21 Kasım 2018 13:30

Mirabal Kardeşler’den bugüne: Haykırıyoruz

"Onların adını bugüne taşıyan ise 58 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’ni yöneten Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı verdikleri mücadele..."

Paylaş

Ekmek ve Gül 
Kadın Çalışmaları Atölyesi
Kocaeli Üniversitesi

Patria, Minerva, Maria, diğer adıyla Mirabal kardeşler. Onların adını bugüne taşıyan ise 58 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’ni yöneten Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı verdikleri mücadele. 25 Kasım 1960’ta diktatörlüğün askerleri tarafından tecavüz edilerek vahşice öldürüldüler. Öldürülmeleri diktatörlük tarafından kamuoyuna “trafik kazası” olarak duyuruldu. Aslında gerçek bambaşkaydı. Gerçek, diktatörlük karşıtı Clandestina hareketinin kurucuları ve kadroları olan bu kadınların tehlike olarak görülmesi, tecavüz edilerek katledilmeleriydi.
SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ
Dönüp baktığımızda tüm yaşananlar aslında bugün bizlerin yaşadıklarına ne kadar da benziyor. Bugün hala kadınlar tanımadıkları insanlar tarafından tecavüze uğruyor, şiddet görüyor, öldürülüyor. Bazen  “sevildikleri” için, “kıskanıldıkları” için şiddet görüyor, öldürülüyorlar. Hükümet de politikalarıyla kadınların haklarına göz dikmiş durumda.
Bu politikalardan cesaret alanlar kadına yönelik baskıyı artırıyorlar. Üniversitelerde yaşananlar da bunlardan farksız değil. Çevremizdeki erkekler sahiplenme içgüdüsüyle ne giydiğimizden ne zaman nereye gideceğimize kadar hayatımıza müdahale ediyor, bizim sözlerimizi yok sayıyorlar. 
Bizler genç kadınlar olarak tüm yaşananlara karşı sesimizi yükseltmeliyiz. Bugün hayatımıza dokunmayan şiddet yarın kapımızı çalabilir. Yan yana omuz omuza durarak, yanımızdaki kız kardeşimizin elini tutarak şiddete karşı çıkabiliriz. Bugün kadınların yaşadığı bu sorunların karşısında gücümüzü, sesimizi birleştirmeliyiz. 

 

ÖNCEKİ HABER

Her türlü şiddete bin türlü çözüm

SONRAKİ HABER

Üniversiteli kadınlar: Kadınlar her gün ölüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa