31 Mayıs 2019 11:53
Son Güncellenme Tarihi: 31 Mayıs 2021 10:48

Gezi Parkı direnişinin zaman tüneli (Gün gün dakika dakika yaşananlar)

Yaygınlaşmasında sosyal medyanın önemli etkisi olan Gezi Parkı direnişinin zaman tüneli nasıldı?

Taraftar grupları, Gezi Parkı'ndaki eyleme destek amacıyla Taksim Meydanı'na yürüdü - 8 Haziran 2013 | Fotoğraf: Onur Çoban/AA

Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN
İstanbul

Türkiye siyaseti ve medyası üzerinde derin etkilere ve ciddi değişimlere neden olan Gezi Parkı direnişinin mecrası parkın Beyoğlu, Kurtuluş, Maçka, Dolapdere, Tarlabaşı, Gümüşsuyu, Beşiktaş’a uzanan çıkış noktaları kadar sosyal medyaydı da. O dönem Türkiye’de yeni yeni yaygınlaşan sosyal medya araçlarının bu “büyüme” serüvenine katkıda bulunan direniş, eylemleri görmezden gelen ya da çarpıtmaya çalışan ana akım medyaya artık işinin o kadar kolay olmadığını gösterdi. Hareketin birçok sloganı özellikle Twitter’da yapılan paylaşımlardan ilham alıp yayılırken, bu durum iktidarı da bu yönde önlemler almaya itti.

AKP’nin Gezi Parkı’nı yok edip buraya dönemin siyasi kimliğini dışa vuran “İnşaat ya resulullah” sloganında olduğu gibi AVM/Topçu Kışlası dikme niyetiyle 2013’ün ilk günlerinden itibaren gündeme gelmeye başlayan itirazlar, mayıs sonu itibarıyla “Gezi Parkı eylemleri” olarak anmaya başladığımız ve sonrasında parkı, İstanbul’u da aşarak tüm ülkeye yayılan “Haziran direnişi”ne dönüştü.

Peki eylemlerin tüm yurda yayıldığı ve ölüm haberlerinin gelmeye başladığı haziran ayına kadar Gezi Parkı eylemlerin zaman tüneli (timeline) nasıldı?

İlk olarak mayıs ayının da öncesine, iktidarın Gezi Parkı’na yönelik iştahının kabardığı dönemlere gidelim ve 2 Haziran'a kadar uzanalım.

10 MART 2013

Hürriyet Yazarı Tufan Türenç ilk tepkiyi gösterenlerden biri: Sırada Taksim'deki Gezi Parki, Göztepe Parkı ve Çamlıca var. Buralara bina ve cami yapacaklar. Sırf gösteriş ve rant için. Yazık!

16 MART 2013

Gazeteci Elif Ilgaz, Taksim Gezi Parkı İçin Ayağa Kalk platformunun çağrı videosunu “13 Nisan'da 50 bin kişi oradayız” diyerek paylaşıyor.

19 MART 2013

O dönem CHP İstanbul il yönetiminde yer alan Canan Kaftancıoğlu uyarıyor: İstanbul'da deprem toplanma alanı olarak tespit edilmiş birçok yerin imara açıldığını  biliyor musunuz? Gezi parkı da buna dahil.

26 MART 2013

Dönemin popüler TRT dizisi Leyla ile Mecnun’un oyuncuları, 1. Taksim Gezi Parkı Festivali için özel bir video çekti. Arkitera da “Taksim mi? Nasıııııl?​” haberiyle bunu Twitter’dan duyuruyor.

13 NİSAN 2013

13 Nisan’daki festival geniş bir katılımla gerçekleşiyor. Festivalden paylaşılan fotoğraflar kadar Ahmet Saymadi’nin (ki kendisi Gezi Parkı eylemlerine doğru bölgeden haber aktarımında daha önemli bir rol üstlenecek) paylaşımı dikkat çekici: “İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın 50'ye yakın sivil polisle Taksim Gezi Parkı'ndaki şenliği denetlemeye geldi.” Çapkın ve polisleri yakın dönemde geniş bir kesimin tepkisini çekecek.

Gezi’de olan bitenin halka aktarılmasında önemli rol üstlenenlerden biri de Gazeteci Elif İnce. İnce’nin o günden yaptığı “En güneşli protesto” paylaşımı da çok anlamlı: “Gezi Parkı'nın yok edilmesini istemeyenler şu an burada. Uzun zamandır geldiğim en güneşli protesto!”

29 NİSAN 2013

Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Gezi Parkı’nın AVM olmasına ilişkin açıklama tepki çekiyor. Gazeteci Zeynep Erdim de günün başka bir gelişmesine daha dikkat çekerek “Gezi Parki AVM oluyor, Mehmet Agar serbest. Ve henuz saat 13:00, onumuzdeki saatler nelere gebe acaba?​” diyor. Önümüzdeki saatler, günler, haftalar tarihi olaylara gebe.

Gazeteci Emre Kızılkaya da bu haberi verirken Erdoğan’ın bir başka sözüne dikkat çekiyor: Gezi Parkı'na AVM yapılacağını açıklayan Başbakan'a göre Marmaray'da çıkan binlerce yıllık tarih, "çanak çömlek”

26 MAYIS 2013

Gezi'de henüz ağaç kıyımı gerçekleşmemiş ve kitlesel eylem çağrıları yapılmamışken şu an CHP Sultanbeyli İlçe Başkanı olan Murat Kantekin, şöyle bir serzenişte bulunuyor: "Taksim Gezi Parki'ndayim. Buraya, bolgenin tek yesil alanina AKP'nin rantci ve betoncu anlayisi AVM dikip katledecek!"

