Aliağa Belediyesindeki işten atmalara protesto: Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!

Aliağa Belediyesinde 100 civarında kadrolu işçin işten çıkarılmasının üzerine Genel-İş sendikası protesto eylemi düzenledi ve "Bedeli ne olursa olsun mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

11 Haziran 2019 07:32
Son Güncellenme Tarihi: 11 Haziran 2019 12:46
Paylaş

MHP’li Aliağa Belediyesinde 100’e yakın kadrolu işçinin çıkışı verildi. Genel-İş üyesi işçiler ve yöneticiler duruma tepki gösterdi.

MHP’li Aliağa Belediyesi bünyesindeki farklı işkollarında çalışan aralarında Genel İş Sendikası İzmir 5 nolu Şube yönetici ve temsilcilerinin de bulunduğu 100 kadrolu işçiyi işten çıkarmalarına karşı sendika basın açıklaması düzenledi.

Aliağa Belediyesi önünde yapılan açıklamaya, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, DİSK’e bağlı sendikalar ile Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri, işçi ve aileleri de katıldı.

Aliağa Belediyesinden 100 işçinin tek taraflı olarak iş akitleri ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek feshedilmesine karşı yapılan açıklamayı, işten çıkarılanlar arasında yer alan Aliağa Belediyesi iş yeri temsilcisi Doğan Şah Aydınokudu. Aydın, “Bu kentin parklarını yaşanılabilir kılan, her caddesini büyük bir özenle kendi eviymiş gibi temizleyen, yollarını yapan, hizmet binalarında halkın sorunlarını dinleyip çözüm üreten 100 arkadaşımız adeta kullanım tarihi geçmiş bir meta gibi kapının önüne konmuştur. İnsan onuru ve haysiyetine yaraşmayan zamanlardan geçiyorduk, ama böylesine ilk kez tanık olmak kahrımızı ve öfkemizi daha da derinleştirdi.Bizler bundan 1 ay önce işten atılan 22 çalışma arkadaşımızın işe dönüşleri için mücadele verirken,işveren her türlü toplu sözleşme ve sendikalı çalışma koşullarını ortadan kaldıran ve kölelik düzeni yaratmak amacına yönelik bir tutumla emekçi sınıfına saldırmayı tercih etmiştir” dedi.

“KİMSE SESSİZ KALMAMIZI BEKLEMESİN”

Aliağa Belediyesindeki işten atmalara karşı işçiler mücadele çağrısı yaptı

Yönetime defalarca diyalog çağrısında bulunmalarına rağmen, bu çabalarına kulaklarını tıkadıklarını belirten Aydın,“ Emekliliği gelen arkadaşlarımızdan dilekçeler istenerek izinlerini kullanıp emekliliğe ayrılmaları konusunda baskılar yapıldığında, yönetime kıdem tazminatlarının ödenmesi durumunda arkadaşlarımızın emekliliğe hazır olduğu teklifini bile dinlemek istemediler.Her zaman barış ve diyalog dilini korumaya özen gösterdik ancak bu süreçten sonra kimse bizden sessiz kalmamızı, bize reva görülen bu uygulamalara uysal koyun gibi boyun eğmemizi beklemesin.Bu kavga ekmek kavgası, bu kavga hürriyet kavgası, bedeli ne olursa haklı ve meşru mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

“EKONOMİK KRİZ BAHANELERİNE BİZİ İNANDIRAMAZSINIZ”

Kamuoyunda yaratılan kadrolu işçilerin maaşları konusunda da bilgi kirliliği yaratıp, üyelerin maaş ve sosyal haklarını şişirip yalan bilgilerle kamuoyunu yanıltamayacaklarını söyleyen Aydın, “Bizler sizleri tanıyoruz, buradaki asıl amaç sendikal hakların olmadığı, Toplu İş Sözleşmesiz, ucuz esnek, kuralsız, güvencesiz işçi çalıştırmaktır.Bize gösterilen ekonomik gerekçelerin hiçbirinin inandırıcılığı yoktur. Seçim öncesinde on binlerce Aliağalı insanımızın Çanakkale gezilerinin bedeli biz emekçilere çıkartılmıştır.30 milyon olan belediye borçlarının 235 milyona çıkarılmasının sorumlusu biz değiliz.İşten çıkarılan arkadaşlarımızın bu mağduriyetinin vebalini kim üstlenecek. Halen daha farklı illerden nakil yolu ile memur alındığı, belediyenin farklı şirketlerine işçi alındığı bir ortamda ekonomik kriz bahanelerine bizi inandırmazsınız” dedi.

“İŞÇİLERİ EKMEKLERİNDEN EDİN DİYE SİZE YETKİ VERİLMEDİ”

Önceki gün Aliağa Belediyesi Meclis Toplantısında Belediye Başkanının “Aliağa Halkı bana yetkiyi verdi istediğimi alırım, istediğimi atarım” ifadesini de hatırlatarak bu sözlerini Aliağa Kamuoyunun vicdanına bıraktıklarını söyleyen Aydın, “Bu sözler ve uygulamalar bizlerin vicdanlarında onarılmayacak büyük yaralar açmıştır. Halk size bu yetkiyi işçileri aşlarından, ekmeklerinden edin diye vermedi.Bütün bu yapılan işçi sınıfının 200 yıllık mücadelesi ile elde ettiği kazanımların bir çırpıda ortadan kaldırılmak istenmesidir. Bizler bu bilinçle işçi sınıfının geçmiş bütün mücadele deneyimlerini kılavuz edinerek haklarımız için bedeli ne olursa olsun direneceğiz” diyerek başta Aliağa gibi emek yoğun bir kent olmak üzere bütün sınıf dostlarını mücadeleyi büyütmeye davet etti.

HABER İLK DUYULDUĞUNDA İŞÇİLER BELEDİYE ÖNÜNE TOPLANDI

İşçilerin işten çıkarıldığının öğrenilmesinin ardından Aliağa Belediyesine gelen Genel-İş yöneticileri, yerel yöneticilerle ve Belediye Başkanıyla görüştü. Daha sonra burada bir konuşma yapan Genel-İş Aliağa Belediyesi İşyeri Temsilcisi Doğan Şah Aydın, “Ekonomik gerekçeler göstererek, içinde bulunulan ekonomik krizden dolayı çalışan 99 arkadaşımızın iş akitlerinin tek taraflı feshetme kararı almışlar. Burayı terk etmeyeceğiz. Gerekirse burada öleceğimizi söyledik. Bunu göze alıyorlarsa buyursunlar. Burada sadece bir partinin taraftarları işten çıkarılmadı. Tüm emekçiler işten çıkarıldı. Herkesi bu mücadeleye destek vermeye çağırıyorum. Bedeli ne olursa olsun direneceğiz” dedi.

Genel-İş 5 No’lu Şube yöneticisi Sinan Uğur da “Şimdiye kadar nasıl sendikamızla, örgütümüzle hareket ettiysek bundan sonra da bütün süreçleri örgütlü bir şekilde, sınıf mücadelemizi sınıf disiplinine yaraşır bir şekilde hep birlikte vereceğiz. Evimizi terk etmiyoruz arkadaşlar buradayız” diye konuştu.

Eğitim Sen Aliağa Temsilcisi Alp Kuyumcu da “Bu bir sosyal yıkımdır aslında. Sendikalı işçilere karşı bir tavır bu. Tabi ki cevapsız kalmaması gerekiyor. Biz karşı duruşumuzu ve mücadelemizi sonuna kadar göstereceğiz” dedi.

CHP Aliağa Belediyesi Meclis Üyesi Hakan Turan da “Sayın başkan yetkiyi halktan aldığını bu aldığı yetkiyle de istediği gibi işçi çıkarıp, işçi alabileceğini ifade etti. Halk bu yetkiyi personel çıkarsın, kendi özel şirketiymiş gibi Aliağa Belediyesini yönetsin diye vermedi. İşten atılan işçilerin de sonuna kadar yanındayız. Muhtemelen de seçim yatırımı olarak sağdan soldan getirdiği kişilerle, kendi kadrolarıyla belediyeyi doldurmak istiyor” diye konuştu.

TOPLANTIDA GÜNDEM EDİLDİ

Aliağa Belediyesinde yapılan haziran ayı meclis toplantısında CHP Grup Sözcüsü Hakan Turan, Belediye Başkanı Serkan Acar’a işten atmaları hatırlatarak, “Madem belediye bütçesinde azalma var neden geçen sene yalnızca kültür sanat harcamalarına 50 milyona yakın para harcadınız? Bir yandan işçi çıkarırken, belediye şirketleri olan jeotermal ve petrol şirketine seçimden sonra neden onlarca personel aldınız? Derdiniz üzüm yemekse tamam ama sizin derdiniz bağcı dövmek. Halktan yetkiyi aldım, çıkarırım da alırım da” dedi.

Serkan Acar ise , “O, 50 milyon lira harcamalar içerisinde kültür sanat işleri biriminde personelin maaşları da var. Ayrıca kaç işçi alımı yaptığımı net bir rakamla söylemeden onlarca işçi aldınız diyerek şov yapıyorsunuz. İthamda bulunuyorsun” şeklinde yanıt verdi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ekrem İmamoğlu'nun seçim vaatleri: "İstanbul'da hayatı kolaylaştıracak çözümler"

SONRAKİ HABER

Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'nda su tutulma ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...