15 Aralık 2018 13:00

Cenal Termik Santrali'nden çelişkili açıklama!

Karabiga'da Cenal Termik Santrali, ÇED olumsuz kararına rağmen yasadışı bir şekilde üretime devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Karabiga’da faaliyet yürüten Cengiz Holding ve Alarko Holding iştiraki olan Cenal Termik Santrali ÇED raporu olmadan üretim yapmaya devam ediyor. Cenal Termik Santral'den konuyla ilgili kafa karıştıran bir açıklama geldi. Alarko Holding’in KAP'a yaptığı açıklamada, yürütmenin durdurulmadığı ifade edilerek, “Gerekli düzenlemeler yapılarak yeni ÇED raporu en kısa zamanda alınacaktır” denildi. “ÇED raporu olmayan bir termik santral nasıl üretim yapar?​” sorusu cevapsız kalırken, aynı açıklamada “ÇED’siz faaliyetin yasadışı” olduğu ifadeleri yer aldı.

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesine faaliyet yürüten Cengiz Holding ve Alarko Holding iştiraki olan Cenal Entegre Enerji Santralı projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı 28 Kasım’da iptal edildi.

Çanakkale İdare Mahkemesinin kararı sonucunda termik santral faaliyetinin durdurulması ve santralin mühürlenmesi gerekiyordu. Ancak 13 Aralık tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bir açıklama kafa karıştırdı.

Karabiga Temiz Doğa Derneği, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği, Biga Çevre Derneği, TMMOB’ye bağlı Peyzaj Mimarları, Çevre Mühendisleri ve Ziraat Mühendisleri Odası ile Karabigalı 47 yurttaşın açtığı davanın duruşması 16 Mayıs 2016’da Çanakkale İdare Mahkemesinde görülmüş, mahkemenin davayı reddetmesi üzerine Danıştay’dan bozma kararı gelmişti.

Danıştay kararı uyarınca, termik santral projesi hakkındaki bir başka ÇED davasındaki bilirkişi raporu beklenince uzayan davada, karar 28 Kasım 2018’de geldi.

MAHKEME ÇED OLUMLU KARARINI İPTAL ETTİ

2012 tarihli ÇED Raporunda, hava kalitesi değerlendirmesi ve modellemesi çalışmalarının tüm mevsimleri kapsamaması ve kullanılan meteorolojik veri setinin bölgeyi yansıtmamasına ilişkin eksikliklerin, 2014 tarihli ÇED Raporunda da aynen yer aldığını gören mahkeme, 2009/7 sayılı Genelgeden yararlanılarak alınan yeni ÇED Olumlu Kararını hukuka aykırı buldu ve iptal etti.

Davanın Avukatı Cömert Uygar Erdem, mahkeme kararını şöyle değerlendirdi: “Cenal Entegre Enerji Santrali’nin ÇED raporundaki eksikliklere yönelik uzun süredir bir hukuk mücadelesi veriliyor. Bu karar, davacılar ve bölge insanı için sevindirici. Ancak şimdi önemli olan bu kararın ivedilikle uygulanması ve santralin mühürlenerek faaliyetine son verilmesi. İlerleyen günlerde davacı kurumlarla Karabigalı yurttaşların, halihazırda her iki ünitesi devreye alınmış biçimde elektrik üretimi yapan Cenal Entegre Enerji Santralinin kapatılması için başvuru yapmasını bekliyoruz” demişti.

ALARKO'DAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA

13 Aralık tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklamada bulunan Alarko Holding, çelişkili ifadelere yer verdi. İştiraki olan CENAL Termik Santrali’nin ÇED’e iptal edilen Alarko, KAP açıklamasında, “İştiraklerimizden Cenal Elektrik Üretim A.Ş.'nin Karabiga termik santralinin İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen ÇED raporuyla ilgili olarak yürütme durdurulmamış olup, üretim devam etmektedir. Gerekli düzenlemeler yapılarak yeni ÇED raporu en kısa zamanda alınacaktır. Kamuoyuna duyurulur” ifadelerine yer verdi.

ÇED’SİZ ÜRETİM YASAL DEĞİL

Alarko’nun açıklamasında yer alan ‘yürütme durdurulmamıştır” ifadelerinin hemen arkasından yer verilen “yeni ÇED raporu en kısa zamanda alınacaktır” ifadesi çelişiyor. ÇED’siz üretimin yapılamayacağı ifade edilerek, “ÇED’i iptal edilen herhangi bir yatırımın yürütmesi de doğal olarak durdurulmuş olur. ÇED’siz üretim olamaz. Mahkeme kararına rağmen devam eden üretim yasadışıdır” denildi. Ayrıca konuyla ilgili olarak davanın avukatının verdiği bilgiye göre “Bu açıklamalarının hiçbir yasal dayanağı yok. ÇED iptali zaten yürütmeyi durdurma kararı demek, üretimin derhal durdurulması gerekiyor. Şu an üretimin devam etmesi tamamen yasadışı, bir de bunu bu şekilde kamuoyuna duyuruyor olmaları oldukça şaşkınlık verici…”

ÖNCEKİ HABER

Yunan emekliler maaşlardaki kesintileri protesto etti

SONRAKİ HABER

Sedanur cinayeti davasında sanıklar başka cezaevine nakledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa