve öğretmeni uygulayıcı konumuna indirecek bir meslek kanununu kabul etmediklerini vurgulayan eğitimciler, “Öğretmenleri başarılı-başarısız olarak ayrıştıran Öğretmenler Günü Genelgesi geri çekilmelidir” dedi.

“BAKAN’IN KONUŞMASINDA YENİ BİR ŞEY YOK”

Mamak Ali Şir Nevai Ortaöğretim Okulu’nda ortak açıklamayı okuyan Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Sultan Saygılı, açıklamada yer alan taleplerin sendikalı sendikasız bütün öğretmenler tarafından ilgiyle karşılandığını ve desteklendiğini söyledi. Seminer döneminin ilk gününde Bakan Selçuk’un da Eğitim Bilişim Ağı üzerinden yaklaşık 1 milyon öğretmene yönelik canlı yayın bağlantısında ‘Şeffaflık’ ve ‘Bütün kesimlerden önerilerin alındığı ve uygulanabilir olanların uygulandığı” yönünde bir konuşma gerçekleştirdiğini belirten Saygılı, konuşmanın öğretmenlerde heyecan uyandırmadığını ve içeriğinde yeni bir şey olmadığını belirtti. Saygılı, “Şeffaflık” üzerinde duran Bakan’ın Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı hazırlığından bahsetmesine rağmen öğretmenlerin bu konuda bilgilendirilmedikleri yönündeki eleştirilerini paylaştı.  Saygılı, “Öğretmenler ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ konusunun gündem edilmesini, bu konuda görüşlerinin dikkate alınmasını istiyor” dedi.

Saygılı, her ay maaş bordrosu öğretmenler panosuna asıldığında öğretmenlerin maaşlarında kesinti olduğunu görüp şaşırdıklarını belirterek, “Artan oranlı vergi dilimi uygulaması ile karşı karşıya kalıyorlar. Hayat pahalılığına rağmen  vergi dilimine girdiği için 300-400 tl az maaş alıyorlar ki Milli Eğitim Bakanı bu serzenişleri de hiç duymuyor” diye konuştu.

“BAKAN DA SESİMİZİ DUYUYORSA İLK İŞ KREŞ”

Açıklamanın ardından yapılan konuşmalarda öğretmenlerin özellikle “kreş” talebi üzerinde durduğu ve bu yönde çalışma yapılmasını istediklerini söyleyen Saygılı, “Madem önerilerimiz dikkate alınacak, kreş bütün arkadaşlarımız için çok önemli. Arkadaşlarımız ‘Bakan da sesimizi duyuyormuş’ diyerek çalışma başlatmak istiyor.  Öğretmenler çocuklarını okullarından çok uzağa bırakıyor, seminer dönemlerinde çocukları bırakacakları yer bulamıyorlar, yasada da yeri var. Hemen çalışma yapılmasını istiyoruz” dedi.

“TASARIM ATÖLYESİ DENİYOR AMA RESİM ATÖLYELERİNİ KAPATTILAR”

Toplantıda “Tasarım Atölyeleri”nin de gündeme geldiğini belirten Saygılı, bu konuda öğretmenlerin hâlâ bilgilendirilmediğini söyledi. Resim, drama atölyeleri, laboratuvarları olan okulların birçoğunda bunların kapatılarak, sınıfa çevrildiğini söyleyen Saygılı, “Okulumuzda resim atölyesinde şövale, lavabolar her şey vardı ama kaldırıldı. Zaten yapılmışı varken kaldırıldı. Şimdi ‘yeniden yapacağız’ deniyor. Bakanlığın kendi içerisinde uyum yok. Emeği yok sayıyorlar, gülünç geliyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sayıştay raporu gerçeği: İmamoğlu, Yıldırım, Sayıştay ne dedi?

SONRAKİ HABER

İran’da gözaltına alınan gazeteciden 6 Mayıs'tan bu yana haber alınamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...