27 MAYIS 2013

27 Mayıs akşamı, Gezi Parkı çevresinde hareketlilik başlıyor. İş makineleri bölgeye gönderiliyor ve sosyal medyadan halkı park çevresine çağıran ilk uyarılar yapılıyor.

28 MAYIS 2013

Günün ilk saatlerinde iş makineleri Gezi Parkı'na giriyor. Gazetecilerin ve park çevresindekilerin duyurduğu bu gelişme kısa sürede sosyal medyada büyük tepki çekiyor. Popüler gazeteciler ve "fenomen" sosyal medya hesapları haberlerin yayılmasını sağlıyor.

Sırrı Süreyya Önder'in iş makinelerinin önünde durması ve "Kırmızılı kadın" biber gazı sıkılması günün simgesel eylemlerinden.

29 MAYIS 2013

29 Mayıs'ın ilk saatlerinde park halkın kontrolünde ve meşhur "Mahalleme, meydanıma, ağacıma, suyuma, toprağıma, evime, tohumuma, ormanıma, köyüme, kentime, parkıma" pankartı da asılıyor.

Taha Ün gibi dönemin meşhur "troll"lerinin tweet'leri Gezi'nin AKP cenahında nasıl tartıştırıldığını gösteriyor.

İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Fetih 1453'ün Fatih Sultan Mehmed'i Devrim Evin'in Gezi Parkı'na gelmesi "olay" oluyor.

Tayyip Erdoğan, eleştirilere karşı "Siz ne yaparsanız yapan Gezi Parkı'nda tarihi yeniden ihya edeceğiz" diyor.

Meşhur "İlk 3 gün" döneminde Gezi Parkı "ünlü" akınına uğrarken yine de polis ve iş makineleri tehdit oluşturmayı sürdürüyor.

Akşam 19.00'da parkta görkemli bir eylem gerçekleştiriliyor, Liberal Demokrat Partinin lideri Cem Toker, "40 yıllık liberalim böyle talan görmedim" şeklindeki meşhur tweet'ini atıyor ama ana akımdaki hiçbir televizyon kanalının Gezi Parkı'nı yansıtmıyor oluşu halkın tepkisini çekiyor.

CHP, Gezi Parkı'na desteğini artırdığını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun parka ziyaretiyle gösteriyor.

30 MAYIS 2013

Gezi Parkı'na müdahale bu kez sabah 5'te geliyor. TOMA ve gaz maskeli polisler, ortalığı savaş alanına çeviriyor. Yine de halkın inadı büyüyerek devam ediyor. Yeniden toplanılıyor ve park hiç yalnız bırakılmıyor. Meydandaki inşaat nedeniyle 1 Mayıs'a izin vermeyen Valiliğin foyası, Gezi Parkı için on binlerce kişinin meydan ve çevresine gelmesiyle ortaya çıkıyor.

Oyuncu Memet Ali Alabora "Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hâlâ anlamadın mı?" diyerek halkı park alanına çağırıyor. Bu çağrı o kadar geniş yankı buluyor ki Nihat Doğan bile geliyor!

Günün sonlarına doğru Gezi eylemlerinin İstanbul dışındaki kentlere de yayıldığı bilgileri düşmeye başlıyor.

31 MAYIS 2013

Gezi Parkı güne yine polis müdahalesiyle başlıyor. Parkın girişi kapatılıyor ama nafile. Halk Gezi'ye akmayı sürdürüyor. Gelemeyip de araçla bölgeden geçenler de kornalarıyla destek oluyor.

Gazeteci Ahmet Şık, polisin müdahalesine hedef olurken İstanbul'un üç büyük kulübünün taraftarları da "sahaya iniyor."

Polis müdahaleleri Hilal Kaplan, Haşmet Babaoğlu gibi "yandaş"ların dahi tepkisini çekiyor. Yine de aynı cenahtan "Eylemlerin başka amaçlar taşıdığı" yönünde akıl yürütmeler başlıyor. Bunlar arasında eylemi "Sorosçulukla" suçlayan Banu Avar'ın komplo teorilerinin, aynı gün eylemi "Ergenekonculukla" suçlayan Yiğit Bulut'unkine göre iktidarı daha fazla etkilediği görülüyor ki yıllar sonra Gezi iddianamesinde de bu argümanlar kullanılıyor.

Gezi Parkı bir kez daha halkın kontrolüne girerken eylemler İstanbul'un birçok noktasına ve Türkiye'nin pek çok şehrine yayılıyor.

1 HAZİRAN 2013

Eylemlerin tüm yurda yayılmaya başladığı bu süreçte günün ilk haberleri Kadıköy'den karşıya yürüyen binlerce kişiyi gösteriyordu. Boğaz Köprüsü'nü yürüyerek geçenlere gün içerisinde İstiklal Caddesi, Beşiktaş, Kurtuluş'tan yürüyen on binler eklendi.

Polis şiddetinin büyük tepki çektiği saatlerde Twitter'ın da tek gündemi Gezi'ydi. 15.30-15.40 sularında insan seli halinde parka doğru yürüyen kalabalık, polise geri adım attırdı ve kolluk kuvvetleri bölgeden çekilmeye başladı. Bu saatten sonra Gezi Parkı ve çevresi halkın kontrolüne geçti ve deyim yerindeyse bir tarih yazıldı.

ÖNCEKİ HABER

Judge who deemed woman lawyer's skirt length is 'unethical' suspended

SONRAKİ HABER

Hayvan hakları savunucuları, TBMM komisyonuna bilgi verdi: Dövüş mafyası var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...