21 Kasım 2018 17:37

DBP’li Belediye Eş Başkanı Zeynel Taş’a 11 yıl hapis cezası

Zeynel Taş’ın DTK delegeliği, siyasi faaliyetleri, katıldığı taziyeler 'suç' kapsamında gösterilerek kendisine 11 yılı aşkın hapis cezası verildi.

Urfa Bozova Belediyesi Eş Başkanı Zeynel Taş (Fotoğraf: MA)

Paylaş

Urfa’nın DBP’li Bozova Belediyesi Eş Başkanı Zeynel Taş’a, yargılandığı davada 11 yılı aşkın hapis cezası verildi. Taş’ın DTK delegeliği, siyasi parti faaliyetleri, sosyal medya paylaşımlarının yanı sıra katıldığı cenaze ile taziyeler “suç” kapsamına sokuldu.

Urfa’nın Demokratik Toplum Partili (DBP) Bozova Belediyesi Eş Başkanı Zeynel Taş, kentte 12 Aralık 2016 tarihinde yapılan operasyon ile gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Gözaltı ve tutuklanma sürecinde Taş’a, “Kandil’e finans sağlama” suçlaması yöneltildi. Tutuklanması sonrası İçişleri Bakanlığı tarafından yerine kayyım atanan Taş ve diğer 21 kişi hakkındaki iddianame, Urfa 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Taş’a soruşturma aşamasında yöneltilen “Kandil’e finans sağlama” suçlamasına dair tek bir kanıt bile konulamadı.

Yapılan yargılama sonucu 18 Temmuz’da kararını açıklayan mahkeme, “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Taş’a 11 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verdi. Verilen bu ceza ise Taş’ın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegesi olması, siyasi parti faaliyetleri, sosyal medya paylaşımları ile birlikte katıldığı cenaze ile taziyelere dayandırıldı. Mahkeme, açıkladığı gerekçeli kararında da tüm bu faaliyetleri “suç” olarak kabul etti.

‘AYNI TAZİYEYE AKP’Lİ VEKİL DE KATILDI’

Kolluğun hazırladığı fezlekenin önce iddianameye, daha sonra da mahkemenin gerekçeli kararına dönüştüğünü belirten Avukat İsmail Taş, yargılamanın tek amacının kayyım atamasına zemin hazırlamak olduğunu ifade etti.

Yine müvekkiline katıldığı bir taziye nedeniyle ceza verildiğini, oysa o taziyeye AKP Urfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın da katıldığını dile getiren Taş, “Kişilik doğumla başlar, ölümle son bulur, bu bir hukuk kuralı. Hukuk fakültesi 1’inci sınıfta okutulmaktadır. Ölen kişi tüm vasıflarından arınır. Bir örgüt üyesi ya da başka biri bu sonucu değiştirmez. Yine Galip Ensarioğlu’nun katıldığı bir taziye eleştiri konusu olunca, Ensarioğlu ‘Bir değil birkaç taziyeye katıldığını’ söylemişti. İktidar partisi milletvekillerinin taziye ve cenazelere katılmış olmaları suç sayılmazken müvekkilimin taziye ziyareti suç sayılmıştır. Burada Anayasa’nın eşitlik ilkesi açık bir şekilde ihlal edilmiştir” diye konuştu.

Müvekkilinin BDP İl Meclis üyesi olduğu dönem katıldığı bir toplantının “olağanüstü bir toplantı” olarak kayıtlara geçtiğini hatırlatan Taş, bir meclis üyesinin bağlı bulunduğu siyasi partiye gidip gelmesinin son derece doğal olduğunu, ancak burada yapılan toplantıların illegal toplantılarmış gibi kayıtlara geçtiğini kaydetti.

İSTİNAF ONAYLADI, DOSYA YARGITAYA GİTTİ

Mahkemece bu delillere dayanılarak müvekkiline verilen cezanın hukuka aykırı olduğunu söyleyen Avukat Taş, Antep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf başvurusu yaptıklarını, ancak 22 Ekim 2018’de verilen kararda başvurularının “örgüt propagandası” yönünden kesin, “örgüt üyeliği” yönünden ise temyiz yasa yolu açık olmak üzere esastan reddedildiğini paylaştı. Avukat Taş, verilen kararı temyiz için Yargıtaya gönderdiklerini ve sonucu beklediklerini belirtti. (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

Krizde önce kadınlar işsiz kalıyor

SONRAKİ HABER

Midyat'taki kamptan sürülen Ezidi aileler: Nereye gideriz bilmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...