22 Şubat 2019 19:23
Son Güncellenme Tarihi: 23 Şubat 2019 11:13

Sudan'da hükümet feshedildi, olağanüstü hal ilan edildi

Sudan'da Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir OHAL ilan edildiğini açıkladı. Halk, Beşir istifa edene kadar eylemlerin süreceğini açıkladı.

Fotoğraf: Ömer Erdem/AA

Paylaş

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, hükümetin feshedildiğini ve ülkede 1 yıl süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıkladı.

Beşir, başkent Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında, ulusal uzlaşı hükümetinin ve 18 eyaletteki yerel hükümetlerin feshedildiğini, ülkede bir yıl süreyle OHAL ilan edildiğini söyledi.

Beşir, 2020’de yeniden seçilmesinin önünü açan anayasa değişiklilerini ise iptal etti. Beşir’in kararları, 19 Aralık’tan bu yana devam eden hükümet karşıtı eylemlerin ardından geldi.

Sudan Cumhurbaşkanı, ordunun ülke ve halkın hamisi olacağını vurgulayarak, alınan kararları bizzat takip edeceğini belirtti.

Parlamentonun anayasa değişikliği kararını ertelemesini isteyen Beşir, tüm siyasi partiler, silahlı gruplar ve gençlere diyalog çağrısı yaptı.

Beşir, konuşmasında şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı olarak destekçilerime de muhaliflerime de aynı mesafede yaklaştığım, adalet ve şeffaflık da dahil ulusal bir platformda duruyorum. Yurt dışındaki muhalif güçleri, ülke meseleleri ve diyalog mekanizmaları konusunda istişarelerde bulunmak üzere ileri adım atmaya, silahlı grupları da ülkede barışın sağlanmasını hızlandırmaya çağırıyorum. Sudan, bu krizden birlik olarak çıkacak. Bundan kurtulmanın yolu ulusal bilgelik ve ufukların önünü açmaktan geçiyor.”

Sudan Cumhurbaşkanı, siyasi istikrar vurgusu yaptığı konuşmasında asla tecrit ve dışlama politikası gütmeyeceklerini iddia etti.

‘AMACIMIZ REJİMİ DEVİRMEK’

Beşir’in açıklamalarının ardından başkent Hartum’un yanı sıra ülkenin çeşitli noktalarında düzenlenen hükümet karşıtı eylemlere polis biber gazıyla müdahale etti. Halk lastik yakarak bazı yolları trafiğe kapattı. Eylemleri örgütleyen Sudan Meslek Odaları (SPA), Beşir ve hükümet düşene kadar eylemlere devam etme kararı aldıklarını duyurdu.

SPA’nın Facebook hesabından yapılan açıklamada, “Beşir'in konuşması bizi ilgilendirmiyor. Amacımız rejimi devirmek ve iktidarı geçici bir hükümete devretmek” ifadeleri kullanıldı.

BAKANLARIN ÇOĞU VE VALİLERİN TAMAMI DEĞİŞTİRİLDİ

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, 18 eyaletin başına ordudan isimleri atarken bakanların çoğunu değiştirdi.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, eyaletlerin başına ordudan isimler atandı, savunma, dışişleri ve adalet gibi 6 bakanlık dışında tüm kabine yenilendi. Bazı bakan yardımcılıkları ve genel sekreterlik makamlarına da yeni isimler getirildi.

Buna göre, Cumhurbaşkanlığı Bakanı Fadl Abdullah Fadl, Federal Yönetim Bakanı Hamid Mümtaz, Bakanlar Kurulu Bakanı Ahmed Saad Ömer, Savunma Bakanı Avad bin Avf, Dışişleri Bakanı Dirdiri Muhammed Ahmed ve Adalet Bakanı Muhammed Ahmed Salim yerlerini korudu. Kabinenin diğer üyeleri, değişen bazı bakan yardımcıları ve genel sekreterlerin isimleri belirtilmedi.

NE OLMUŞTU?

Ülkede 2018'in aralık ayında hükümetin somun ekmeğin fiyatını bir Sudan poundundan üç Sudan pounduna çıkarması ve pek çok yaşamsal ürüne zam gelmesi üzerine protestolar başlamıştı. Temel tüketim ürünlerindeki fiyat artışına tepki olarak başlayan protestolar devrim talebiyle ülke geneline yayıldı. Protostolarda yüzlerce kişi gözaltına alındı; Uluslararası Af Örgütünün verilerine göre şu ana kadar 50'den fazla kişi yaşamını yitirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da doğalgaz çalışmasında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Dilek feneri uçurmak isteyen avukatlar gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...