09 Ocak 2019 11:30

Küçük Çamlıca TV ve Radyo Kulesi için 301 milyon lira harcandı!

Eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın 'Maliyeti 170 milyon olacak' diye açıkladığı Küçük Çamlıca TV ve Radyo Kulesi için 301 milyon lira harcandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bir önceki Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın maliyetini 170 milyon TL olarak açıkladığı Küçük Çamlıca TV ve Radyo Kulesi için 301 milyon lira harcandığı ortaya çıktı. Üstelik harcamalar, evrensel hizmet gelirlerinden usulsüz bir şekilde yapıldı. Bu durum Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın, kendisine yöneltilen bir soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.

Önerge sahibi CHP Ankara Milletvekili Levent Gök duruma tepki göstererek şu çağrıyı yaptı: “Kanunun öngördüğü nitelikleri taşımayan Küçük Çamlıca TV ve Radyo Kulesi için 301 milyon TL harcandığı (Önergeye verilen cevapta) görülüyor. Evrensel hizmet kaynağının amacı dışında harcanmasının yanı sıra Küçük Çamlıca Kulesi’ne ayrılan kaynak, söz konusu kulenin maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bir önceki Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, kulenin maliyetini 170 milyon TL olarak açıklamıştı. Bakanlık, bu maliyet farkının sebebini kamuoyuna açıklamalıdır.”

GELİR VE GİDER ARASINDA BÜYÜK FARK

Evrensel Hizmet Gelirlerine ilişkin verdiği soru önergesinin cevabında 2014-2018 (Ekim sonu) itibariyle kaydedilen gelirler ile yapılan harcamalar arasında  2 milyar 520 milyon 324 bin liralık bir fark olduğu görüldüğüne işaret eden Levent Gök, “Bu fark nasıl değerlendirilmiş, nereye harcanmıştır?​” diye sordu.

Kamusal hizmet için alınan bir paranın halk yararına kullanılması beklendiğini söyleyen Gök, aynı önergeye verilen cevapta Başkent’in çevre ilçelerinde halen internet hizmeti sağlayacak DSL bağlantısı bulunmayan yerleşimler olduğunu hatırlatarak ardından şu soruyu yöneltti: “2.5 milyon lirayı aşkın harcanmamış gelir ile sorunlu bölgelere iletişim ağı neden götürülmemiştir?

YETKİ DIŞINDA HARCAMA

Evrensel hizmeti düzenleyen kanunda, toplanan gelirin, herkesin karşılayabileceği makul bir bedel karşılığında asgari standartlarda sunulacak olan, temel internet erişimi de dahil elektronik haberleşme hizmetlerine yönelik harcanması öngörülüyor.

Düzenlemeye uygun hareket edilmediğine dikkat çeken Gök şu bilgileri paylaştı: “Fakat harcama kalemlerine bakıldığında söz konusu amaç için elektronik ve mobil haberleşme için toplam 727 milyon 691 bin TL harcandığı görülüyor. 2.5 milyar TL’lik harcama kalemlerinde Fatih projesi için 1.2 milyar TL, yine kanunun öngördüğü nitelikleri taşımayan Küçük Çamlıca TV ve Radyo Kulesi için 301 milyon TL harcandığı görülüyor.”

YÖNELTİLEN SORULAR ŞUNLARDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yazılı olarak cevaplanması istenen önergede şu sorular yöneltilmişti:

  • Ankara’nın Bala, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Haymana, Polatlı, Şereflikoçhisar ilçelerine bağlı kaç mahallede acil çağrı hizmeti ve İnternet hizmeti bulunmamaktadır?
  • Sözü geçen hizmetlerden faydalanamayan yerleşimler için Evrensel Hizmet Kanunu hükümleri neden uygulanmamıştır?
  • 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında kaydedilen evrensel hizmet gelirleri miktarlarını açıklar mısınız?
  • 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında evrensel hizmet gelirlerinin harcandığı kalemleri ve harcama miktarlarını açıklar mısınız? (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Açlık grevcileri için Bakanlık, resen devreye girmeli’

SONRAKİ HABER

Halfeti’de HDP-AKP arasındaki oy farkı kadar yeni seçmen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...