02 Şubat 2019 04:53
Son Güncellenme Tarihi: 03 Şubat 2019 14:24

Bakan Kurum: Salda Gölü'nü millet bahçesi yapacağız

"Salda Gölü'nü millet bahçesi yapacağız" diyen Çevre Bakanı Murat Kurum, millet bahçelerinin betonlaşmaya karşı bir "koruma" olduğunu ileri sürdü.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'Salda Gölü'nün bulunduğu alanı millet bahçesi yapacağız' dedi | Fotoğraf: Abdulhamit Topal/AA

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Burdur’da doğal güzelliğiyle ve kum yapısıyla öne çıkan Salda Gölü’ne “millet bahçesi” yapılacağını duyurdu. Kurum tarafından açıklanan ve içerisinde otopark, mescit, tuvalet, bungalov, kafe gibi yapıların bulunduğu projeye tepki büyük. 

Tepkiler üzerine bugün bir açıklama yapan Murat Kurum, "imara açılacak, etrafı betonlaşacak' algısı oluşturulmaya çalışıldığını ileri sürerek "Bembeyaz kumları ve turkuaz rengiyle göz kamaştıran tabiat harikası Salda Gölü'nün imara açılması veya etrafının betonlaşacağı şeklindeki iddia asla doğru değildir. Böyle bir adımın atılması söz konusu dahi olamaz" dedi.

AA'ya konuşan Bakan Kurum, 295 kilometrelik alanının "koruma" altına alınacağını ve buranın Millet bahçesi yapılacağı sözlerini tekrarladı: "Salda Gölü'nün alanı 44 kilometrekare. Salda Gölü, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak kabul edildiğinde, göl alanı ile birlikte yaklaşık 295 kilometrelik alan koruma altına alınacak. Bahsettiğimiz millet bahçesi de işte bu 295 kilometrelik alan içerisinde yer alacak. Bu alanın tamamı millet bahçesi olmayacak. Millet bahçesi olması da yapılaşmaya karşı bir korumadır aslında ve Salda Gölü'nün uzak çevresini yeşillendirmeye yönelik olacaktır."

CHP'DEN PROJEYE TEPKİ

Projeye tepki gösteren CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, “Mars yüzeyinde bulunan toprak yapısıyla benzer özellikler taşıyan Salda Gölü’nün, bembeyaz kumsallarıyla birlikte benzersiz bir görsel şölen oluşturmakta olduğu ve Maldiv Adalarına benzetildiği bilinmektedir. Dünya üzerinde Mars yüzeyine benzer 2 bölgeden (diğeri Kanada’da) biri olan Salda Gölü, akademik çalışmalara konu edildiği için mutlaka koruma alanı ilan edilmeli ve çevresinde yapılaşma olmasına kesinlikle müsaade edilmemelidir” dedi.

Ortada Uzungöl gibi kötü bir örnek bulunduğunu söyleyen Göker, “Türkiye’nin en güzel doğa harikalarından biri olan Trabzon ilinin simgesi Uzungöl’ün çevresindeki yapılaşma nedeniyle nasıl kirlendiği ve manzarasının yok olduğu herkesin malumudur. Salda Gölü'nün çevresinde yapılacak olan bir yapılaşma gölün tüm orijinalitesini ve doğal yapısını bozacaktır” ifadelerini kullandı.

“Ben yaptım oldu” mantığını kimsenin kabul edemeyeceğini söyleyen Göker, “Hastane yerinin Burdur Belediyesince onaylanmadığı halde Çevre Bakanlığınca onaylanarak şehrin bir ucuna yapılması örneğinde olduğu gibi, doğal sit alanı olan Salda Gölü'ne park yapmak çevreye ve Salda Gölü markasına ihanet olacaktır. Salda Gölü çevresinde olacak olan herhangi bir yapılaşma doğa katliamına yol açmakla eşdeğerdir. Millet Bahçesi adı altında yapılması planlanan proje derhal durdurulmalıdır. Salda Gölü’ne ihanet eden ve gölümüze göz diken bu tarz projelere karşı mücadelemiz her zamanve her platformda sürecektir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton: Maduro'nun yoldan çekilme vakti

SONRAKİ HABER

Marmara'da hava durumu: Sıcaklık 2 ila 4 derece artacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa