22 Aralık 2018 10:16
Son Güncellenme Tarihi: 22 Aralık 2018 18:15

Sudan'da protestoların kitleselleştiği bölgede OHAL ilan edildi

Sudan’da hükümete dönük kitlesel protestolar devam ediyor. Rahad’da iktidar partisine ait bina ateşe verildi; Kuzey Kordofan’da OHAL ilan edildi.

Güney Sudan | Fotoğraf: Kakwa/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Sudan'da ekonomik krizi protesto etmek için 4 gündür düzenlenen ve başkente sıçrayan eylemler ülkenin güney ve kuzey kentlerinde devam ediyor. Başkent Hartum'da 16 muhalif lider gözaltına aldı.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, ülkede geçen çarşamba gününden bu yana devam eden eylemler bugün ülkenin kuzeyindeki Berber ve Cezire Aba ile güneyindeki Er-Rahad kentlerinde sürüyor. Rahad’da görgü tanıkları iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'ne ait binanın ateşe verildiğini söyledi. Parti binasının ateşe verilmesinin ardından, Rahad'ın yer aldığı Kuzey Kordofan vilayetinde olağanüstü hal ilan edildi. Bu kararla, OHAL'in ilan edildiği vilayet sayısı 5'e yükseldi. 

Sudanlı yetkililer daha önce Beyaz Nil, Dangola, Gadarif ve Atbara kentlerinde OHAL ilan etmişti.

16 MUHALİF LİDER GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan aralarında Komünist Parti ve Arap Baası gibi partilerin de olduğu Sudan Muhalefet Koalisyonundan yapılan yazılı açıklamada, güvenlik güçleri tarafından başkent Hartum'da muhaliflerin toplantısının basıldığı ifade edildi. 

Ulusal Güçler Koalisyonu lideri Faruk Ebu İsa'nın aralarında bulunduğu 14 muhalif liderin gözaltına alındığı kaydedildi. AP'ye açıklama yapan Sudanlı eylemciler de Milli Ümmet Partisinin liderleri İbrahim al-Amin ve Sara Nakdallah'ın da gözaltına alındığını söyledi.

Öte yandan, Sudan Devlet Başkanı Yardımcısı Faysal Hasan İbrahim, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in bürokratlarla ülkedeki eylemleri görüşmek üzere toplantı düzenlediğini bildirdi. İbrahim, toplantıda, bazı kurumların ordu tarafından korunacağı kararı alındığını açıkladı. 

El-Ensar Kabilesi'nin kalesi olarak bilinen Cezire Aba kentinde de daha önceki eylemlerde hayatını kaybedenler için cenaze töreni düzenlendi. Törene katılanlar defin işleminin ardından hükümeti protesto etti.

Berber kentinde de 3'üncü gününe giren eylemler devam ediyor.

SUDAN’DA NE OLUYOR?

Atbara ve Port Sudan gibi kentlerde çarşamba günü başlayan ve perşembe günü başkent Hartum'a yayılan eylemlerde Sudanlılar, doların aşırı yükselmesi nedeniyle ekmek, yakıt, tüp gibi ürünlerde görülen aşırı fiyat artışı ve ekonomik krizi protesto ediyor.

Sudan devlet televizyonu, dün Eğitim Bakanlığının talimatıyla başkent Hartum'da pazar gününden başlamak üzere tüm okullarda eğitime ‘süresiz’ ara verildiğini duyurmuştu.

Çarşamba gününden bu yana Gadarif ve Nil Nehri eyaletindeki protestolarda 8 kişi ölmüştü.Sudanlı muhalif lider Sadık el-Mehdi ise eylemlerde 22 kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Gazi Mahallesi'ndeki yurttaşlara sorduk: Asgari ücret ne kadar olmalı?

SONRAKİ HABER

Arjen Arî Şiir Yarışması’na başvurular başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...