23 Kasım 2018 09:53
Son Güncellenme Tarihi: 23 Kasım 2018 10:32

Selahattin Demirtaş'tan AİHM kararına dair açıklama

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: AKP, AİHM kararına karşı ‘işi bitirme’ arayışlarını hızlandırdı.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AİHM'in tutukluluğunun hukuka aykırı olduğu kararı ve serbest bırakılması çağrısına dair açıklama yaptı. İstinaf Mahkemesinde bekletilen dosyanın incelenmesinin AİHM kararından hemen bir gün önce başladığına dikkat çeken Demirtaş, "Açık bir siyasi müdahale söz konusudur. Amaç, AİHM kararını uygulamadan önce, uyduruk bir başka siyasi kararla beni hükümlü duruma düşürüp içeride tutmaya devam etmektir" dedi.

"AKP, AİHM kararına karşı ‘işi bitirme’ arayışlarını hızlandırdı" diyen Demirtaş, "Bu ve benzeri siyasi operasyonun parçası haline gelen ve gelecek olan bütün yargı mensupları, açık ve ciddi bir suçun parçası olurlar. Bir gün mutlaka da, adil bir yargı karşısında hesap verirler. Bu suç, TCK 77/d kapsamında insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında olacağından, zaman aşımı olmadığını da hatırlatmak isterim" ifadelerini kullandı.

Demirtaş'ın açıklamasının tam metni şöyle:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) dava dosyama dair verdiği, ciddi ihlal ve serbest bırakılma kararına karşı Hükümet cephesinin yapmayı planladığı “hamle” ve “işi bitirme” operasyonunun ne olduğu artık anlaşılıyor.

Geçen ay İstanbul Ağır Ceza Mahkemesince ben ve Sayın Sırrı Süreyya Önder hakkında verilen, hukukla alakası olmayan 4 yıl 8 aylık hapis cezasının İstinaf Mahkemesince bir an önce ele alınıp onanması için siyasi baskılar yapılmaya başlandı bile.

Normalde, ilgili İstinaf Mahkemesindeki 1700 esas numaralı benzer dosyalar bile aylardır incelenmeyi beklerken, bizim 2362 esas numaralı dosyamız incelenmek üzere raportör hakime gönderilmiş durumda. Bu olağanüstü hızlanmanın, AİHM kararından hemen bir gün önce başlaması asla tesadüf değildir. Açık bir siyasi müdahale söz konusudur. Amaç, AİHM kararını uygulamadan önce, uyduruk bir başka siyasi kararla beni hükümlü duruma düşürüp içeride tutmaya devam etmektir.

Bunu yapamazlar mı? Yaparlar elbette. Ama ne bizim irademizi kırabilirler ne de bizi mücadelemizden alıkoyabilirler. Bu ve benzeri siyasi operasyonun parçası haline gelen ve gelecek olan bütün yargı mensupları, açık ve ciddi bir suçun parçası olurlar. Bir gün mutlaka da, adil bir yargı karşısında hesap verirler. Bu suç, TCK 77/d kapsamında insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında olacağından, zaman aşımı olmadığını da hatırlatmak isterim. Hiç kimse, siyasilere güvenerek bu tür bir suçun parçası olmamalıdır.

Belirttiğim dosyada verilecek herhangi bir onama hükmü karşısında hukuken çaresiz olmadığımız da bilinmelidir. Ama bizim her halükarda en anlamlı ve değerli “hamle”miz halkın iradesinin yapacaklarıdır. Sandıkta ve her türlü demokratik imkanla halkımız bunun hesabını soracaktır. Ayrıca herkes emin olsun ki, bize bu yapılanlar ve yapılacak olanlar hakkında çok daha ağır ihlal kararları çıkacak.

Biz asla boyun eğmeyecek ve moralle, coşkuyla dik durmaya devam edeceğiz. Hukuk, adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelesini er geç, mutlaka kazanacağız.

Sevgi ve selamlarımla…
Selahattin Demirtaş

HDP: GÜVEN VE DEMİRTAŞ’LA BİRLİKTE TÜM SİYASİ REHİNELER SERBEST BIRAKILSIN

HDP de açlık grevinde bulunan partili milletvekili Leyla Güven ve AİHM’in tutukluluk haline son verilmesi kararı verdiği Selahattin Demirtaş ile ilgili birçok merkezde açıklama yaptı. Yapılan açıklamalarda başta Güven ile Demirtaş olmak üzere tutuklu bulunan tüm siyasilerin serbest bırakılması istendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) il örgütleri, açlık grevi eyleminin 16’ncı gününde olan Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “tutukluluk haline son verilmesi” kararı verdiği Selahattin Demirtaş için birçok merkezde açıklama yaptı. Ankara, Van, Adana, Mersin, Hatay, Muş, Hakkari, İzmir, Balıkesir, Bitlis, Dersim, Bingöl başta olmak üzere birçok kentte yapılan açıklamalara, milletvekillerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşu ve emek örgütü temsilcileri de katılarak destek verdi. 

Ankara’da partinin İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya katılan Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Bizler Demirtaş ve diğer tüm tutuklu bulunan arkadaşlarımızın siyasi rehine olduğunu çok iyi biliyoruz. Eğer Türkiye AİHM’nin kurucu üyesi ise, Demirtaş başta olmak üzere diğer tüm siyasi rehine arkadaşlarımızı serbest bırakmalıdır. Bundan korkmanın ve bunu ertelemenin bir anlamı yoktur” diye konuştu.

'DEMİRTAŞ KARARI EMSAL KARAR NİTELİĞİNDE'

Sonrasında Ankara ve diğer merkezlerde HDP Genel Merkezi tarafından parti örgütlerine gönderilen metin okundu. Açıklamada AİHM’in Demirtaş hakkında verdiği kararın cezaevlerindeki bütün tutuklu milletvekilleri için emsal niteliğinde olduğuna vurgu yapıldı.

HDP açıklamasında "AİHM kararını açıkladıktan hemen sonra AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından yapılan 'karar bizi bağlamaz' açıklaması, Türkiye’nin hem Avrupa Konseyi hem de AİHM nezdindeki yerini siyaseten sarsacak niteliktedir. AİHM kararının derhal uygulanması, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereğidir ve toplum vicdanı da kararın yerine getirilmesini beklemektedir. Kimsenin yargıya müdahale etme gücü olmamalıdır" ifadeleri yer aldı.

ÖNCEKİ HABER

Yeni 'Aslan Kral'ın ilk fragmanı yayınlandı

SONRAKİ HABER

Esenyurt Belediye Başkanı'na tepki gösteren şahıs gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...