26 Aralık 2018 05:44

Roboski Katliamının üzerinden 7 yıl geçti; adalet sağlanmadı

Roboski Katliamında yaşamını yitiren 15 yaşındaki Serhat Encü'nün ağabeyi Veli Encü: Failler yargılanması gerekirken, yargılanan hep biz olduk.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçakları bombardımanı sonucu 19'u çocuk 34 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan katliamın üzerinden 7 yıl geçti. Aradan geçen bunca zamana rağmen adalet arayışlarından geri adım atmayan 34 kişinin ailelerinin yası ve acısı dinmedi. 

Askeri savcılığın takipsizlik kararı verdiği katliamın dava dosyası, götürüldüğü Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından, "eksik evrak" gerekçesiyle reddedildi. Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürülen dosya, "iç hukuk yolları tüketilmedi" gerekçesiyle kabul edilemez bulundu.

'YARGILANAN HEP BİZ OLDUK'

Katliamın sorumlularını açığa çıkarılması için zorlu bir mücadele içerisinde olan isimlerden Veli Encu, söz konusu hukuksal süreç ve ardından yaşananlar hakkında MA'dan Gökhan Altay ve Ahmet Kanbal'a konuştu. 
 
Katliamda aynı zamanda 15 yaşındaki kardeşi Serhat ve birçok yakınını kaybeden Encu yetkililerin dava dosyasının üstünün örtülmesi için her türlü çabayı gösterdiklerine dikkat çekti. Encu, "Failler yargılanması gerekirken, yargılanan hep biz olduk" dedi.

Hukuk yollarının tamamen kapatıldığını hatırlatan Encu, AİHM tarafından dosya başvurusunun reddedilmesine dikkat çekerek, "34 kişinin hunharca katledilmesine ilişkin yapılan başvurunun bu şekilde reddedilmesi AİHM'nin insan yaşamına verdiği önemi gösteriyor. Siyasi bir karar verildi. Bu şekilde sonuçlanması bizi derinden üzdü. Aileler, bu insanlık suçunun faillerini yargılayacak tek mahkemenin AİHM olduğunu düşünüyorlardı. Ancak gelinen aşamada umutlarının tükenmiş olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

'DOSYAYA HAK ETTİĞİ ÖNEM GÖSTERİLMEDİ'

Dava dosyasının bu şekilde reddedilmesinde bazı hukukçular ile dönemin siyasetçilerinin de payının olduğunu söyleyen Encu AİHM'nin kararında şimdi Şırnak Barosu Başkanı olan Nuşirevan Elçi'nin isminin geçtiğini ifade etti. Encu, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "O dönem davaya ilişkin Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Hukuk Komisyonu ve siyasetçilerle görüşüyorduk. Baroyla da sayısız görüşmemiz oldu. Baroyla AYM kararı öncesi yaptığım görüşmelerde, 'Hiçbir eksiklik yok, çıkacak kararı bekliyoruz' deniliyordu. Hukukçularımızın böyle bir hataya mahal vereceklerini bilmiyorduk. Siyasetçiler de dosyaya hak ettiği önemi göstermediler."

'AİLELER YALNIZ BIRAKILDIKLARINI DÜŞÜNÜYOR'

Encu, ihmalde ismi geçen Nuşirevan Elçi'yi Baro yönetimine şikayet ettiklerini ve bundan da sonuç alamadıklarını belirterek, "Devlet nasıl ki bazı katliamlarda ihmali olanları aklıyorsa, baro avukatları da böylesi bir uygulamaya gitti. Eğer başvurumuza olumlu bir karar verilmezse savcılığa, 'görevi kötüye kullanmak' gerekçesiyle şikayette bulunacağız" dedi.

Kararın ardından gerek Şırnak Barosu Başkanı Elçi, gerekse siyasetçilerden bir özeleştiri beklentisi içerisinde olduklarını sözlerine ekleyen Encu, şöyle devam etti: "Bu karar karşısında neler yapılabilir noktasında aileleri tatmin edecek adımlar atılmadı. Aileler yalnız bırakıldıklarını düşünüyor. Karar sonrası Elçi gelip aileleri ziyaret ederek, 'Böyle bir karar verildi ama sizleri yalnız bırakmayacağız' diyebilirdi. Onlar, özeleştiri ve özür beklediğimiz için bize karşı tepkili. Evet, bu olayın en büyük sorumlusu ülkeyi yöneten AKP'dir. Ancak onlar da sorumluların yargılanmaması noktasında sorumlu olduklarını bilsinler. Ne devletten, ne hukukçulardan ne de siyasetçilerden sözümüzü esirgemedik."

