03 Aralık 2018 11:40

Engelliler: Eşit hak talebimiz karşılanmıyor

Engelli örgütleri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Ankara Güvenpark’ta basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Engelliler Konfederasyonu, Türkiye Körler Federasyonu, Zihinsel Engelliler Federasyonu, Altınokta Körler Derneği ve Türkiye Sakatlar Derneği Ankara Şubesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Ankara Güvenpark’ta basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya HDP İzmir milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı. Polisin engellemek istediği açıklama, engellilerin ısrarı sonucu yapılabildi.

Açıklamayı, Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli okudu. İçli, Birleşmiş Milletler Engelliler Bildirisi’nin üzerinden 43 yıl, bildirinin Türkiye’de kabul edilmesinin üzerinden ise 12 yıl geçtiğini belirterek buna rağmen engellilerin herkesle eşit haklara sahip olma taleplerinin karşılanmadığını ifade etti. Eğitimden istihdama, siyasete, bütün toplumsal yaşam alanlarında engellilerle engelli olmayanlar arasındaki büyük eşitsizliğin devam ettiğini dile getiren İçli, engellilere karşı önyargıların ve ayrımcı tutum ve davranışların da bütün acımasızlığıyla sürdüğünü söyledi.  

‘ENGELLİ AYLIĞI KRİTERLERİ DEĞİŞTİRİLMELİ’

Engellilerin bugün acilen karşılanması gereken taleplerinin olduğunu ifade eden İçli, bu taleplerin başında engelli bakım aylığı ve engelli aylığı kriterlerinin değiştirilmesinin geldiğini söyledi. İçli, “Bugün engellilere bakım aylığı ödenmesi için aile gelirinin kişi başına düşen bölümünün asgari ücretin üçte ikisinin altında olması, engelli aylığı alabilmek için ise asgari ücretin üçte birinin altında olması şartı aranmaktadır.  Hiçbir geliri olmayan engelli bir birey, diğer aile bireylerinin geliri nedeniyle gelir sahibi olarak görülmekte; engelli aylığı ve bakım ücreti hakkından yararlanamamaktadır. İki yıl önce TBMM bu koşulu 65 yaşın üzerindeki vatandaşlar için kaldırırken engellilerin bu yöndeki talepleri reddedilmiştir. Bu nedenle şart koşulan gelir düzeyinin hesaplanmasında aile geliri yerine engellinin bireysel geliri esas alınmalıdır” dedi.

‘2019’DA KAMUDA 5 BİN ENGELLİ İSTİHDAM EDİLSİN’

Bir diğer taleplerinin ise geçtiğimiz yıl iktidar tarafından sözü verilen, 5 bin engelli kamu personeli istihdamı olduğunu dile getiren İçli, bu sözün tutulmadığını ve yerine 2 bin 500 engelli kamu personelinin alınacağının açıklandığını söyledi. İçli, 2019 yılında bu açığın kapatılması için en az 5 bin engelli kamu personelinin istihdam edilmesini istedi. En çok kamu personeli açığının Milli Eğitim Bakanlığı’nda bulunduğuna dikkat çeken İçli, bin 500 öğretmen atanmasını ve tercihlerde avukatlık, psikologluk, sosyologluk gibi mesleklere daha çok yer verilmesini talep etti.

‘KHK’Lİ ENGELLİLER İŞE İADE EDİLSİN’

Engellilerin işsizlik oranının bu kadar yüksek olduğu koşullarda yüzlerce engellinin de KHK’ler yoluyla ihraç edildiğini hatırlatan İçli, “Yüzlerce engelli masum oldukları kanıtlandığı halde göreve döndürülmemiştir. KHK ile ihraç edilen ve hakkında hiçbir soruşturma yapılmayan veya aklanan engelliler görevlerine iade edilmelidir” dedi.

‘YÜZDE 40 SINIRI KALDIRILSIN’

İçli, uzun yıllardır köklü değişiklikler yapılacağı belirtilen Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği’nin hala yürürlükte olduğunu söyleyerek, yönetmeliğin vücut fonksiyon kaybı değerlendirmesini bilimsel olmayan ölçütlere dayandırdığını kaydetti.  Pek çok engellinin yüzde 40 sınırının altında kaldığı için haklarından yararlanamadığına dikkat çeken İçli,  Sağlık Kurulu Raporu Yönetmeliğinin bir an önce değiştirilmesini ve rapor verme yetkisinin tıp uzmanlarının yanı sıra özel eğitim, sosyal hizmet ve çalışma uzmanlarının da katılacağı bir kurula verilmesini istedi.(Ankara/EVRENSEL)

{{367390}}

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ rektörü öğrencilerle görüştü: Sorumluluğumuz varsa kabul ederiz

SONRAKİ HABER

Savcılık 3 termik santrale lisans iptali yönünde görüş belirtti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...