İş cinayetinde hayatını kaybeden Sedat Yeşilköy nasıl öldü?

EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Beyza Metin ile iş cinayetinde hayatını kaybeden Sedat Yeşilköy'ün ölümünü konuştuk.

23 Ocak 2019 11:57
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ocak 2019 13:58
Paylaş

İstanbul’da Özpınar Plastik fabrikasının enerji sisteminde trafo bakımı sırasında yaşanan patlamanın ardından EMEP üyesi işçi Sedat Yeşilköy tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Yeşilköy'ün ölümü hemen her gün yaşanan iş cinayetlerini yeniden tartışmaya açtı. EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Beyza Metin ile iş cinayetinde hayatını kaybeden Yeşilköy'ü ve iş cinayetlerinin sebeplerini konuştuk. Beyza Metin'in değerlendirmelerinden öne çıkan bazı bölümler şunlar:

“Sedat Yeşilköy’ün ölümü, diğer tüm iş cinayetlerinde olduğu gibi önlenebilirdi. Kesin sonuç teknik inceleme sonrası çıkacak ama trafoda bir çarpılma oluyorsa orada enerji kesintisi gerçekleşmemiş demektir. Trafo tarafında enerji kesilmiş ama BEDAŞ’a enerji kesintisi için başvuruda bulunulmamış. Bu çok büyük bir ihmal.

Patronların iş baskısından kaynaklı maalesef, bakım ekibi enerji kesintisini beklemeden müdahale edebiliyor. Sedat Yeşilköy açık tip hücrede hayatını kaybetti. Bu tehlikeli ve çok eski sistemlerin artık değiştirilmesi gerekiyor.

Özpınar Plastik’in yüksek gerilim işletme sorumlusu ataması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl bu yapılmış, ancak bu yıl sözleşmeye ilişkin EMO’ya iletilen bir şey yok. Sözleşme yapılmamışsa şirket doğrudan sorumludur. BEDAŞ’ın işletmelerin yüksek gerilim işletme sorumlusu olup olmadığını denetleme gibi bir yükümlülüğü var. İstanbul’da yaklaşık 4 bin özel trafo var. Bu trafoların kaç tanesinde sorumlu mühendis var, bunu bilemiyoruz.

Sedat, iş cinayetlerine karşı mücadele eden, işçileri eğiten bilinçli bir işçiydi. Yaşadığı ilk kazada hayatını kaybetti. Enerji alanında en ufak bir ihmal ölümle sonuçlanabiliyor. Enerji dağıtımının özelleştirilmesinden sonra bu alan tamamen denetimsiz hale geldi. Aşırı kâr hırsı, işlerin yetiştirilmesi baskısı, işçi sağlığı eğitimlerinin masraf görülmesi, bakanlığın yeterli denetim yapmaması iş cinayetleriyle karşı karşıya kalıyoruz.

İş cinayetlerine karşı öncelikle işçilerin sendikalarda, mühendislerin ise meslek örgütlerinde bir araya gelmesi gerekiyor." (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

SMA hastası oğlunu kaybeden baba: Artık gelecek ilacın kıymeti yok

SONRAKİ HABER

Muhammed Salah sosyal medya hesaplarını kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...