30 Mayıs 2019 12:10

HDP, açlık grevi ve ölüm orucunu sonlandıranların tedavisine dair uyarı yaptı

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, açlık grevleri ve ölüm oruçlarını sonlandıran tutukluların tedavilerine ilişkin bilimsel ve etik kılavuzlara uyulması çağrısı yaptı.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran (solda)

HDP Batman Milletvekili Dr. Necdet İpekyüz (sağda)

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ile Batman Milletvekili Dr. Necdet İpekyüz, açlık grevleri ve ölüm oruçlarını sonlandıran tutukluların tedavilerine ilişkin HDP Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Başaran ile İpekyüz, cezaevleri yönetimlerini HDP'nin hazırladığı bilimsel ve etik kılavuza uymaya çağrıldı.

Eylemcilerin tedavilerine yönelik açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, ÖHD, ÇHD, TTB ve SES ile tutukluların sağlık durumlarını yakından takip ettiklerini, ortaya çıkan sorun ve sıkıntılarını yetkililerle görüşerek birçok sorunu çözüme kavuşturduklarını ancak bazı cezaevlerinde çıkarılan zorluk ile tutukluların sağlığın tehlikeye atan bir takım yaklaşımlardan vazgeçilmediğini söyledi.

3 bin kişinin açlık grevi eylemi yaptığını hatırlatan Milletvekili Necdet İpekyüz, “Nitekim gerek TTB’nin gerek Sağlık Bakanlığının algoritma, kılavuz dedikleri bir metin vardır. Bu süreçte bizim ve sivil toplum aracılığı ile barolara, tabip odalarına ulaştırıldı. Ama maalesef kimi yerlerde bu uygulanmadı. Bizim öteden beri bunlara özen gösterin dememize rağmen birinci gün salçalı, yağlı besinlerle herhangi bir tetkik yapılmadan beslenmeye başlandı. Cezaevi yönetimleri hazırladığımız bilimsel ve etik kılavuzlara uymalıdır” dedi.

"BAYRAMDA GEREKLİ ÖNEMLER ALINMALI"

Uzun bayram tatiline dikkat çeken İpekyüz, “Cezaevi yönetimlerinin revir ve kampüs ekiplerinin bu uzun süreçte ekiplerini korumaları lazım. İkincisi cezaevi kantinlerinin bayram boyunca açık olması lazım. Bayram öncesi koğuşlara dönük bazı ihtiyaçların karşılanması lazım. Açlık grevinde yavaş yavaş yarı katı besinlere geçecek olan tutsaklara göre hekimlere danışılarak o besinlerin hazırlanması gerekiyor” dedi.

"CEZAEVLERİ BAĞIMSIZ HEYETLERE AÇILMALI"

Bağımsız heyetlerin cezaevlerini ziyaret etmesi gerektiğini söyleyen İpekyüz, “TTB, İHD ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ziyaret etmelidir. Biz halen bu süreçten sonra da insanların göz muayenesinin yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Bu heyetlerin ziyaret yapması katkı sunacaktır” dedi.

"YENİ DOĞAN BEBEĞE BAKAR GİBİ BESLENME"

Yeni doğan bir bebek anne memesinden kesildiğinde nasıl besleniyorsa öyle yaklaşmak gerektiğini dile getiren İpekyüz, “Nasıl ki bir bebek baharatlı ve katı yiyecekler yiyemiyorsa öyle yaklaşmak lazım. Azar Azar 6-7 kez, gaz yapmaya neden olmadan, normal gıdaya yavaşça geçilmesi lazım. En büyük önerimiz şudur; daha önce beslendiği gıda porsiyonun yarısından başlayarak 3 hafta sonra normale dönmelidir. Nasıl ki bir bebeğe katı gıdaya geçerken gazlı içecek içirmiyorsak öyle davranmak gerek” dedi.

UYGULANMASI GEREKEN BESLENME DÜZENİ

Cezaevi idarelerinin TTB ve Sağlık Bakanlığının yayımlamış olduğu algoritmaya uygun olarak beslenme düzeni ise şöyle: “Uzun süreli açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri sonlandırıldıktan sonra ilk günlerde basit şekerlerden (çay şekeri, akide, lokum, meyveler, bal, reçel, marmelat, çikolata, pekmez, bal, tahin helvası) kaçınmak gerekir.

  • Tahıl, sebzeler birleşik şeker içerdiği için tercih edilmelidir.
  • Başlangıçta Rejim 1 (açık çay, limonata, komposto suyu, meyve suyu) ve Rejim 2 (yoğurt, çorba, ayran, muhallebi gibi kıvamlı yiyecekler) uygun olur.
  • Gaz yapan gıdalar, bulgur, süt gibi sindirimi zor besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Beslenmeye başlandığı ilk günlerde çiğ besinler verilmemeli, yemeklerin iyi piştiğinden emin olunmalıdır.
  • Kızartma, kavurma, ızgara gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, buğulama gibi yöntemler uygulanmalıdır.
  • Baharatlı besinler, işlenmiş ürünler (salça, salam, sosis, sucuk vb.), konserve yiyecekler ve salamura besinler kullanılmamalıdır.”

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şeker, lokum, çikolata, baklava fiyatları bir yılda ikiye katladı

SONRAKİ HABER

Avukat Sürek: AKP’nin yargı reformu, göz boyama reformları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...