28 Ekim 2018 10:35

Cezaevindeki Sise Bingöl çocuklarının adını dahi hatırlayamıyor

Tüm itirazlara rağmen cezaevinde tutulan 85 yaşındaki Sise Bingöl çocuklarının adını dahi hatırlayamıyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hamdullah KESEN

85 yaşındaki Sise Bingöl ile cezaevinde görüşen İHD'li Dora Şeker, Bingöl'ün yaş ve hastalığından kaynaklı durumunun kötü olduğunu, çocuklarının ismini dahi hatırlamadığını belirterek, tahliye edilmemesinin vicdanları sızlattığını söyledi.  
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nin verilerine göre, cezaevlerinde 402’si ağır olmak üzere bin 154 hasta tutuklu bulunuyor. Bu ağır hasta tutuklulardan biri de Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan 85 yaşındaki Sise Bingöl. Yaşlı olmasından dolayı algılama yeteneğini kaybetmiş olan Bingöl, mide, şeker, astım, tansiyon ve sair gibi hastalıklarıyla mücadele ediyor. Tek başına yaşamını sürdüremeyen Bingöl, diğer tutukluların yardımıyla günlük ihtiyaçlarını gideriyor. 
 
Bingöl'e Muş Devlet Hastanesi’nce verilen raporda "Sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığı" tespit edilmesine rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu'nca (ATK) verilen raporda "Cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği" belirtilerek, tahliyesi engellendi.
 
İHD Çukurova Bölge Temsilcisi Yasemin Dora Şeker, ay içerisinde Bingöl ile cezaevinde görüşerek yaşadığı sorunları dinledi. Bingöl'ün 85 yaşında olmasına rağmen 2 yıldır cezaevinde olduğu hatırlatan Şeker, bu görüşmede Bingöl'ün artık yaşından kaynaklı bakıma muhtaç olduğunu söyleyerek tahliyesini talep ettiğini aktardı. 

ÇOCUKLARININ ADINI HATIRLAMIYOR

Şeker yaptıkları görüşme sırasında Bingöl'e dair gözlemlerini şöyle anlattı: "Görüşme yaptığımız mahpus Sise Bingöl’ün; nüfus kaydında 1942 doğumlu görünmesine rağmen çok yaşlı görünüyordu. Kızının ve oğlunun adını hatırlayamadığı, kızının adını sorduğumuzda köyünün adını söylediğini gözlemledik. Duymakta çok zorlandığı, sürekli olarak köyde başına gelen olayı tekrarlayarak, hiç aralıksız konuştuğu ve bir süre sonra nefes almakta zorlanmaya başlayarak fenalık geçirdiğini gördük. İçecek su bulup rahatlatmaya çalıştıktan sonra bu kez ağlayarak sürekli konuştuklarını tekrar etti." 

'CEZEVİNDE OLMASI VİCDANLARI SIZLATIYOR'

Bingöl'ün tahliye edilmesinin kamu düzeni açısında herhangi bir tehlike arz etmeyeceğini ifade eden Şeker, Bingöl'ün cezaevinde tutulmasının vicdanları sızlattığını ve siyasi tutuklu olmasından kaynaklı tahliye edilmediğini söyledi. (Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP Ankara İl Örgütü: Gözaltına alınanları bırakın

SONRAKİ HABER

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve projeleri kimin için umuttur?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...