10 Aralık 2018 19:06

41 yıldır uzayda yol alan Voyager 2, yıldızlararası bölgeye ulaştı

20 Ağustos 1977 tarihinde uzaya fırlatılan ve 'Vaktiniz olursa bize ziyarete gelin' mesajını taşıyan Voyager 2, Güneş Sistemi'ne veda etti.

Voyager 2'nin kapsüle yerleştirilişi (8 Ekim 1976) ve fırlatılışı (20 Ağustos 1977) Fotoğraflar: NASA/Wikimedia Commons

Paylaş

ABD Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) Voyager 2 adlı uzay aracı, yaklaşık 41 yıllık uzay serüveninin ardından yıldızlararası bölgeye ulaştı.

NASA'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, 1977'de uzaya gönderilen ve şu anda dünyanın yaklaşık 11 milyar mil (17 milyar kilometre) uzağında olan Voyager 2 misyonunun Güneş Sistemi'ne veda ederek yıldızlararası bölgeye ulaştığı duyuruldu.

BİRİNCİL AMACI JÜPİTER VE SATÜRN'Ü FOTOĞRAFLAMAKTI

Voyager 1 ve Voyager 2'nin asıl amacı, Jüpiter ve Satürn'ün çevresinde dolaşıp fotoğraf göndermekti. Voyager 2; sırasıyla Jüpiter (1979), Satürn (1981), Uranüs (1986) ve Neptün'ü (1989) ziyaret etti. Araçlar, bilim insanlarının Jüpiter'in uydusu İo üzerindeki yanardağları, Jüpiter'in ayı Europa'nın buzla kaplı yüzeyi altındaki okyanusu ve Satürn'ün ayı Titan'daki metan yağmurunu keşfetmesine yardımcı oldu.

Voyager 2, daha sonra Uranüs ve Neptün'e doğru ilerlerken, Voyager 1 ise Satürn'ün yerçekiminin etkisiyle Güneş Sistemi'nin kıyısına doğru uzaklaşmaya başladı.

ÜZERİNDE KOZMİK IŞINLARI İNCELEMEK İÇİN ARAÇLAR BULUNUYOR

Voyager 2, 2007'den bu yana heliosferin en dış katmanı olan heliosheath (gündurgun) bölgesinde seyahat ediyordu.

Tüm Güneş Sistemi'ni kapsayan kabarcık benzeri bir bölge olan heliosfer, neredeyse tamamıyla güneş rüzgarlarından oluşuyor. Burada bir tür koruma kalkanı görevi gören güneş rüzgarları, yıldızlararası uzaydan gelen kozmik ışınlara karşı Güneş Sistemi'ni koruyor. NASA'nın ifadelerine göre heliosfer 37 milyar kilometre genişliğe sahip.

Heliosferin en dış katmanı olan heliosheath, güneş rüzgarlarının artık yıldızlararası ışınlara yenik düşmeye başladığı bölge olarak biliniyor. Heliopause ise heliosheath'ın teorik sınırı olarak kabul ediliyor.

Yıldızlararası uzaya ulaşan ilk uzay aracı Voyager 1, 2004 yılında heliosheath'e varmış ve 2013'te de heliopause sınırını geçmişti.

Toplam 983 milyon dolara mal olan uzay araçlarının üzerinde, manyetik alanlar ve kozmik ışınları incelemek için 5 farklı araç bulunuyor.

'HEYECAN VERİCİ AYLAR BİZİ BEKLİYOR'

Voyager 2'nin yıldızlararası uzaya ulaşmasını değerlendiren bilim insanı John Richardson, "Bu görevde çalışmak benim bir kaşif gibi hissetmeme neden oluyor. Çünkü gördüğümüz her şey yeni, daha önce kimsenin gitmediği görmediği yerler" ifadelerini kullandı.

Voyager 2 projesinde görev alan bir diğer bilim insanı Ed Stone ise, "Heliopause'un hemen ardındaki yıldızlararası uzayla ilgili bilmediğimiz hâlâ çok fazla şey var. Voyager 2, Voyager 1'de bulunmayan bazı ekipmanlara sahip. Çok daha farklı bir konumdan ve farklı bir zamanda yıldızlararası uzaya giriş yaptığını da unutmamak gerek. Heyecan veriici aylar bizleri bekliyor" ifadelerine yer verdi.

'VAKTİNİZ OLURSA BİZİ ZİYARETE GELİN' MESAJINI TAŞIYOR

NASA'nın ifadelerine göre Voyager 2, 2025 yılına kadar Dünya ile iletişim halinde kalacak. Sonrasında ise aracın yakıt yetersizliği nedeniyle sessizliğe gömülmesi ve yıldızlararası uzaydaki yolculuğuna yalnız başına devam etmesi bekleniyor. Nükleer güçle çalışan Voyager 2'nin üzerindeki kameralar uzun süre önce kapatılmıştı.

Voyager 1 ve Voyager 2 aynı zamanda 116 fotoğraf, aralarında Dünya'dan sesler, Louis Armstrong, Beethoven ve Navajo kabilesinden şarkıların bulunduğu altın diskler ile Doğu Çin'deki Amoy dilinde ''Uzaydaki dostlarımız, nasılsınız? Vaktiniz olursa bize ziyarete gelin'' mesajı taşıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

A Spor: Fenerbahçe, Ersun Yanal ile 1,5 yıllığına anlaştı

SONRAKİ HABER

Bu kez de HDP Batman il binasına baskın: 28 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa