24 Kasım 2018 15:44

TGS Kocaeli'de yeni medya ve gazetecinin haklarını konuştu 

TGS Akademi, Kocaeli'de düzenlediği seminerde 'Yeni Medya ve Gazetecilik', 'Gazetecinin Yasal Hakları' ve 'Sendika ne işe yarar' konularında tartıştı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) eğitim programlarına Kocaeli'de devam etti. İzmit Otel Asya’da yapılan seminerde gazeteci ve iletişim fakültesi öğrencilerine katılım sertifikası da verildi. TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya seminerin açılışını yaptığı konuşmada bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini vurguladı. 

'DİJİTALLEŞEN SÜREÇTE BUNA UYGUN HAREKET ETMELİYİZ'

'Yeni Medya ve Gazetecilik' oturumunda konuşan gazeteci Mustafa Büyüksipahi, dijitalleşen dünyada gazeteciliğin de değişitiğini belirtti. Yeni medyanın; bilgisayar, internet, telekomünikasyon araçlarının gelişmesiyle ortaya çıkan yeni nesil gazetecilik alanı olarak tanımlayabileceğini ifade eden Büyüksipahi, "Yalnız henüz bu alan kendini tamamlamadığı için tam anlamıyla açıklayamıyoruz. Geleneksel medyanın kuralları hayati önem taşıyor, o kuralları yok sayarak yeni medya ayakta duramaz Ama çok hızlı gelişen bir alan var, bir gazeteci burada geri kalmamalı. Gelişen, değişen ve dijitalleşen süreçte buna uygun hareket etmeliyiz" dedi.

'HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELE ETMEK GEREKİR'

'Gazetecinin Yasal Hakları' oturumunda ise Av. Meliha Selvi ise gazetecinin haklarını anlattı. Genel iş kanunun dışında denizciler ve gazeteciler için özel iş kanunun olduğunu belirleyerek sözlerine başlayan Selvi, "Gazeteciler için 212 sayılı kanun basın iş kanunu bulunuyor. Bizim kanunumuz gazetelerde fikir ve sanat işlerinde çalışanları kapsıyor. Sosyal güvenlik hakkımızdan vazgeçemeyiz, onu devredemeyiz. Mutlaka kendi hakkımızın peşinde olacağız. Gazeteciyi okullar bile yok sayıyor, hep haber hep haber. Ama önce biz, gazeteciyiz" ifadelerini kullandı. Basın iş kanununda çalışma süresinin günlük 8 saat olduğunu aktaran Selvi, "Gazeteci 6 gün çalışır, dolayısıyla çalışma süresi haftalık 48 saattir. Kanunda her zaman hakkımızın en azı yazar, fazlası için mücadele etmek gerekir. Toplu iş sözleşmeleri bunun için önemlidir. Bireysel iş sözleşmesinin dışında, daha fazla hakkımızı sendikamız ile birlikte toplu iş sözleşmesi yoluyla alabiliriz" diye konuştu. 

'İNSAN ONURUNA YARAŞIR ÇALIŞMA İÇİN SENDİKAYA ÜYE OLMALIYIZ'

'Sendika ne işe yarar' oturumunda ise TGS yöneticisi Olcay Büyüktaş, "Sendikalar gücünü üyesi işçilerden alıyor, o güç birlikte hareket ile sağlanır" dedi. "Neden sendikalı olmalıyız?" sorusuna Büyüktaş, "İnsani koşullarda ücret alabilmek, insan onuruna yaraşır çalışma için sendikaya üye olmalıyız. Destek, dayanışma anlamında da sendikaya üye olmak önemli. Birlikte hareket etmek için önemli bir araç. Kendimizi herhangi bir kaygı duymaksızın savunabilmek, daha güvenli koşullarda çalışabilmek için sendikalı olmalıyız" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sedat Peker: Beni gözaltına aldırmaya çalışıyorlar

SONRAKİ HABER

BM Özel Raportörü Melzer'den hükümete OHAL tebriği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...