Yenilenen İstanbul seçimine 32 gün kaldı | Dakika dakika gelişmeler

YSK'nin İstanbul seçimlerine dair iptal kararının gerekçesini açıkladı. Seçime dair tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini AKP'nin itirazı üzerine sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlililerinden oluşturulmaması gerekçesiyle iptal etti.

6 Mayıs'taki iptalin üzerinden 16 gün geçtikten sonra 22 Mayıs'ta İstanbul seçimlerine ilişkin YSK’nin 250 sayfalık iptal gerekçesi açıklandı. Karşı oy kullanan YSK Başkanı Sadi Güven ‘Seçimi iptal ettirecek hiçbir delil yok’ dedi.

 

22 Mayıs 2019 05:42
Son Güncellenme: 22 Mayıs 2019 23:35
.
19:25

Paylaş

AKP’NİN İDDİALARI YSK KARARI OLDU

Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı açıkladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un “seçim kurullarının ve başkanlarının usulsüz belirlenmesi” ve “kısıtlı seçmen” iddiası, olduğu gibi YSK kararının gerekçesinde yer aldı. 250 sayfalık kararda tam usulsüzlüğe ilişkin İstanbulluları tatmin edecek deliller yer almadı.

SEÇİMİ İPTAL ETTİRECEK HİÇBİR SOMUT DELİL YOK

YSK Başkanı Sadi Güven’in de içinde yer aldığı 4 üyenin karşı oyunda; seçim kurulu başkanlarının usule uygun belirlenmediği iddia edilen sandıklarda sonuca tesir edecek hiçbir somut delil bulunmadığı belirtildi. Bu sandıklarda AKP’li görevlilerin de bulunduğuna dikkat çekilen karşı oylarda, kısıtlı seçmen sayısının 43 bin 715 değil sadece 706 olduğuna dikkat çekildi.

SEÇİMİN İPTAL KARARI KABUL EDİLEMEZ

Seçim sonuçlarının bir parti lehine değiştirilmesi için örgütlü bir şekilde hareket edilmediğinin ortaya çıktığı belirtilen karşı oylarda, sandık kurulunun oluşumundaki hatanın sorumluluğunun da seçmene yüklenemeyeceği belirtildi. “Sırf sandık kurulunun oluşumundan hareket edilerek seçimlerinin iptaline karar verilmesi kabul edilemez” dendi.

15:16

Paylaş

EMEP: GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ DİYE PAZARLANAN YOLSUZLUK VE RANT BELEDİYECİLİĞİDİR

Emek Partisi (EMEP) İstanbul il örgütü tarafından yapılan açıklamada, İstanbul'un 25 yıldır Tayyip Erdoğan ve AKP ile rant, talan ve yağma düzeninde yönetildiğini belirterek "Bu yağma ve sefalet düzenin sürdürülmesine, İstanbul belediyesi eliyle rant ve kar politikalarının güçlendirilmesine, kentin kaynaklarının halka karşı kullanılmasına izin vermeyelim" denildi.

EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros'un imzasıyla yayımlanan açıklamada "23 Haziran'da belediyenin halkın sömürülmesinin bir aracı haline getirilmesine karşı, sandıkta yağma belediyeciliğine gereken dersi vermeye çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

EMEP açıklamasında şu çağrıda bulunuldu: "Birliğimizin ve gücümüzün sandıkla sınırlı kalmaması gerektiğini de biliyoruz.  Tüm işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri hesap sormaya, birleşmeye, mücadele etmeye ve yaşamın her alanında örgütlenmeye çağırıyoruz"

15:05

Paylaş

"GEREKÇELİ KARAR BİRKAÇ SAAT İÇİNDE AÇIKLANACAK"

CNN TÜRK'ün haberine göre YSK, gerekçeli kararını birkaç saat içerisinde açıklayacak.

11:18

Paylaş

EKREM İMAMOĞLU: YOL HARİTAMIZI AÇIKLIYORUZ

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran seçimlerindeki yol haritalarını açıklıyor.

İmamoğlu, sosyal medyadaki mesajını #HerŞeyÇokGüzelOlacak sloganıyla paylaştı.

10:05

Paylaş

YSK'NİN KARARINI BUGÜN AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

31 Mart İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerini iptal eden Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) gerekçeli kararını bugün açıklaması bekleniyor.

Gerekçeli kararda sandık kurullarının teşkilinde kamu görevlisi şartına uyulmamasının yanı sıra, sayım döküm cetvellerinin birleştirilmesindeki yanlışların da seçim sonuçları üzerinde “müessir” olduğuna dair ifadelerin yer alacağı belirtiliyor.

 

09:58

Paylaş

YSK'NİN BEKLENEN GEREKÇELİ KARARINA İLİŞKİN GAZETELERDE NELER VAR?

09:57

Paylaş

YARSAV ESKİ BAŞKANI EMİNAĞAOĞLU: YSK'NİN GEREKÇELİ KARARI KISA KARARI AŞAMAZ

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimlerinin iptal edilmesine ilişkin kararına yeni gerekçeler getirilmesi, seçim iptalindeki hukuksuzluğu bir kez daha gösterdi. CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, kısa kararın aslında kesin karar olduğunu belirtirken, YARSAV Eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da gerekçeli kararın kısa kararı aşamayacağını vurguladı.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa