05 Aralık 2018 12:26

Leyla Güven’e destek için açlık grevi yapanlara gözaltı

Diyarbakır ve Hakkari’de yapılan ev baskınlarında, HDP Milletvekili Leyla Güven’e destek açlık grevi yaptığı öğrenilen 18 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır ve Hakkari’de yapılan ev baskınlarında HDP ve DBP yöneticisi ve üyesi 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 28 gündür cezaevinde açlık grevinde olan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e geçtiğimiz günlerde destek açlık grevi yapanların olduğu öğrenildi.

Halkların Demokratik Partisinin (HDP) yönetici ve üyelerine yönelik gözaltı operasyonları devam ediyor. Diyarbakır’ın merkez ilçelerinde önceki gün HDP’li yöneticilerin evlerine polislerce baskınlar düzenlendi. Evlere yapılan baskınlar sonucu HDP Bağlar İlçe Eş Başkanı Necmettin Burakmak, Yenişehir İlçe Başkanı Vahap Günay, HDP Kayapınar İlçe Eş Başkanı Haluk Eyüpoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bağlar İlçe Eş Başkanı Ali Alkan, DBP Yöneticisi Ramazan Üngür ve HDP Yöneticileri Osman Dön ile Sait Demir ve Seyfettin Kılıç, Esma Ayata, Diyadin Noyan gözaltına alındı. HDP ve DBP’li yöneticiler, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne götürülürken, gözaltına alınma gerekçeleri konusunda ise bilgi alınamadı.

AÇLIK GREVİNE KATILMIŞLARDI

Gözaltına alınan HDP ve DBP’li yöneticiler, 17-18 Kasım tarihlerinde HDP Diyarbakır il binasında DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in eylemine destek amacıyla açlık grevine katılmıştı.

Hakkari’de de önceki gün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında DTK Eş Başkanı ve Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevine destek amacıyla önceki hafta üç günlük açlık grevine giren 8 kişi gözaltına alındı. Yapılan ev baskınlarında HDP İl Eş Başkanı Zeynep Kaya, DBP il Eş Başkanı Nuriye Aktaş, Yüksekova DBP İlçe Eş Başkanı Nevzat Kaya ile Partililer Şehriban Acar, Keskin Erol, Recep Aktaş, Necip Coşkun ve Nurettin Atsız gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Hakkari Emniyet Müdürlüğüne götürülürken, gözaltı gerekçesi ise öğrenilemedi. (HABER MERKEZİ)


AÇLIK GREVİ YAPAN MİLLETVEKİLLERİ MECLİSTE

Birçok ilde açlık grevi yapan HDP’li milletvekilleri Mezopotamya Ajansına (MA) konuştu. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Güven’in eyleminin amacının Türkiye’de barışı ve demokrasiyi sağlamak olduğunu belirtti. Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ise, halk iradesi ile seçilerek parlamentoya girmesine rağmen ne Meclis ne de Meclis Başkanının şu ana kadar kendisiyle ilgili herhangi bir açıklama yaptığı Leyla Güven’e destek olmak ve Meclisin dikkatini bu yöne çekmek için açlık grevini başlattıklarını belirtti.

‘ÇÖZÜM SÜRECİYLE HUZUR ORTAMI OLUŞMUŞTU’

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “Sadece Kürtler değil, Türk’ü, Laz’ı, Çerkes’i herkes Güven’in talebine sahip çıkmalı ve dile getirmelidir. Güven, sadece HDP’nin Hakkari milletvekili değildir, halkların vekilidir” dedi.

HDP Diyarbakır İl Örgütü binasında 3 günlük açlık grevine giren milletvekillerinden Semra Güzel, tecridin topluma ve barış isteyen halklara yönelik yapıldığını belirtti.  Urfa’da da HDP’li vekiller dün 3 günlük açlık grevi eylemi başlattı. Açlık grevindeki HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, 2013 yılında başlayan çözüm ve müzakere sürecinde hiçbir zaman olmadığı kadar Türkiye’de barış ve huzur ortamının oluştuğunu hatırlattı.

‘BARIŞ İÇİN TECRİT KALDIRILMALI’

Mardin’de greve giren HDP Milletvekilli Tuma Çelik, “Ortadoğu’da bütün halkların eşit ve bir arada yaşayabilmesi için bu çözümün her tarafa ulaşması gerekiyor” dedi. HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Türkiye’deki toplumsal adalet ve barış tesisinin tecridin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olacağını kaydetti. 

HDP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç, “Barış, demokrasi ve özgürlükler için hukuk dışı ve insanlık dışı olan tecrit bir an önce sonlandırılmalıdır” dedi. HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise, Leyla Güven’in yeni bir sürecin başlangıcına öncülük ettiğini kaydederek, demokratikleşme sürecinin ve çözümün İmralı’dan geçtiğini devlet ve hükümet yetkililerinin de çok iyi bildiğini söyledi. (MA)


HDP MYK’SİNDE YOL HARİTASI BELİRLENECEK

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Meclis Başkan Vekili Mithat Sancar, Leyla Güven’e destek amacıyla Mecliste gerçekleştirilen açlık grevine ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Mecliste açlık grevinde bulunan HDP milletvekilleri de katıldı. Buldan “MYK’de eylemlere ilişkin özel bir tartışma yürüteceğiz. Leyla Güven arkadaşımızın Hakkari milletvekilimizin 28’inci gününde olan açlık grevini, Türkiye kamuoyunun barışa, demokrasiye ve özgürlüklere sahip çıkmak adına mutlak surette sahiplenmesi gerekiyor. Leyla Güven arkadaşımız 24 Haziran seçimlerinde Hakkari halkının iradesi olarak seçildi ve bugün parlamentonun tek tutuklu milletvekili. Ancak Leyla Güven kendi durumuna ilişkin değil, 3 yıldır devam eden ve ağırlaştırılmış tecride dikkat çekmek için açlık grevi eylemine girmiştir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

PTT’nin müdahillik şartı

SONRAKİ HABER

‘Cinsel şiddetin artmasında eşitsiz politikalar ve kutuplaşma etkili'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa