11 Aralık 2018 07:22

İsveçli milletvekili ve gazeteciler: Demirtaş serbest bırakılmalı

İsveçli milletvekilleri ve gazeteciler Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı dava öncesi Evrensel'e konuştu.

Fotoğraflar: Murat Kuseyri/EVRENSEL

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davaya 12-14 Aralık arasında Ankara’da devam ediliyor. Duruşma öncesi görüştüğümüz İsveçli politikacı ve gazeteciler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını hatırlattı ve Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istedi.

Daniel Riazat (Sol Parti Milletvekili): Demirtaş başta olmak üzere HDP’li tüm tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz. Neden tutuklu olduklarını anlamak zor. Mahkeme formaliteden ibaret. Terörizmle suçlanıyorlar ama bu suçlamayı kanıtlayan hiçbir şey yok. Daha önce bizlerin duruşmalarda bulunmamıza izin vermediler  ama biz yine de Sol Parti olarak duruşmaya temsilci gönderdik.

Kadir Kasırga (Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili): AİHM’nin verdiği kararın Türkiye tarafından hemen uygulanması gerekiyor. Demirtaş ve seçilmiş siyasetçilerin yeri cezaevleri değildir. Siyasi çalışmalarını özgürce yapabilmeleri gerekir. Sayın Demirtaş’a ve Sırrı Süreyya Önder’e AİHM’nin kararından hemen sonra ceza verilmesi olumlu bir adım değil. Türkiye’nin ‘Yüzümüz Avrupa Birliğine dönüktür’ açıklamalarına ters düşüyor.

Anders Österberg (Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili): Demirtaş’ın hâlâ cezaevinde tutulmasını çok korkutucu buluyorum. Halkın oylarıyla seçilmiş milletvekilleri ve politikacılar yargı karşısına çıkarılıyor ve cezalara çarptırılıyor. Türkiye’de otoriter rejime yöneliş son bulmalı. Demokratik hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı.  Demirtaş ve diğer HDP’liler serbest bırakılmalı.

Fredrik Malm (Liberal Parti Milletvekili): Bence tüm bu süreç bir güldürü. Demirtaş asla gözaltına alınmamalı ve tutuklanmamalıydı. Derhal serbest bırakılmalı. AİHM serbest bırakılması kararını verdi. Hâlâ serbest bırakılmaması bir skandal. Ama hukukun hiçe sayılması Türkiye’de olağan hale geldi. İsveç tüm kanallarını kullanarak Demirtaş’ı serbest bırakması için Türkiye’ye baskı yapmalı. İsveç küçük bir ülke, tek başına Türkiye’yi etkileyecek gücümüz yok. Ama şimdiye kadar yaptığımızdan daha fazlasını yapabiliriz. İsveç hâlâ Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ve AB’nin aktif üyelerinden biri. Tutuklu siyasetçiler ve gazeteciler için sesini oralarda yükseltebilir.

Sultan Kayhan (Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili): Demokrasilerde düşünce özgürlüğü olmalı. İnsanlar söylediklerinden dolayı cezaevlerine atılmamalı. Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulaması ve Demirtaş’ı serbest bırakması gerekir.

Ragıp Zarakolu (Gazeteci-Yazar): Demirtaş sadece bir parti lideri değil aynı zamanda cumhurbaşkanı adayıydı. Ülkenin ikinci büyük muhalefet partisi liderinin cezaevinde tutulması tek kelime ile rezilliktir. Buna ülkenin tahammül etmemesi gerekir. Ama bu aynı zamanda demokrasi şampiyonu geçinen Batı dünyası için de bir ayıptır. Şu anda tüm Avrupa Erdoğan’ın şantaj politikasına boyun eğiyor. Korkunun ecele faydası yok. Bu tutumları daha fazla zarar görmelerine yol açacak... Avrupa sığınmacıları Erdoğan sayesinde engellemek istiyor ama Batılılar Erdoğan’ın politikaları sonucu Suriyelilerden daha fazla sığınmacının Türkiye’den gelebileceğini düşünmeli.

Joakim Medin (Gazeteci-Yazar): Türkiye giderek demokrasiden uzaklaşıyor. Demirtaş ve diğer HDP milletvekilleri düşüncelerini açıkladıkları için cezaevlerinde. Eğer Türkiye Avrupa Birliği üyesi olmak istiyorsa keyfi tutuklamalardan vazgeçmeli. Demirtaş ve tutuklu siyasetçi ve yazarları serbest bırakmalı.

Kurdo Baksi (Gazateci-Yazar): Demirtaş düşüncelerini açıkladığı ve politikacı olduğu için cezaevinde tutuluyor. Bu bir skandaldır. Ben mahkemenin adil bir karar vereceğini sanmıyorum. Ülkede demokrasi olsaydı Demirtaş ve diğer siyasetçi ve gazeteciler zaten cezaevlerinde olmazdı. AİHM bağlayıcı bir kararla Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istedi. Fakat Recep Tayyip Erdoğan, Demirtaş’ın serbest bırakılmasını engellemek için karşı hamle yapacağını ve işi bitireceğini söyledi. Mahkemenin Erdoğan’ın dediğini yapması ve ceza verrmesi Türkiye’de demokrasi olmadığının kanıtı. Demokratik ülkelerin liderleri bu durumu protesto etmeli.

ÖNCEKİ HABER

Dağ keçilerini avlayanlara 42 bin para cezası

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin en kalabalık ilkokulundaki öğrenci sayısı 66 ilçeden fazla

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...