Ankara’da 3600 ek gösterge için eylem yapan emekçilere polis saldırdı

Ankara'da 3600 ek gösterge talebiyle eylem yapmak isteyen SES üyelerine polis saldırdı. Sağlık emekçileri polislerce darbedildi.

11 Mayıs 2019 07:25
Son Güncellenme Tarihi: 11 Mayıs 2019 15:46
Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Konfederasyonu’nun (SES) 3600 ek gösterge, yıpranma payı, temel ücretlerin iyileştirilmesi talebiyle yapmak istediği eyleme polis saldırdı. Türkiye’nin dört bir yanından sağlık emekçilerinin katılacağı eyleme izin vermeyen polis, Abdi İpekçi Parkı’nda toplanmak isteyen SES üyelerine müdahale etti. SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara ve Furkan Bircan gözaltına alındı. Güvenlik güçlerinin açık alanda eylem yapılmasına izin vermemesinin ardından Vedat Dalokay Salonu’na “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganlarıyla yürüyen kitle yeniden polisin müdahalesiyle karşılaştı. “Hemen içeri girmezseniz içerideki etkinliğe de müdahale edeceğim” diye seslenen polis biber gazı sıkarak, eylemcileri darp etti. SES üyeleri polis saldırısının ardından Vedat Dalokay Salonu’na geçti.

VAAT DEĞİL HAK İSTİYORLAR

AKP iktidarının hukuksuzlukta sınır tanımayarak Türkiye'yi bir polis devleti haline dönüştürdüğünü ve ifade eden SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, “Her geçen gün oturdukları koltuklar o kadar çok sallanıyor ki bugün bu korkuyu bir kez daha gördük. Yana yana gelmemize bize müsaade etmeyerek bir araya gelmeden müdahale ettiler”dedi. Üç temel talep için “Yıpranma payı, 3600 ek gösterge zammı, 6500 temel ücret' Ankara'da buluştuklarını söyleyen Erden, ihraç olan üyelerinin işe iade edilmesinin bu taleplerden bağımsız olmadığını dile getirerek, sağlıkta dönüşüm programı ile kölece çalışma koşullarının dayatıldığını belirtti.

Sağlık emekçilerinin vaat dinlemeyi ve oyalanmayı kabul etmediklerini dile getiren Erden, “İş kolumuzda mesleki itibarsızlaştırmayla beraber intiharlar artmıştır. Geçici, ücretli, vekil, sözleşmeli vb güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmesi, kadroya geçirilmesi ve güvenceli istihdamın alınmasını istiyoruz. Temel ücretlerimizde erime devam ederken önümüze tehdit olarak konan döner sermaye ödemelerinin son bulmasını istiyoruz”diyerek insanca koşullarda yaşamak için ek göstergelerinin 3600'den başlayarak kademeli olarak arttırılmasını talep etti.

Sağlık alanında çıkarılan 'Fiili Hizmet Zammı'na ilişkin kanunda sağlık emekçilerinin çoğunun olmadığına dikkat çeken Erden, “Bu yasa tüm emekçileri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir”dedi. Erden, “Bugün bu kararlılığımızı Ağustos ayında  görüşülecek ve 2020-2021 yıllarını kapsayan toplu sözleşme masasında da ifade edeceğiz. Taleplerimizi kent kent, meydan meydan haykıracağız. Tüm Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini ve halkımızı taleplerinin etrafında birleşmeye, mücadele etmeye ve kazanmaya davet ediyoruz” dedi.

'YÖNETİMİN MEŞRUİYETİ SORGULANIR HALE GELMİŞTİR'

TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, saldırılara rağmen mücadelelerinin arttırarak devam ettiklerini ifade ederek, TTB'ye verilen cezayı da hatırlatarak “En temel hakların şiddetle bastırıldığı ama aynı zamanda emek mücadelelerinin bütün havzalardan büyüdüğü günlerden geçiyoruz. Artık bu yönetimin meşruiyeti bitmiş ve sorgulanır hale gelmiştir. Emek demokrasi ve barış mücadelesi acısından önemli olanaklar bulunmaktadır sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ortak mücadelesi önemli bir aktördür” diye konuştu.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, haklarının sürekli olarak seçim meydanlarında malzeme yapıldığını ve hiçbir planda yer almadığını belirterek “Bugün yayılan umdu büyütmek, yenilebildiğini gördüğümüz AKP-MHP İttifakını o bataklığın içinde bırakıp yolumuza devam etmek boynumuzun borcu. Umudu örgütleyeceğiz. Bu ülkenin eşit, özgür, adil barış içinde bir arada yaşamın mümkün olduğu laik bir ülke olsun diye biz emekçilerin mücadelesi bitmeyecek. Bu gidişi durduracağız” dedi.

'TEK ADAM, TEK PARTİ İKTİDARI TİTREYEREK BEKLEMELİ'

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, SES üyelerine yapılan saldırıya değinerek “Yerel seçimler tek adam tek parti iktidarının sonunun yaklaşmakta olduğunu bir kez daha gösterdi ve zaten yaklaşmakta olduğu sonlarını gördükleri için bu kadar hırçınlaşıyorlar. Bu bizim için ne ilk ne de son olacak. Aslında her zaman Ankara titreyerek beklemeli. Tek Adam, tek parti İktidarı titreyerek beklemeli işçiler emekçiler başarının bayrağını bir gün Ankara'ya dikecekler” diye konuştu.

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, “Bu ülkede kötülük, siyasal İslamcı faşizm hiç bu kadar saldırgan olmamıştı. Hem emekçileri iş yerlerinde bölmeye çalışıyorlar hem de toplumu kutuplaştırmaya çalışıyorlar. Sizlerin hak taleplerine karşı onların gözleri kör, kulakları sağır çünkü onlar saraylarda yaşıyorlar. Bunların karşında yenilmemek için bize düşen tek görev örgütlenmektir” dedi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise uzunca zamandan beri siyasi iktidarın gösteri hakkını yasaklayarak insanların bir araya gelmesini engellediğini söyleyerek, “Direnmeye devam ediyoruz. Bütün bu talepleri söyleyeceğimiz halkın çoğunluğu yanımızda” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

AA Muhabiri Abdülkadir Nişancı'nın cansız bedeni bulundu

SONRAKİ HABER

"e-Devlet şifrenizi vermeyin" diyen sendikacılara saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...