03 Haziran 2019 12:32

Bu bayramda da yüzlerce cenaze ‘kimsesizler’ mezarlığında

Sokağa çıkma yasakları sırasında hayatını kaybeden pek çok kişinin cenazeleri yıllar geçmesine rağmen kimsesizler mezarlığında bekletiliyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Bölge kentlerinde 24 Temmuz 2015 tarihinden sonra ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitiren yüzlerce kişinin cenazesi kimsesizler mezarlıklarında bekletiliyor.

16 Ağustos 2015’ten tarihinden 1 Haziran 2017’ye kadar Diyarbakır’da 127, Mardin’de 32, Hakkari’de 20, Şırnak’ta 13, Bitlis’te 8, Batman’da 3, Muş’ta 4, Bingöl’de 5, Dersim’de 5 ve Elazığ’da bir kez olmak üzere toplam 10 il ve en az 43 ilçede, resmi olarak tespit edilebilen en az 218 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

CENAZELER VERİLMEDİ

MA’nın haberine göre; sokağa çıkma yasakları ve bölge kentlerinin kırsal kesimlerinde yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yaptıkları başvurulara rağmen cenazeleri verilmiyor. Cenazeler farklı kentlerde bulunan kimsesizler mezarlıklarında bekletiliyor.

Ayrıca Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyünde yer alan Garzan Mezarlığı’ndan DNA testi gerekçesiyle 19 Aralık 2017’de çıkarılan 267 cenazeden 265’i İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) bekletiliyor. Ailelerin başvurusu üzerine Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığının cenazelerin en kısa sürede teslim edileceği sözüne rağmen yaklaşık 2 yıldır herhangi gelişme yaşanmadı. Avukatların başvuruları üzerine ATK tarafından ailelerden DNA örnekleri alınmasına rağmen bu konuda da her hangi bir dönüş yapılmadı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hollanda’daki mülteci kamplarında yaklaşık bin 600 çocuk kayboldu

SONRAKİ HABER

RTÜK’te 40’ı aşkın çalışana sürgün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...