14 Ocak 2019 14:43
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ocak 2019 17:34

‘TBMM’de erken yaşta evlilik için af yasası hazırlanıyor’

Erken yaşta evlilikler nedeniyle ceza alanlar için af yasası hazırlığı yapılıyor. 'Mücadele edin. Bu yasanın çıkmaması adına ne gerekiyorsa yapın.'

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Meclis tatile girmek üzere iken cinsel istismar suçlarında, mağdurun fail ile evlenmesi halinde, cezanın ertelenmesi ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını da öngören af tasarısı yeniden gündeme getirildi.

15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına ilişkin hükmün 12 yaşa düşürüldüğü yasa değişikliğine kadın ve LGBTİ+ örgütleri itiraz ediyor. Bu defa ise mağdur ile evlenmesi koşulu ile çocuk istismarcılarının cezalarının ertelenmesi ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması önerisi tartışılıyor. Cebir, şiddet, tecavüz yoluyla veya zorla yaptırılan evliliklerin bu düzenlemenin dışında tutulacağı belirtiliyor.

Cinsel istismar herhangi bir koşulda suç olmaktan çıkarılamaz. Çocukların evlendirilmesi her koşulda suçtur. Söz konusu düzenleme bir cezasızlık hali olduğu gibi çocuk istismarcılarına ve erken yaşta evlilik yanlılarına cesaret ve teşvik sağlamaktadır. Bir çocuğun evlendirilmesi şiddet eylemidir. Cebir, şiddet ve tecavüz yoluyla zorla evlendirmeyi bir istisna olarak tanımlamak, cinsel istismar ve erken yaşta evliliğin her koşulda cebir, şiddet ve tecavüz içeren bir zorlama durumu olduğunu inkâr etmek demektir.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı da yasa tasarısına karşı çıkıyor.

Mor Çatı Kadın Sığınağı yaptığı açıklamada “Ceza Kanunu’na göre çocukların fiziksel, cinsel veya duygusal yönden istismarı hakkında ihbar yükümlülüğü tanımlanmaktadır ve bu ihbarda bulunmayan kişilere ceza düzenlenmektedir. Oysaki önerge, bu maddenin aksine çocuğun istismarı suçunda sadece faile değil, suça azmettirenler veya işlenişine yardım edenlere de ceza affı getirmeyi planlamaktadır! Bu durumun çocuk istismarını görmezden gelmeyi teşvik ettiği çok açıktır” ifadelerini kullandı.

Mor Çatı’nın açıklamasının devam şöyle: Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi’nin 14. maddesi gereği, devlet, faillerin değil, mağdurların kısa ve uzun vadede fiziksel ve psiko-sosyal iyileşmelerine yardımcı olmak üzere gerekli yasal veya diğer tedbirleri almakla yükümlüdür. Failleri cezasız bırakmayı değil, suça ilişkin etkin bir soruşturma, kovuşturma yapmayı ve asıl suçtan zarar görenin yanında olmayı hedeflemelidir” diyen Mor Çatı, “Tecavüz ve istismarcıları cezasızlaştırmaya çalışmaktan derhal vazgeçilmeli, bu konuya ilişkin bir af düzenlemek yerine, çocukları cinsel davranışa yönlendiren, buna kolaylık sağlayan, teşvik eden ve zorlayan kişilerin cezalandırılmasına ilişkin düzenleme derhal yapılmalı, erken yaşta ve zorla evlendirme resmi ve dini nikahı da kapsayacak şekilde Ceza Kanunu’nda hiçbir yasal boşluğa yer vermeden suç olarak düzenlenmelidir!

'BU YASANIN ÇIKMAMASI ADINA NE GEREKİYORSA YAPIN'

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Başkanı Canan Güllü de, erken yaşta evlilik nedeniyle ceza almış 10 bin kişinin affedilmesi için Meclis'te taslak hazırlandığını öğrendiklerini belirterek, “Lütfen mücadele edin. Bu yasanın çıkmaması adına ne gerekiyorsa yapın” dedi.

İzmir İş Kadınları Derneği'nin 'Gelecek İçin Kadın' projesinin kapanış toplantısında konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Başkanı Güllü, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in erken yaşta evlilik için bir an önce adım atılması gerektiğine yönelik ifadelerini eleştirerek şunları söyledi:

“Biz bütün kadın örgütleri olarak bununla ilgili çok mücadele etmiştik. Mücadelenin kazanımı olarak düzenleme rafta bekliyordu. Bir gün önümüze gelecekti. Ama en yakın sandığımız kişilerden bu darbeyi alacağımızı bilemedik. Biz bugün itibarıyla Türkiye'de erken yaşta evlilik yapmış, bu nedenle şikayet etmemiş ama bu şikayetinin kamu ayağında ceza almış 10 bin ailenin affedilmesi adına Meclis'te bir taslak hazırlandığını öğreniyoruz. Lütfen mücadele edin. Bu yasanın çıkmaması adına ne gerekiyorsa yapın. Tecavüz önergesiyle ilgili olarak geçmişte dönemin Adalet Bakanı 300 kişiyi kapsayacağını açıklamıştı. Bugün 10 bin kişiden söz ediliyor. O günden bu güne insanlar 'Nasılsa tecavüz ederim, cezasını çekmem' dediği için bu sayı artmıştır.”

Af teklifinin gündeme gelmesiyle kadın örgütleri de eylem çağrıları başlattı. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu 17 Ocak saat 18:00'de çocuk istismarını afla aklama yasa tasarısına karşı kadınları eyleme çağırdı. '#AklinizdanBileGecirmeyin' etiketiyle sosyal medyada konuyu gündeme getiren kadınların yaygınlaştırdığı etiketle birlikte teklife tepki mesajları paylaşılıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Datça'da okulda tanktan yakıt sızması sonucu eğitime ara verildi

SONRAKİ HABER

Kabil'de bomba yüklü araçla saldırı: 4 ölü, 90 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...