19 Kasım 2018 11:15

'Patnos Cezaevinde en insani ihtiyaçlar bile giderilmiyor'

Patnos L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda hak ihlalleri yaşanmaya devam ediyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır Barosu, Patnos L Tipi Kapalı Cezaevinde en insani temel ihtiyaçların dahi giderilmediğini açıkladı, yetkilileri hukuka ve yönetmeliklere uygun davranmaya çağırdı.

Patnos L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan hak ihlalleri, gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Diyarbakır Barosu da cezaevinde tutuklular ile yapılan görüşmelerin ardından bir açıklama yaptı. Görüşmelere göre tutuklu Ufuk Demir, kendisi ile birlikte iki tutukluyla birlikte hastane sevki dönüşünde rütbeli ve rütbesiz jandarma görevlileri tarafından çıplak arama dayatıldığını, bunu kabul etmemeleri üzerine askerler tarafından saldırıya uğradıklarını, yere atılarak tekmelendiklerini, kafalarının ve yüz bölgelerinin duvara vurulduğunu söyledi. Demir, saldırı sırasında Ceza İnfaz Kurumu yönetiminin ve görevli infaz koruma memurlarının müdahale etmediğini, izlemekle yetindiklerini söyledi. Baronun açıklamasına göre, Demir daha sonra Patnos Devlet Hastanesi acil bölümüne götürüldü ancak hiçbir şekilde muayene edilmedi. Yine açıklamaya göre tüm darp izlerine rağmen adli rapor gerektiği gibi düzenlenmedi.

SULAR LAĞIM KOKUYOR, CEZAEVİ ADIM ATMIYOR

Baronun açıklamasına göre cezaevinde ciddi bir su sorunu var. Tutukluların aktarımına göre musluktan akan su, lağım kokuyor ve bir çok tutuklu da sudan zehirlendi. Açıklamaya göre, bu yaşananlara rağmen cezaevi yönetimi bu konuda herhangi bir adım atmadı. Tutuklular, bir diğer ihlalin de gece gerçekleştirilen baskın şeklindeki aramalar olduğunu söyledi. Tutuklular, aniden baskına gelindiğini, aramalarda köpeğin de bulunduğu ifade etti. Tutuklular, yapılan aramalarda hakaret içerici davranışların sergilendiğini, küfürlerin edildiğini de aktardı. Tutuklular, cezaevindeki ihlalleri anlattıkları mektupların da ‘Cezaevini kötülediği’ gerekçesi ile engellendiğini ifade etti. Yaşanan yoğun hak ihlalleri sonrası tutuklular, yaşananları protesto ederek görüşe çıkmadıklarını söyledi ve cezaevi idaresi görüşe gelen ailelere 6 ay görüşme yasağı getirdi.

İNFAZ KORUMA MEMURU HÂLÂ CEZAEVİNDE

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevinde F.T. adlı çocuk tutuklunun da işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddialarıyla ilgili de açıklama yapan Baro, “Savcılıkla yaptığımız görüşmede komisyon olarak tarafımıza ilgili infaz koruma memuru hakkında gerekli adli ve idari soruşturmanın başlatıldığı bilgisi verilmiştir ancak çocuk mahpuslarla yapılan görüşmede çocuk mahpus, kendisine kötü muamelede bulunduğunu ve işkence ettiğini iddia ettiği infaz koruma memurunun hâlâ cezaevinde olduğunu ve aynı kısımda olduğunu aktarmıştır” dedi. Baro, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Türkiye’deki infaz rejimi mevzuatının ve politikasının uluslararası insan hakları hukukuna ve özel olarak da mahpus haklarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Mahpuslara yaşatılan işkence ortamından derhal vazgeçilmeli, uluslararası hukukun emrettiği ve insana yaraşır bir şekilde bir muamele gösterilmelidir.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aslıhan Kocapınar kaza yerinde anıldı

SONRAKİ HABER

CHP'li vekil Erdin Bircan son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...