01 Aralık 2018 11:48

Demirbaş Şarl'ın ölümünün 300. yıldönümünde ırkçı gösteri

Demirbaş Şarl olarak bilinen İsveç Kralı XII. Karl 300. ölüm yıl dönümünde ırkçı gruplar tarafından anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye'de Demirbaş Şarl olarak bilinen İsveç Kralı XII. Karl'ın 300. ölüm yıl dönümünde İsveç'in başkenti Stockholm, ırkçı ve yabancı düşmanı bir gösteriye sahne oldu.

‘İskandinavya Kuzey Gençlik’ adlı ırkçı grup tarafından organize edilen gösteriye blok içinde yer alan İsveç İçin Alternatif, Kuzey Sağ Alternatif ve Özgür İsveç adlı neo-nazi ve yabancı düşmanı gruplar da katıldı.

Cuma akşamı saat 19.00 sularında Humle Parkı'nda bir araya gelen 200 civarında neo-nazi, üzerinde ‘Kahraman Kral XII. Karl huzur içinde uyu’ yazılı pankartın arkasında yürüyüşe geçti.

Ellerinde İsveç bayrakları ve meşaleler taşıyan neo-naziler, polis koruması altında Kralın Bahçesi olarak bilinen Kungtredsgorden Parkı'na yürüdü. Parkta bulunan XII. Karl'ın heykeli önüne çiçek ve çelenkler koyan Naziler, saygı duruşunda bulundu ve İsveç milli marşını okudu.

Kuzey Gençlik sözcüsü Fredrik Hagberg, İsveç'in bir çok şehrinin sığınmacılar ve suç örgütleri tarafından işgal edildiğini öne sürdü. Savaşarak işgal edilen illeri teker teker geri alacaklarını söyledi.

IRKÇILIK KARŞITLARI NAZİLERİ PROTESTO ETTİ

Park çevresinde toplanan ırkçılık karşıtları da, ırkçılık ve Nazizmi protesto etti. ”Sokaklarımızda ırkçıları istemiyoruz”, ”Kahrolsun faşizm”, “Faşizmi durdurun” ve “Günümüzün polisi yarının Hitler'ini koruyor” gibi Nazileri ve polisi kınayan sloganlar attı.

40 ila 50 civarında neo-nazi, ırkçılık karşıtlarına doğru yürüyüp ellerindeki meşaleleri fırlatınca polis müdahale etti. Polisle ırkçı grup arasında meydana gelen arbede sırasında ırkçılar bir polisin yüzüne biber gazı sıktı. Polis iki kişiyi devlet memuruna mukavemet ettikleri gerekçesiyle gözaltına aldı. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Application for Selahattin Demirtaş's release dismissed

SONRAKİ HABER

‘Gözaltıların amacı kriminalize etmek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...