28.11.2018 19:05

Cerattepe'de yaşam alanı savunucularını sevindiren yargı kararı

Artvin Cerattepe'de altın madenine 240 hektara verilen işletme izni iptal edildi.

Cerattepe'de yaşam alanı savunucularını sevindiren yargı kararı

Fotoğraf: DHA

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkisinde, madencilik faaliyeti için 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' raporunda 22 hektar gösterilen alana verilen işletme izninin 240 hektara çıkarılmasına karşı açılan davada, Rize İdare Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme, ÇED olumlu raporunun 22 hektar için verildiğini belirterek, 240 hektarlık işletme izni kararını iptal etti.

Kafkasör Yaylası'ndaki Cerattepe mevkisinde, madencilik faaliyetlerine karşı Yeşil Artvin Derneği üyeleri ve yöre halkının mücadelesi sürüyor. Cerattepe'deki madencilik faaliyeti için 'ÇED olumlu' raporunda 22 hektar gösterilen alana verilen işletme izninin 240 hektara çıkarılması, tepkilere neden oldu. Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine karşı mücadele veren Yeşil Artvin Derneği üyeleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 351 kişi 'işletme izninin iptali' istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, ÇED raporu olmadığına vurgu yaptığı alan için verilen 240 hektarlık işletme izni kararını iptal etti.

'UMUT VEREN BİR KARAR OLDU'

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan maden şirketinin ÇED izinlerini 22 hektarlık alan için aldığını ancak bunun sonradan 240 hektara çıkarıldığını söyledi. Karahan, "Artvin'de henüz hiçbir şey bitmedi, mücadelemiz de devam ediyor. 'Her şey bitti' diyenler için güzel bir cevap oldu. Olumlu bir karar. Gerçekten hiçbir şeyin bitmediğini gösteren bir karar. Halkın haklı olduğu bu davada hep birlikte sonuç alınabileceğini düşünüyoruz. Bu yanlıştan dönüleceğine inanıyoruz. Bu bizim için moral oldu, umut oldu" dedi.

'CERATTEPE DAVASI BİTEN DAVA DEĞİLDİR'

Derneğin avukatı Bedrettin Kalın da yeniden hukuka uygun kararlar almaya başladıklarını belirterek, "Bizim mücadelemiz devam ediyor, edecek. Hiçbir şey bitmiş değil, Cerattepe davası biten bir dava değil; bugünkü karar bunu göstermiştir. Bu yönüyle önemli bir karar olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

MÜCADELE 23 YIL ÖNCE BAŞLADI

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkisinde madencilik faaliyetlerinin planlanması üzerine, 1995 yılında kurulan Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde birleşen Artvin halkı, mücadele başlattı. Bölgedeki ilk maden projesi, verilen hukuk mücadelesi sonunda 2002 yılında iptal edildi. 2011 yılında alan yeniden ruhsatlandırıldı. Artvinliler, 2013 yılında yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 751 kişi ile 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize İdare Mahkemesi’ne ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye'nin en büyük çevre davasını açtı. Firma, ÇED raporu ile ilgili verilmiş bir yargı kararı olmaması nedeniyle Artvin Valiliği'ne başvurarak 16 Şubat 2016 tarihinde iş makinelerini Cerattepe bölgesine çıkarmak istedi.

Artvin halkı, araçları ile yola kurdukları barikatlarla iş makinelerinin bölgeye çıkmasına izin vermedi. İki gün boyunca polis ve jandarmanın biber gazı, cop ve plastik mermi ile saldırısının ardından iş makineleri Cerattepe bölgesine çıkarıldı. Artvin heyeti ile Ankara'da görüşen dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, hukuki süreç sona erene kadar Cerattepe'de çalışma yapılmaması yönünde talimat verdi. Danıştay, 2017 yılı Temmuz ayında yerel mahkemenin 'Madencilik yapılabilir' kararını onadı. Böylece Cerattepe'de madencilik faaliyeti başladı. (Artvin/DHA)

{{331027}}

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
31.01.2026 18:29

Bozkırdaki maden el değiştirdi: CVK'nın aldığı madene devlet bankasından 192 milyon dolar kredi

Yozgat Yenipazar’daki polimetalik madeni 159 milyon dolara satın alan CVK Madencilik’in proje için yapacağı 240 milyon dolarlık yatırımın yüzde 80’i kamu bankası VakıfBank’tan sağlanan 192 milyon dolarlık krediyle finanse edilecek.

Bozkırdaki maden el değiştirdi: CVK'nın aldığı madene devlet bankasından 192 milyon dolar kredi

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

03.02.2026 00:11 / Güncelleme: 09:08

Teşvik çok, denetim yok, ezilme garanti

İzmir’de yoksul, ‘başarısız’ öğrenciler, okul idareleri tarafından MESEM’e yönlendiriliyor.  MESEM’li bir çocuk yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: “İlk 1-2 yıl ezilirsin sonra gelenleri sen ezersin.”

Teşvik çok, denetim yok, ezilme garanti
03.02.2026 00:14 / Güncelleme: 04:22

Dardanos Kampının özelleştirilmesinde ‘bakımsızlık’ bahanesi

Çanakkale’deki Dardanos Eğitim ve Dinlenme Kampının özelleştirilmesine dair sorulara yetkililer ‘kamu bütçesi üzerinde bir mali yük’ yanıtı veriyor. Çanakkale halkı ise kampın yerine ticari yapılaşmanın başlayacağı endişesini taşıyor.

Dardanos Kampının özelleştirilmesinde ‘bakımsızlık’ bahanesi
02.02.2026 23:49

İsrail Genelkurmay Başkanından İran mesajı: 'Savaş hazırlıklarını artırıyoruz'

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, İran'la giderek artan gerilime ilişkin "savaşa hazırlıklarını arttırma sürecinde" olduklarını söyledi.

İsrail Genelkurmay Başkanından İran mesajı: "Savaş hazırlıklarını artırıyoruz"

Fotoğraf: IDF Spokesperson's Unit photographer/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

03.02.2026 10:41

ETHA'ya operasyon: Kapısı kırıldı, ekipmanlarına el konuldu

Düzenlenen polis operasyonunda ETHA'nın kapısı kırıldı, ekipmanlarına el konuldu. ETHA muhabirleri Nadire Gürbüz, Pınar Gayıp, Elif Bayburt, Müslüm Koyun ve Züleyha Müldür gözaltına alındı.

ETHA'ya operasyon: Kapısı kırıldı, ekipmanlarına el konuldu

ETHA'nın kapısı kırıldı | Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!