05 Aralık 2018 05:23
Son Güncellenme Tarihi: 05 Aralık 2018 06:34

Memet Ali Alabora hakkında tutuklama kararı

Oyuncu Memet Ali Alabora hakkında Gezi direnişinden dolayı ‘tutuklamaya yönelik’ yakalama kararı çıkartıldı.

Fotoğraf: Memet Ali Alabora/WIKIMEDIA COMMONS (CC-BY-SA 3.0)

Paylaş

Oyuncu Memet Ali Alabora hakkında Gezi direnişinden dolayı ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engellemeye teşebbüs etme’ suçlamasıyla ‘tutuklamaya yönelik’ yakalama kararı çıkartıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutuklu bulunduğu Gezi Parkı eylemleriyle ilgili soruşturmada, yeni bir gelişme yaşandı.

Başsavcılığın talebi üzerine, Gezi Parkı eylemlerine katılan oyuncu Mehmet Ali Alabora hakkında, nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliğince tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

OTPOR LİDERİ MAROVİÇ İLE 2 GÖRÜŞME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz tarafından hazırlanan ve mahkemeye sunulan tutuklamaya yönelik yakalama talebi için Alabora’nın Gürcistan ve Arap dünyasındaki ayaklanmalarda rol oynadığı iddia edilen OTPOR lideri Sırp Ivan Maroviç ile İstanbul ve Mısır’da yaptığı görüşmeler delil olarak dosyaya koyuldu. Savcılığın mahkemeye gönderdiği yazıda, Memet Ali Alabora’nın 18-21 Haziran 2012’de İstanbul’da, 7-15 Temmuz 2012’de ise Mısır’da Ivan Maraviç ile görüştüğünü iddia etti. 

Mehmet Ali Alabora ve Osman Kavala’nın Türkiye’ye dönmelerinin ardından 30 Temmuz 2012’de Mi Minör adlı tiyatro oyununun provalarına başladıkları belirtilen kararda, “Bu oyunda özetle ‘Temsili ülkenin başkanına karşı ayaklanmanın’ teşvik edildiği söz konusu şahısların ülkemize gelmesinin hemen ardından oyunun provalarına başlanmıştır” denildi. Gezi direnişinin 2011’den beri planlandığı ileri sürülen kararda Alabora’nın 2011’de çektiği videolarda ‘Ayaklan İstanbul’ ifadeleri iddianın kanıtı gibi sunuldu. 

Mehmet Ali Alabora'nın yurt dışında bulunduğu belirtilen yazıda, Alabora'nın eylemler ve olaylarda etkin rol aldığı hususunda, "hükümete yönelik darbeye teşebbüs" suçunu işlediğine dair yeterli ve somut delillerin mevcut olduğu kaydedildi.

ATALAY VE YAPICI İFADEYE ÇAĞRILMIŞTI

Geçen hafta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Taksim Dayanışması’ndan avukat Can Atalay, TMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube yöneticilerinden mimar Mücella Yapıcı ifadeye çağrılmıştı. Aynı hafta Ankara’da 63 kişi hakkında da ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’, ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlarından iddianame düzenlendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hekimleri 450 gün işsiz bırakacak kanun Resmi Gazete'de yayımlandı

SONRAKİ HABER

Marmara'da kuvvetli yağış bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...