'İĞNEYLE KUYU KAZALIM'

Roboskili ailelerin bugüne kadar tüm baskılara rağmen mücadelelerinden vazgeçmediğini ve sorumlular açığa çıkarılana kadar adalet talep etmeye devam edeceklerini vurgulayan Encu, dayanışma içinde olmak isteyen hukukçulara da şu çağrıda bulundu: "İğneyle kuyu kazar gibi bir yol izlenmesi gerekiyor. Bizler elimizden gelen her şeyi yaptık ve mücadelemizden taviz vermedik. Gelinen aşamada faillerin adalet önüne çıkarılması hukukçuların elinde."

HDP EŞ GENEL BAŞKANLARI FERHAT ENCU’YE MEKTUP GÖNDERDİ

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli Şırnak eski milletvekili Ferhat Encu’ye mektup gönderdi. Mektupta “Roboski ailelerine ve halkımıza söz veriyoruz, Roboski’nin hesabı mahşere kalmayacak” ifadesi kullanıldı.

“Roboski Katliamı’nın yıl dönümünde, yaşamını yitirenleri büyük bir borçluluk duygusu ve rahmetle anıyoruz” denilen mektupta, “Kardeşini ve yakınlarını kaybeden biri olarak seni ve senin şahsında Roboski Katliamı’nda yakınlarını yitirmiş bütün aileleri selamlıyor, bu ortak acıyı yürekten paylaştığımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Bilinmesini isteriz ki, bu acı bizler için her daim ilk günkü kadar tazedir, yakıcıdır” denildi.

‘NEDEN KÜRTLERE HEP ÖLÜM REVA GÖRÜLÜR?​’

“Bir devlet Kürtlerin yaşadığı bölgeye neden sadece bomba, neden sadece silah, neden sadece baskı ve işkence, neden sadece yoksulluk götürür? Neden sadece ve hep ölümü reva görür” diye sorulan mektupta, “Toplumların yaşamlarına derin etkilerde bulunmuş tarihsel olaylar hafızalarda önemli bir yer tutarlar ve asla unutulmazlar. Bizler biliyoruz ki, Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleştirilmiş bütün katliamlar gibi Roboski Katliamı da “kaçınılmaz kaza” olarak nitelendirilip tarihin tozlu raflarına asla kaldırılamaz. Yüzleşilmemiş ve hesaplaşılmamış katliamların tarihini yazan defter bir gün mutlaka açılacak ve adalet mutlaka tecelli edecektir. Hak ve özgürlük mücadelemiz; onurlu yaşam ve onurlu barış mücadelemiz hakikatleri bir gün mutlaka aydınlatacaktır” denildi.

‘BU SUÇUN ÜZERİNİ ÖRTEMEYECEKLER’

HDP Eş Genel Başkanlarının mektubu şöyle devam etti: Varsın yedi yıldır dava ile ilgili tek bir adım bile atmasınlar; varsın Roboski halkının temsilcisini, seni tutuklamış olsunlar; varsın Roboski Katliamı ile ilgili Meclis’te verdiğimiz bütün önergeleri ret etsinler ve “Roboski Katliamı” ifadesini ‘kaba ve yaralayıcı’ bulsunlar; varsın Amed’deki Roboski Anıtı’nı kaldırsınlar; varsın hukuk dışı KHK ile Roboskili ailelerin kurduğu derneği kapatsınlar… Hiçbir çabaları insanlığa karşı işledikleri bu suçun üzerini örtemeyecektir. Bizler HDP’nin Eş Genel Başkanları olarak sana, Roboski’nin acılı ailelerine ve bütün halkımıza söz veriyoruz; bu hesap mahşere kalmayacak. Bizler, ödenen bütün bedellerin ağır yükünü sırtlayarak, acıları paylaşarak, öfkemizi ortak mücadelemize taşıyarak inatla haykırıyoruz: Kaçınılmaz olan özgürlüktür, eşitliktir, barıştır! Partimizde bu dava için oluşturduğumuz heyetle süreci yakından takip edeceğiz. Roboski’nin faillerinden yargı önünde hesap soruluncaya kadar var gücümüzle mücadele edeceğiz. Roboski herkes için bir vicdan ve insanlık sınavıdır. Türkiye’nin geleceğini faşizme teslim etmek istemeyen herkese bir kez daha Roboski’yi, 34 canın hatırasını sahiplenme çağrısı yapıyoruz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yalova'da istinat duvarı yıkılan 2 bina toprak yığını altında kaldı

SONRAKİ HABER

CHP’li vekiller, YHT faciasıyla ilgili meclis araştırması istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa