22 Mayıs 2019 06:00
Son Güncellenme Tarihi: 22 Mayıs 2019 10:02

YSK'nin gerekçeli kararını bugün açıklaması bekleniyor

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) İstanbul seçimlerinin yenilenmesine dair günlerdir ertelediği gerekçeli kararını bugün açıklaması bekleniyor.

Fotoğraf: Gökhan Balcı/AA

Paylaş

31 Mart İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerini iptal eden Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) gerekçeli kararını bugün açıklaması bekleniyor.

Gerekçeli kararda sandık kurullarının teşkilinde kamu görevlisi şartına uyulmamasının yanı sıra, sayım döküm cetvellerinin birleştirilmesindeki yanlışların da seçim sonuçları üzerinde “müessir” olduğuna dair ifadelerin yer alacağı belirtiliyor. Hukukçular, gerekçeli kararda "Müzakere edilmemiş, üzerinden tartışılmamış gerekçeler olmasının hukuksuz olacağını" vurguluyor.

31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimler sonrası CHP adayı Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş ve AKP'nin itirazları üzerine YSK, İBB Başkanlığı seçimlerinin 23 Haziran 2019 tarihinde yenilenmesi yönünde karar vermişti. YSK'nin, İstanbul seçimlerini iptal etme gerekçesinin yazımını tamamladığı belirtildi.

İstanbul seçimlerine dair alınan yenileme kararı gerekçesinin, seçim iptaline muhalif olan dört üyenin muhalefet şerhlerini yazmalarının, imza ve tasnif süreçlerinin tamamlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi. Bu sürecin, YSK’nin toplantısında tamamlanması bekleniyordu.

6 Mayıs'ta seçimi iptal eden YSK, aradan 15 gün geçmesine rağmen gerekçeli kararını kamuoyuna açıklamadı.

GEREKÇELİ KARAR 200 SAYFANIN ÜZERİNDE

Gerekçeli kararın 200 sayfanın üzerinde olduğu belirtildi.

İstanbul seçimlerini iptal kararı, dörde karşı yedi oy ile alınmıştı. Kısa kararda, kamu görevlisi olmayan sandık görevlileri iptal için gerekçe gösterilmişti.

YSK, YEDEK ÜYELERİN OY KULLANMASINA YAPILAN İTİRAZI REDDETTİ

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile ilgili verilen kararda imzası olan 11 üyenin içerisinde yedek üyelerin de oy kullanmasına yapılan itirazı reddetti. YSK, yedek üyelerin oy kullanmasına yapılan itirazları reddederek 11 üyenin oy kullanmasının Anayasa'ya aykırı olmadığına karar verdi.

Kurul, 6 Mayıs'ta 4'e karşı 7 oyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmişti.

İTİRAZIN GEREKÇESİ NEYDİ?

İtirazda İstanbul İl Seçim Kurulu aracılığıyla yapılan bir başvuruda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin kararın yedek üyelerin de arasında bulunduğu on bir üyenin katılımıyla verildiği, bu üyelerden dördünün yedek olduğu belirtildi. Başvuruda, İstanbul seçimiyle ilgili verilen kararın kaldırılması, Kurul'un yedi asıl üyesiyle toplanarak tekrar karar vermesi istenmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale'de deniz ulaşımına yüzde 24.7’lik zam

SONRAKİ HABER

Sultanahmet Camisi restorasyonunda pencerelerin kırılması tepki çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...